Diverse

Alegerea unui calorifer pentru baie: 5 sfaturi de care să ții cont

A venit momentul să schimbi caloriferul din baie și oferta magazinelor ți se pare copleșitoare? Mai jos îți venim în ajutor cu șapte sfaturi ce-ți vor ușura sarcina de a achiziționa caloriferul potrivit băii tale.

Calculează corect puterea radiantă a caloriferului

De câtă căldură este nevoie pentru a obține confort termic în baie? Ca să răspunzi la această întrebare, cel mai simplu este să încerci unul dintre calculatoarele online pentru a stabili necesarul caloric pentru baia ta.

Răspunsul mai complicat presupune să aplici următoarea formulă de calcul:

V x Coeficient caloric x Coeficient corecție

Pentru o locuință bine izolată poți folosi o valoare medie a coeficientului caloric de 50 kcal/m3. Coeficientul de corecție pentru transformarea caloriilor în wați este 1,163.

Calculează corect dimensiunile caloriferului

Un calorifer prea mic nu va reuși să creeze confort termic într-o baie mare, iar unul prea mare pentru volumul de aer ce trebuie încălzit generează cheltuieli inutile.

Există un „Ghid privind determinarea suprafeței echivalente termic a corpurilor de încălzire” publicat în 2001 de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în 2001, care specifică astfel: suprafața echivalentă radiantă se calculează înlocuind cu 525 W/m² valoarea corespunzătoare unui metru pătrat echivalent termic de 453 W/m², conform ghidului STAS 11984-83.

Pe scurt, dimensiunea optimă a caloriferului din baie, adică suprafața sa radiantă se calculează după formula Q/453, exprimată în m², unde Q este puterea termică a corpului de încălzire.

Fii atent la material

Pe piață există calorifere din oțel, inox, aluminiu și fontă. Aluminiul permite încălzirea rapidă a băii, însă oțelul păstrează căldura mai mult timp după oprirea alimentării. Inoxul are un aspect atractiv, iar fonta este foarte durabilă.

Fii atent la standardul IP dacă optezi pentru un calorifer electric

Află ce standard IP are produsul pe care-l vizezi, pentru că minimul acceptat pentru un calorifer de baie este IPX4.

Cele mai populare modele de calorifere pentru baie sunt radiatoarele portprosop (scăriță), conectate la centrala pe gaz sau alți combustibili. Găsești o mulțime de astfel de calorifere pentru baie pe mathaus.ro.

Alternativa caloriferelor portprosop o reprezintă radiatoarele electrice, ce au o serie de avantaje: pot fi controlate individual, se instalează foarte ușor și încălzesc eficient.

Citește cu atenție specificațiile produsului înainte să cumperi un calorifer electric pentru baie! Dacă ai copii sub 3 ani, va trebui să-i ții departe de radiatorul din această încăpere, ceea ce poate fi destul de dificil.

Integrează caloriferul în estetica băii

Radiatorul este un obiect destul de voluminos, foarte vizibil, așa că ar fi bine să alegi unul în armonie cu estetica băii tale. Încearcă să optezi pentru un calorifer de aceeași culoare și în același stil cu robinetele și bateriile căzii și lavoarului.

Așa cum spuneam mai sus, radiatoarele din inox sunt cele mai atractive, datorită strălucirii materialului. Dar poți opta și pentru calorifere din aluminiu ori oțel, cu finisaj metalizat, mat sau lucios, care vor conferi o notă de lux încăperii. Foarte apreciate sunt caloriferele în nuanțe de gri, mai ales în amenajările moderne, iar în decorurile elegante se vor potrivi cel mai bine radiatoarele argintii sau aurii.

Sperăm că te-am ajutat să restrângi gama de opțiuni pentru caloriferul din baia ta și acum știi ce model răspunde cel mai bine nevoilor tale.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top