Diverse

Ce afectiuni trateaza acupunctura si ce origini are aceasta practica

Acupunctura consta in inteparea cu ace a punctelor specifice localizate de-a lungul unei structuri complexe de canale energetice numite meridiane care se afla pe tot corpul nostru. La inceput au fost folosite ace din bronz sau fier, apoi din aur sau argint. In prezent se folosesc ace de unica folosinta.

Ce este acupunctura?

Inceputul acestei practici terapeutice dateaza de peste trei mii de ani, in timp ce unii spun ca este o practica chiar si mai veche. Cu toate acestea, principiile teoretice pe care se bazeaza au fost colectate abia mai tarziu intr-un tratat antic, Nei Ching, scris intre secolele al V-lea si al II-lea i.Hr. Din China, raspandirea acupuncturii s-a extins initial in Coreea si Japonia. In Occident a ajuns in jurul anului 1600 prin misionarii care s-au intors din acele regiuni si au adus primele informatii. Dar abia in ultimii ani acupunctura a inceput sa fie implementata in sistemul nostru de sanatate si a fost acceptata de medicina conventionala.

Ce afectiuni trateaza acupunctura?

Acupunctura trateaza foarte multe afectiuni. Sedinta poate dura in functie de punctele utilizate si scopurile terapeutice, de la cateva secunde pana la o ora. Chiar si cateva sedinte sunt suficiente pentru a avea rezultate pozitive si fara contraindicatii. Ca la o vizita medicala normala, acupuncturistul va pune intrebari despre membrii familiei, bolile de care ati suferit, stilul de viata si, in mod clar, motivul pentru care ati apelat la acupunctura. Medicina chineza s-a dezvoltat fara ajutorul investigatiilor instrumentale si, din acest motiv, interogarea pacientului este importanta. Nu va mirati daca vi se va cere sa aduceti rezultatele testelor de laborator sau, probabil, sa efectuati investigatii suplimentare, deoarece un acupuncturist este, de asemenea, un medic occidental si foloseste ambele tipuri de medicina pentru a va oferi cel mai bun. Interogatoriul va dura aproximativ o ora, va fi meticulos si vi se vor pune intrebari despre: ritm cardiac regulat, tulburari respiratorii, apetit, digestie, probleme urinare, menstruale, dureri in general, dar si despre calitate a somnului, vise, predilectie pentru un lucru anume, daca transpirati cu usurinta, daca va este frig, daca beti multe sau putine lichide si la ce temperatura va plac, daca preferati sa fiti in miscare sau sunteti static, care este starea de spirit (tristete, manie, frica, anxietate) si multe altele.

Intre timp, medicul va examineaza aspectul general, postura, gesturile, apreciaza tonul vocii, intensitatea privirii. Medicul incearca sa va incadreze boala, incearca sa inteleaga care este originea afectiunii, sa distinga simptomele secundare si cele primare ( originea profunda a bolii), pentru a decide ce trebuie sa faca.

In general, un bun acupuncturist este capabil sa inteleaga dupa doua sau trei sedinte daca pacientul va raspunde la terapie si de multe ori acest numar de sesiuni este suficient pentru a incepe sa se vada rezultatele.

Introducerea acului este in esenta nedureroasa, sau cel mult provoaca un usor disconfort in zonele tisulare cele mai inflamate, inervate sau mai putin subcutanate, cum ar fi degetele. In plus, stati linistit pentru ca acupuncturistii acreditati si profesionisti, precum cei de la Acupunctura Bucuresti, folosesc ace de unica folosinta.

In Occident, acupunctura este folosita mai ales in domeniul terapiei durerii, unde da rezultate excelente. Este folosita pentru a trata diferite afectiuni incepand de la sciatica, nevralgie, dureri de spate, lumbago, dureri articulare, osteoartrita cervicala, cefalee, reumatism. In unele cazuri, de fapt, interventia este atat de eficienta incat poate sa ofere rezultate de la prima sedinta. Cu toate acestea, majoritatea pacientilor trebuie sa faca cel putin cinci sau sase sedinte inainte de a avea beneficii semnificative. In contextul patologiilor care afecteaza spatele, simptomele pot regresa sau sa dispara la 90% dintre pacientii tratati, in timp ce in osteoartrita, succesul se obtine la 80%.

Eficacitatea acupuncturii este cunoscuta si in alte probleme precum durere dupa extractia dintilor, greata care apare in sarcina, dupa anestezie sau in cazul chimioterapiei anticancer, precum si utilitatea probabila a acesteia intr-un numar si mai mare de boli. Aceasta opinie a fost exprimata pe baza a cateva mii de lucrari stiintifice publicate pe plan international in ultimele decenii, inclusiv in reviste de prestigiu medicale. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pot fi tratate cu acupunctura 104 patologii:

Boli interne: astm, diabet, colita functionala, ulcer duodenal, diaree, constipatie, hemoroizi, dispepsie (dificultati digestive), hipertensiune arteriala usoara.

Boli ale sistemului genitourinar: impotenta, infertilitate, dismenoree (menstruatie dureroasa), sindrom premenstrual, vaginite.

Boli musculo-scheletice si neurologice: artroza, artrita, bursita, cefalee, nevralgie trigeminala, sciatica, tendinita, probleme dupa un accident vascular cerebral.

Afectiuni la nivelul urechii: pierderea auzului, ameteli, tinitus, sinuzita, faringita cronica.

Boli infectioase: bronsita, raceala comuna, rinita alergica, hepatita.

Boli de piele: acnee, eczema, herpes simplex si zoster.

Boli mentale si emotionale: anxietate, stres, depresie, insomnie.

Nevralgia periferica, caracterizata prin inflamatia unui nerv care provoaca astfel dureri in zona in care ramurile sale se termina, raspund pozitiv la acupunctura, atingand obiectivul de vindecare de 90%. Rezultate excelente sunt obtinute, in special, cu tendinita. Nevralgia trigeminala este mai dificil de tratat cu ace.

Acupunctura poate fi utila si in cazul bolilor mai grave, desigur, alaturi de terapiile traditionale si farmacologice prescrise de medicina conventionala, ale caror efecte se pot intensifica. Lista este foarte lunga si toate afectiunile sunt sensibile la imbunatatiri, unele pana la vindecare.

Stresul este o alta imagine clinica in care acupunctura ofera performante cu adevarat interesante. Atacurile de anxietate, colita, insomnia, tulburarile digestive, criza de astm in urma supraincarcarii psihofizice au reactii bune in aproape 90% din cazuri.

Datorita acupuncturii, este posibil sa apara rezultate si in cazuri de infertilitate sau tulburari ale organelor de reproducere, cum ar fi menstruatia dureroasa si impotenta masculina. In timpul sarcinii, greata si varsaturile, deseori frecvente in primele luni.

 

 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top