Diverse

Acte necesare pentru obținerea autorizației de construire care îți vor da bătăi de cap

În domeniul construcțiilor, legislația din România este extrem de stufoasă, iar startul unui proiect poate veni cu numeroase dificultăți în privința documentației necesare, iar terminologia te poate intimida la prima vedere. Există mai multe aspecte care necesită avizare din partea autorităților competente, precum impactul asupra mediului, asupra zonei urbane în care urmează să aibă loc construcția și altele. Astfel, pentru obținerea autorizației de construire, pe lângă cereri și documentele privitoare la proiect în sine, vei avea nevoie să obții o serie de acte care dovedesc că acesta va fi implementat în conformitate cu reglementările aflate în vigoare.

Descoperă ce acte necesită atenția ta sporită pentru obținerea autorizării de construire

  • Planul Urbanistic de Detaliu

Mulți dintre cei care sunt interesați de ridicarea unei clădiri au nevoie de întocmirea unui Plan Urbanistic de Detaliu (P.U.D.) care prevede modificarea unor parametri de utilizare a terenului pe care se va regăsi amplasamentul în cauză. Acest plan este întocmit de un arhitect urbanist sau urbanist și poate face referire la modificarea retragerilor față de limitele de proprietate, aliniamentele, poziția racordurilor la utilități sau accesul pe proprietate. 

  • Certificatul de Urbanism

Acesta este un act fără de care nu poți obține autorizația de construire. Fie că este vorba despre o casă, fie de un ansamblu rezidențial, certificatul de urbanism este obligatoriu, iar în cadrul lui se regăsesc mai multe informații esențiale: poziția construcției pentru care este necesară autorizația, regimul de înălțime al acesteia și valorile maxime cu privire la procentul de ocupare al terenului și la coeficientul de utilizare al terenului. De asemenea, el cuprinde atât condițiile urbanistice de care trebuie să ții cont în funcție de specificul construcției și lista cu acorduri și avize emise de autoritățile competente.

  • Avizul de Mediu

Printre actele necesare autorizației de construire se numără și avizul de mediu, care va atesta conformitatea proiectului propus cu legislația de mediu aflată în vigoare la momentul respectiv. Acesta va conține informații despre impactul construcției asupra mediului, cum afectează restul proiectelor din apropiere, precum și enumerarea soluțiilor de alimentare cu apă ori alte reglementări: suprafața spațiului verde necesare, limitarea unor factor nocivi (emisii și imisii pe amplasament, zgomot și altele), perdele perimetrale etc. Documentul este emis de la Agenția pentru Protecția Mediului în raza în care se află terenul respectiv. Pentru a obține avizul rapid și sigur, este recomandat să apelezi la o firmă de consultanță de mediu, precum Stratos, care să se ocupe în locul tău de toate etapele necesare. 

  • Acordul de Mediu

Confundat adesea cu avizul de mediu, acordul de mediu este un act diferit și el prevede condițiile și măsurile ce trebuie respectate în procesul de realizare a unui proiect, pentru a proteja mediul înconjurător. Acesta este obligatoriu în cazul pentru modificarea ori extinderea activităților existente, precum și pentru construcțiile publice sau private despre care se presupune că vor avea efecte de amploare în zona respectivă.

Așadar, înainte de a începe procesul de construire, nu neglija obținerea acestor documente, fără de care este posibil să nu poți obține autorizația necesară.

Sursa foto: Unsplash.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top