Stiri

Ce este sistemul e-Factură și de ce este importantă

Bun venit în era transformării digitale a facturării! Începând cu 1 ianuarie 2024, o nouă regulă intră în vigoare, impunând obligativitatea raportării prin sistemul e-Factură pentru toate tranzacțiile B2G (business to government). Suntem aici să te ghidăm în acest univers dinamic și să-ți arătăm cum poți face această tranziție simplă și eficientă, din orice colț al lumii și printr-un proces extrem de ușor.

Ce este, de fapt, e-Factura?

e-Factura nu este doar un simplu format electronic al facturilor obișnuite; este cheia către viitorul eficienței în afaceri. În esență, e-Factura este un fișier XML, un depozitar de informații codificate și standardizate, generat simultan cu factura fiscală clasică. Această evoluție aduce cu sine un plus de detalii, unele invizibile pe o factură tradițională. Dar nu-ți face griji! Soluția pentru această tranziție fără eforturi este la un clic distanță, iar în această serie de articole, vei afla cum să faci acest pas cu încredere.

Calendarul e-Facturii pentru anul viitor

Și acum, partea cea mai importantă: cum se desfășoară tranziția. De la 1 ianuarie 2024, raportarea prin e-Factură devine obligatorie în tranzacțiile B2G. Dar, cu înțelepciune, implementarea este planificată în mai multe etape. În perioada de tranziție, între 1 ianuarie și 30 iunie 2024, poți trimite încă facturile în metoda tradițională, dar cu condiția să le raportezi în sistemul e-Factură în decurs de 5 zile de la emitere.

Cât despre consecințe, nu-ți face griji, le vom demistifica! Din 1 aprilie, autoritățile vor aplica amenzi dacă nu respecți termenul de raportare de 5 zile prin e-Factură. Iar de la 1 iulie, adio e-mail, WhatsApp și alte metode – toate facturile trebuie să ajungă doar prin sistemul e-Factură.

Și pentru a face această tranziție fluidă și fără stres, poți conta pe platformele de facturare inteligente, cum ar fi de exemplu Smartbill, care s-au integrat cu e-Factura încă din 2022. Cu doar un click, vei putea raporta e-Facturile direct în SPV, fără bătăi de cap.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top