Stiri

Ce NU ȘTIAI despre 3 dintre cele mai faimoase parcuri din Iași

Pentru toți ieșenii, această perioadă este asociată cu înflorirea teilor, arbori care constituie un simbol al întregului oraș. Momentul este așteptat cu nerăbdare, deoarece zilele calde și parfumul specific acestor flori aduc o senzație de liniște și relaxare și reprezintă ocazia ideală pentru a petrece câteva ore în natură.  

Din acest motiv, iunie este luna perfectă pentru a face jogging în parc sau pentru a te bucura, pur și simplu, de o carte bună. Când timpul îți permite, alege unul dintre autorii preferați, o cafea take away, căștile și cel mai reușit playlist al tău, precum și una din căciulile originale New Era pentru a te proteja de soare și profită de momentul când înfloresc copacii care alcătuiesc identitatea Iașiului. Nu uita, însă, că toate aceste locuri în care poți avea parte de câteva ore de calm au în spate o poveste care nu trebuie ignorată și care îi poate îmbogăți oricui bagajul cultural. Tocmai de aceea, nu trebuie să neglijezi trecutul orașului și evenimentele care l-au făcut să devină așa cum este astăzi. 

Află AICI istoria a 3 parcuri faimoase din Iași

  • Grădina Copou

Situată pe dealul Copoului și numită în trecut Podu Verde datorită vegetației pe care o adăpostea, aceasta reprezintă cel mai vechi parc din municipiu, a cărui amenajare a început în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când domnitorul Moldovei era Mihail Sturza. Orice locuitor al Iașiului știe deja că grădina găzduiește Obeliscul cu Lei, terminat în anul 1840 ca simbol al recunoștinței față de Imperiul Rus și cel Otoman, precum și Teiul lui Eminescu, vechi de aproximativ cinci secole. Dar poate mai puțin cunoscut este faptul că aceasta reprezenta locul primelor întâlniri, când tinerii alegeau una din fetele care se strângeau aici din oraș sau satele învecinate, iar spectacolul se încheia cu o bătaie cu flori.   

  • Grădina Botanică

Este cea mai veche grădină botanică din țară, deschisă în anul 1856 din fonduri proprii de către Anastasie Fătu, medic și naturalist. La moartea acestuia, însă, terenul a fost vândut. Parcul, așa cum se găsește astăzi, a fost mutat pe dealul Copoului în anii ’60, după mai multe tentative din partea Societății de Medici și Naturaliști și a Universității din Iași de reînființare a acestuia după moartea lui A. Fătu. Începând cu anul 1973, a fost extins de la o suprafață de 43 de hectare la peste 100 de hectare și cuprinde un număr extrem de mare de specii de plante, inclusiv din cele rare sau pe cale de dispariție.  

  • Grădina Palas

Parcul face parte din cunoscutul ansamblu care nu este destinat numai plimbărilor în aer liber, ci și întâlnirilor business, shopping-ului și evenimentelor de diferite tipuri. Deși zona este una modernă,  înființată în 2012 și concepută de peisagiști români și italieni care s-au inspirat din stilul renascentist, grădina este amenajată pe terenul fostei Curți Domnești în stil oriental din timpul domnitorului Vasile Lupu și încă mai păstrează câteva vestigii arheologice.  

Indiferent de care ar fi parcul în care alegi să îți petreci timpul, este bine să îi cunoști istoria, deoarece pe evenimentele trecute se bazează întreaga identitate a orașului, iar înțelegerea acestora te ajută să îți creezi un altfel de viziune asupra timpului prezent. Un obicei extrem de util este acela de a te informa mereu cu privire la locurile pe unde treci: toate au o poveste care trebuie descoperită.  

Susa foto: shutterstock.com

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top