Stiri

Ai nevoie de un implant dentar? Iată care sunt contraindicațiile acestuia!

Dintre toate procedurile stomatologice, implantul dentar are cel mai mare impact asupra vieții pacienților. Până nu demult, persoanele care pierdeau dinți din anumite motive, fie primeau punți dentare, fie proteze parțiale sau totale, ceea ce nu era o soluție foarte confortabilă sau elegantă. Din fericire, datorită avansului tehnologic și dedicării specialiștilor în stomatologie din întreaga lume, astăzi tot mai multe persoane se pot bucura de implanturi dentare, în locul protezelor sau punților. Bineînțeles, sunt cazuri în care nu pot fi montate implanturi dentare, iar acestea sunt dictate de contraindicații, care pot fi temporare sau totale.

Așadar, deși implanturile dentare sunt o soluție excepțională, acestea reprezintă totuși intervenții invazive și sunt tratate ca orice altă operație. De aceea, trebuie să iei în calcul contraindicațiile care te-ar putea împiedica să te bucuri de unul sau mai multe implanturi dentare. În continuare, îți prezentăm pe scurt, care sunt principalele contraindicatii implant dentar, astfel incat sa stii la ce sa te astepti. Totusi, cel mai bine este sa discuti cu un medic stomatolog, care iti va oferi toate informațiile de care ai nevoie.

Trebuie să știi că aceste contraindicații se împart în trei categorii: locale, relative și absolute și în funcție de categoria la care te încadrezi, e posibil să poți beneficia de un implant dentar. Astfel, prima categorie, cea a contraindicațiilor locale este și cel mai ușor de rezolvat. De regulă, aici intră probleme ușoare, ce se pot rezolva cu un minim de efort atât din partea medicului, dar și din partea pacientului, iar așteptarea până la implant nu va fi foarte mare. Din categoria contraindicațiilor locale fac parte următoarele: o igienă defectuoasă, bruxismul, sinusuri maxilare ce pot împiedica fixarea implantului, os alveolar deficitar și altele.

În categoria contraindicațiilor relative se încadrează anumite afecțiuni sau perioade prin care trece un pacient. În funcție de specificul lor, în urma realizării unor analize și discuției cu diverși specialiști, se poate da acordul pentru montarea unui implant. În această categorie se încadrează: diabetul, sarcina, angina pectorală, anumite dependențe (în special de alcool, tutun sau droguri), unele boli autoimune și psihiatrice.

Ultima categorie este și cea mai dificilă, deoarece foarte rar pacienții care suferă de aceste afecțiuni, se pot bucura de un implant dentar. De asemenea, aceste contraindicații sunt cele ale intervențiilor chirurgicale la modul general și includ: pacienții sub 18 ani, deoarece oasele nu sunt dezvoltate complet, persoanele care suferă de tulburări de coagulare, persoanele care urmează ședințe de radioterapie la oasele maxilare, persoanele care suferă de afecțiuni osoase severe, infarct recent, cardiopatie valvulară, insuficiență cardiacă severă, tumori maligne active, tratament cu bifosfonați pentru osteoporoză sau anumite tipuri de cancer.

În orice caz, înainte de o astfel de intervenție, medicul stomatolog va dori să afle istoricul tău medical și în cazul unor suspiciuni, te va îndruma spre alte discipline medicale, astfel încât dacă există o problemă, să se rezolve sau să se găsească altă soluție. În cazul în care totul este în regulă, îți recomandăm să alegi implant dentar de la Smile Ambassador, locul unde vei găsi empatie și o echipă de profesioniști!

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/unrecognizable-female-dentist-with-assistant-preparing-for-inspecting-patient-teeth-3946834/

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top