Stiri

Câte ore ar trebui să ne petrecem pe telefonul mobil?

Care este timpul potrivit de petrecut pe un dispozitiv care a devenit parte integrantă a vieții noastre? Când ar trebui să lăsăm telefonul jos din mână și să vorbim unii cu alții? Noi am zice cât mai des posibil, însă mobilul ține loc și de laptop și de calculator și de televizor uneori. Ei bine, noi avem câteva recomandări care ne ajută să petrecem mai mult timp de calitate cu ceilalți și mai puțin cu ochii în ecran.

Telefonul mobil a devenit o parte foarte importantă a vieții de zi cu zi. Fie că vrem sau nu, trebuie să îl folosim pentru diverse activități. Unii dintre noi însă petrecem mult mai mult decât ar fi indicat și nici nu ne dăm seama. A ajuns ca o “extensie” a mâinii noastre și la care putem renunta cu greu.

Dar câte ore ar fi indicat să îl folosim pe zi? Bineînțeles, răspunsul depinde de fiecare în parte și ar trebui să luăm în considerare cu ce ne ocupăm, îl folosim în scop profesional sau doar personal, avem mai multe telefoane, îl folosim mai mult pentru jocuri și social media? Există câteva lucruri pe care le putem încorpora în rutina noastră zilnică și acestea ne pot ajuta să avem deprinderi mai sănătoase, care nu ne vor pune sănătatea în pericol mai târziu.

Dacă trebuie să stăm pe telefon mult și toată ziua, putem să ne facem un anumit program seara, în care să îl punem deoparte. Spre exemplu, ne putem crea un obicei de a pune telefonul la distanță, cu 30 de minute înainte de somn. În acest fel, nu mai suntem tentați să îl luăm, iar lumina dispozitivului direct în ochi ne poate afecta calitatea somnului, mai ales dacă stăm cu lumina stinsă. Ne-am putea strica și ochii.

Mai mult, dacă ne place să petrecem ceva timp seara, pe telefon, după ce am terminat toată treaba, să încercăm să ne alocăm doar o anumită perioadă de timp. De exemplu, dacă suntem fani social media, ne putem petrece doar o oră sau 30 de minute pe platforma favorită. Așa nici nu irosim timp și putem să facem ceva mai productiv în restul timpului pe care l-am fi petrecut pe Facebook, spre exemplu.

Dacă suntem fani jocuri pe telefon, putem să adoptăm aceeași tactică. Într-adevăr, astăzi există foarte multe disponibile, deoarece multe platforme oferă și varianta mobilă a jocurilor lor. Iar accesarea lor ne poate scoate puțin din stresul cotidian, ne poate ajuta să uităm de grijile zilnice și nu este nimic rău în asta. Putem însă să limităm timpul petrecut pe ele la o oră pe zi, să zicem. Fiecare dintre noi este diferit până la urmă și își împarte timpul cum consideră de cuviință, dar să încercăm să ne autodepășim. Am putea să ne contorizăm timpul petrecut pe anumite aplicații săptămână de săptămână și să încercăm să îl diminuăm la fiecare șapte zile. Am putea observa și schimbări la nivelul energiei, al tonusului etc.

Un alt lucru pe care am putea să îl facem este să punem o folie protectoare peste ecranul telefonului care ar mai “atenua” din luminozitate. Aceasta poate fi reglată și din setările telefonului. În caz că stăm pe el în întuneric, ne-ar putea ajuta să ne protejăm ochii în timp.

Bineînțeles, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am putea face este să punem telefonul deoparte la sfârșitul zilei și să petrecem timp cu cei dragi nouă. Putem vorbi de lucrurile de peste zi, putem chiar să jucăm diverse jocuri de societate cu cei apropiați, putem urmări filme, găti și multe altele.

Suntem înconjurați de dispozitive din toate părțile și, deși ne fac viața mult mai ușoară în anumite aspecte și ne țin mai conectați cu cei de la depărtare, au și unele dezavantaje. Pot de asemenea să ne îndepărteze de cei apropiați nouă și uneori ne-am putea uita prioritățile.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top