rent a car iasi iasi
Diverse

Cauti informatii despre ROBOR sau pensiile private? Aici poti gasii informatiile necesare.

ROBORUL este un subiect destul de delicat, despre care foarte multi dintre noi nu stim mare lucru, si de aceea este important sa ne informam ca atare despre acest subiect.

In cazul in care ai un credit bancar cu dobanda variabila sau iti doresti sa inchei un contract cu o banca pentru un astfel de credit, inevitabila va trebui sa suporti rata lunara ce va varia in functie de ROBOR.

Ce este ROBOR? Pai este abrevierea de la Romanian Interbank Offer Rate, fiind rata medie a dobanzii pentru creditele in lei ce sunt acordate interbancar. Indicele ROBOR este stabilit de Banca Nationala a Romaniei, adica BNR. Aceasta se calculeaza ca o media a dobanzilor la imprumuturi ale celor mai mari banci comerciale de la noi din tara, banci care sunt alese tot de BNR.

De asemenea la indicele ROBOR stabilit la nivel central se mai adauga, in cazul unui credit contractat de un client, o marja (ce cuprinde riscul de tara, costul rezervelor minime obligatorii si marja de siguranta a bancii) aceasta fiind intre 1 si 3 % insa in anumite cazuri poate fi si mai mare.

Inca un subiect important fata de care in special cei tineri nu prea au idee cum sta treaba, este legat de pensii private. Pentru viitorul multora dintre noi este foarte important sa stim cu ce sa mananca pensiile private obligatorii, pentru ca daca omitem un mic detaliu pe parcursul vietii in ceea ce priveste locurile de munca, putem avea beneficii sau dezavantaje la calcularea pensiei

Sistemul de pensii a fost initiat acum mai bine de 100 de ani si de atunci functioneaza foarte bine. Acest sistem are la baza un singur principiu foarte simplu. Angajatii de astazi platesc pentru pensionarii de astazi. Singurul fenomen care poate afecta grav acest sistem este din pacate prezent la noi in tara. Si anume daca numarul pensionarilor este mult mai mare fata de numarul celor care muncesc in prezent. Astfel statul a fost nevoit sa gaseasca o solutie si in prezent sistemul de pensii de la noi din tara a fos timpartit in 3 categorii:

  • Pilonul I – care este reprezentat de sistemul public aflat in grija statului
  • Pilonul II – sistemul de pensii obligatorii administrate privat
  • Pilonul III – este sistemul de pensii private facultative.

 

Mai multe detalii despre aceste doua subiectei puteti afla printr-un click pe cuvintele cheie ingrosate.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top