Stiri

Barbatii sunt mai inclinati decat femeile sa isi asume riscuri. Mit sau realitate?

Conform simtului comun, barbatii sunt mai inclinati sa-si asume riscuri decat femeile. In mod traditional, rolul de furnizor al resurselor si de protector al familiei ii revine barbatului, ceea ce il investeste cu un potential mai ridicat de a se lupta in arena sociala pentru a castiga bani, statut, dar si respectul celor din jur. Asadar, chiar si in prezent, se mizeaza pe ipoteza conform careia barbatii sunt construiti genetic in asa fel incat sa fie atrasi de pericol, de neprevazut si de competitie. Pe de alta parte, femeile sunt tot mai prezente pe scena sociala, concurand cot la cot cu reprezentantii genului masculin in toate domeniile pana nu demult rezervate exclusiv sexului puternic. 

Oare este adevarat ca barbatii sunt mai deschisi in a-si asuma riscuri decat femeile sau si acesta este doar un mit ramas in opinia colectiva?

Pentru a aduce putina lumina in acest subiect controversat, cateva studii relevante din domeniul psihologiei si sociologiei au dezbatut diferentele de gen in tendinta de asumare a riscurilor. 

Stresul ca factor de stimulare/inhibare al apetitului pentru risc

Dincolo de sfera profesionala, apetitul crescut al barbatilor pentru adrenalina si risc se poate observa si in deschiderea lor de a incerca sporturi extreme, de a miza sume importante de bani la pariuri sportive si de a-si incerca norocul in marile cazinouri. Asadar, pentru a te familiariza cu una dintre cele mai mari industrii ale riscului, si anume cea a pariului sportiv, intra aici si vezi despre ce e vorba. Viziunea strategica orientata pe scop, specifica sexului masculin, poate foarte usor sa alunece in excese distructive daca nu este temperata de atribute feminine, precum autocontrolul, compasiunea si gestionarea atenta a resurselor. 

Mara Mather si Nicole Lightball sunt cele doua cercetatoare care au ajuns la conculzia ca barbatii sunt mai inclinati sa-si asume riscuri decat femeile in conjuncturi stresante. Aceasta conculzie este validata de mai multe studii din branse economice si evolutioniste, care atesta ca reprezentantii sexului masculin sunt mai impulsivi in a se lasa in voia hazardului, stare care se amplifica si mai mult sub influenta situatiilor tensionate. 

In ceea ce priveste damele, acestea, din contra, devin mai rezervate si mai precaute in situatii cu un nivel ridicat de stres. Asadar, in timp ce tensiunea ii determina pe barbati sa se mobilizeze si sa lupte, femeilor li se activeaza instinctul de retragere si de aparare a resurselor de eventualele pericole. Data fiind natura preponderent stresanta de la majoritatea locurilor de munca acesta ar fi unul dintre motivele care justifica numarul mai ridicat al reprezentantilor sexului tare din pozitiile de influenta. 

Limitarile acestei concluzii exista ,insa, si merita a fi mentionate, deoarece femeile sunt mai pricepute decat barbatii in a intui efectele benefice sau, din contra, negative, pe termen mediu sau lung al riscurilor asumate. Barbatii se limiteaza la a cantari masura in care acel risc merita a fi asumat pentru indeplinirea unui obiectiv specific, in timp ce damele iau in calcul contextul mai larg, inculsiv efectele pe care asumarea acelui risc il va avea asupra persoanelor implicate. 

In linii mari, persoanele mai predispuse sa isi paraseasca zona de confort si sa se supuna la situatii riscante sunt mai avantajate in demersul de dezvoltare personala, profesionala, fiind, in acelasi timp, importante pentru evolutia societatii ca intreg. 

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top