Evenimente

Banca Națională a României organizează expoziția Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I – 100 de ani de istorie militară

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I, instituție unică în peisajul cultural național, Muzeul BNR organizează, în perioada 7 decembrie 2023 – 31 mai 2024, expoziția temporară intitulată Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I  – 100 de ani de istorie militară.

Gândită ca o incursiune în istoria românilor în perioadele modernă și contemporană, în cadrul expoziției sunt surprinse cele mai importante momente ale devenirii și consacrării noastre ca națiune europeană. Astfel, prin intermediul uniformelor, decorațiilor, documentelor și obiectelor aduse în fața publicului, vizitatorii vor avea ocazia de a afla detalii despre Tudor Vladimirescu și revoluția de la 1821, revoluția de la 1848 și câțiva dintre conducătorii acesteia (Mihail Kogălniceanu, Avram Iancu, Christian Tell, Gheorghe Magheru), Unirea Principatelor și Alexandru Ioan Cuza, Războiul de Independență din anul 1877. Mareșalii Alexandru Averescu și Constantin Prezan ilustrează perioada Primului Război Mondial, alături de vitrina consacrată Eroului Necunoscut, de la a cărui glorificare s-au împlinit 100 de ani în această primăvară. Atenția publicului va fi, cu siguranță, captată și de exponatele dedicate familiei regale a României, dar și familiei Brătianu, de spectaculoasele drapele și stindarde militare, ca și de secțiunea dedicată sistemului național de decorații.

 

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top