Testul de sarcină a ieșit pozitiv? Felicitări! Un val de emoții, gânduri și întrebări te-au cuprins probabil într-o fracțiune de secundă la aflarea veștii. Apoi a urmat vizita la medicul ginecolog, unde ai mers cu nerăbdare pentru a afla primele indicații medicale. Cu siguranță, pe lângă prezentarea unei imagini de ansamblu a ceea ce urmează să se întâmple în următoarele nouă luni și a primului set necesar de analize, ai fost sfătuită să iei acid folic. Nu ești singura gravidă căreia i se recomandă acidul folic sub forma suplimentelor alimentare.
Administrarea de acid folic este un sfat oferit și femeilor care încearcă să rămână gravide. Dacă te întrebi ce este acidul folic și cu ce te ajută el în sarcină, în acest articol îți vorbim despre rolul și importanța lui. Află tot ce ai nevoie din rândurile de mai jos!
Ce este acidul folic?
Vitamina B9, cunoscută și sub numele de folat sau acid folic (forma sintetică de folat, adică nu apare în mod natural, este utilizată în suplimente) stimulează producția de globule roșii care transportă sângele de la plămâni spre restul corpului. De asemenea, contribuie la creșterea sănătoasă și la buna funcționare a celulelor. Acidul folic (folatul eritrocitar) este o vitamină de care toată lumea are nevoie, dar care este deosebit de importantă pentru femeile care intenționează să aibă un copil și pentru cele care sunt deja însărcinate.
De ce este important acidul folic pentru femeile însărcinate?
Acidul folic ajută la prevenirea malformațiilor congenitale de la nivelul creierului sau al coloanei vertebrale (precum spina bifida). Aceste structuri se formează din tubul neural al bebelușului în primele etape ale sarcinii, motiv pentru care este esențial să ai un aport semnificativ de acid folic în primul trimestru de sarcină. El se recomandă pe toată durata sarcinii pentru dezvoltarea fătului în condiții optime și se găsește în vitaminele prenatale.
Pot sa asimilez acidul folic din alimente?
Da. Poți obține folatul în mod natural cu o dietă sănătoasă bogată în:
- legume cu frunze verzi: spanac, varză de Bruxelles, varză Kale;
- fasole, mazăre, linte;
- broccoli;
- nuci, inclusiv alune;
- citrice: portocale, lămâi și grapefruit;
- banane;
- pepeni;
- căpșuni;
Vei găsi acid folic și în alimentele fortificate, cum sunt cerealele pentru micul-dejun, orezul alb și pastele. Este necesar să verifici eticheta pentru a vedea dacă sunt îmbogățite cu acid folic.
Este nevoie să iau suplimente de acid folic?
Poate fi dificil să obții cantitatea recomandată de acid folic numai din alimente. Prin urmare, dacă ești însărcinată sau plănuiești să rămâi gravidă, pentru a te asigura că obții un aport suficient de acid folic, poți lua vitamine prenatale care îl conțin.
Se recomandă administrarea a 400 μg acid folic suplimentar zilnic, cu cel puțin o lună înainte de a rămâne gravidă și până la trei luni după concepție. Dacă nu ai luat acid folic până să rămâi însărcinată, începe imediat ce ai văzut că testul de sarcină a ieșit pozitiv [1].
Ține cont că suplimentele alimentare nu înlocuiesc un stil de viață sănătos și o dietă variată și echilibrată, ci o completează. Alimentația are un rol important pe toată durata sarcinii, pentru o bună dezvoltare a fătului.
Vorbește cu medicul care îți urmărește sarcina despre bunele practici alimentare în sarcină, despre rolul folatului sau orice altă nelămurire pe care o ai. Este firesc să-ți dorești să-i oferi tot ce-i mai bun bebelușului tău, încă de când se află în pântece, prin urmare, informează-te și cere ajutor de specialitate!
Referințe:
Nhs.uk. Vitamins, supplements and nutrition in pregnancy. 2020, https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vitamins-supplements-and-nutrition/. Accesat in 23 septembrie 2022.
