Stiri

Care au fost primii navigatori din Marea Neagra si cum aratau barcile lor

Barca este considerata primul vehicul din istoria umanitatii. Daca acum este nevoie de un permis barca pentru a cutreiera intinderile de ape ale lumii, oamenii primitivi au fost nevoiti sa cucereasca apele pentru a face rost de hrana cea de toate zilele. In acest scop, primii oameni au nascocit fel si fel de solutii pentru a pluti pe rauri, lacuri si mari, iar prima dintre ele ar fi fost chiar bustenii, care ii puteau transporta dintr-un loc in altul, ajutati si de ramurile de copac, care, dupa ani buni, s-au transformat in vasle.

Un popor antic, celebru pentru constructiile navale si comertul maritim

Cu timpul, omul a invatat sa scobeasca butucii, iar si mai tarziu, constructorii primitivi au fixat scanduri de-o parte si de alta a acestora, prinzandu-le cu bucati de piele si carlige, rezultand un stramos al barcilor de astazi. Astfel a luat nastere navigatia, iar barca a devenit primul vehicul al civilizatiei.

Exista un popor antic care a cunoscut o mare dezvoltare in ceea ce priveste comertul maritim si constructiile navale. Este vorba despre fenicieni, care calatoreau in toata Marea Mediterana, marinarii sai, in special cei din orasul Sidonia, fiind navigatorii vestiti ai antichitatii. Acestia erau iscusiti in orientare, calatoreau fara busola si isi conduceau navele dupa astrii ceresti, avand cunostinte aprofundate de geografie, astronomie si navigatie, ca si cum ar fi urmat cursurile la o scoala de navigatie moderna.

Fenicienii nu au cucerit doar apele Mediteranei, ci, pentru ca aveau colonii pe coastele de Nord ale Africii, treceau si Gibraltarul pentru a transporta diverse marfuri.

Cand si de ce au ajuns fenicienii in Marea Neagra

Cu 700 de ani i.Hr, fenicienii au ajuns si in Marea Neagra, pentru a transporta, de pe coastele de Nord (Rusia de astazi) diverse marfuri si sclavi catre Egipt si Siria. Rolul lor este foarte important in raspandirea cunostintelor in materie de constructii navale. Practic, galerele feniciene au servit drept model pentru viitoarele galere romane si grecesti.

Recent, a fost descoperit pe fundul Marii Negre, langa orasul bulgar Sozopol, ancore masive de piatra, cu o vechime de peste 3000 de ani. Ancorele, care cantaresc 200 de kilograme, au doua gauri – pentru funie si pentru un bat din lemn si erau folosite pentru transportul pestelui, cerealelor, metalelor sau lemnului din zona de coasta a Bulgariei de azi.

Materialul principal care se folosea la constructia navelor feniciene era cedrul libanez, cu calitati excelente pentru navigatie, fiind o esenta rezistenta, tocmai buna pentru furtunile puternice de pe mari, cred specialistii de la Skipper Academy.

Navele erau construite astfel: corpul lor era format din scanduri groase, cu margini care erau fixate cu varfuri de stejar, iar marginile transversale erau acoperite cu placare. In constructia unei nave, o atentie deosebita era acordata chilei, elementul principal din structura longitudinala a navei.

Marii navigatori ai antichitatii au contribuit la dezvoltarea civilizatiei. In zilele noastre, cei care vor sa calatoreasca pe apele Romaniei si ale lumii au nevoie de permis pentru ambarcatiune daca vor sa porneasca in propriile aventuri pe ape.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top