Stiri

Cei mai bogati ieseni in Top 300 Capital 2013

Luna aceasta a fost publicat Top 500 Forbes pe care il puteti vedea aici, acum vine vorba de Top 300 cei mai bogati romani oferit de catre revista Capital. De data aceasta avem 8 ieseni, nu 12 precum aveam in topul celor de la Forbes, diferentele de personaje si de averi totusi difera. Cele mai bogate 10 judete din Romania au inregistrat pierderi totale de aproximativ 4 miliarde de euro, cea mai mare pierdere fiind inregistrata in Bucuresti cu 25 milioane de euro, fiind urmat de Constanta, iar cele mai mici averi pe cap de milionar se inregistreaza in orase precum Calarasi, Suceava, Botosani si Giurgiu.

Revista Capital il pune pe Iulian Dascalu ca fiind cel mai bogat iesean, situat pe locul 38 pe Romania, la 44 de ani are afaceri in special in domeniul imobiliar si o avere de 90 de milioane de euro, in scadere fata de anul trecut. Dupa evaluarea bunurilor si proprietatilor, cei de la Capital il situeaza pe locul 15 national, evaluand averea moldoveanului cu tot cu proprietati undeva intre 320 si 340 de milioane de euro.

Descrierea lui Iulian Dascalu il face ca fiind proprietarul celui mai scump proiect imobiliar dezvoltat de catre un roman, dar si a celei mai mari investitii in “real estate” din zona de sud-est a Europei prin complexul urbanistic Palas. In primele sapte luni de functionare, 12 milioane de persoane au calcat pragul Palas-ului de la Iasi.

Vezi si cei mai bogati ieseni in Topul Forbes 2013

Pe locul doi in topul 300 Capital, cei mai bogati ieseni se afla Lucian Apostol, clasat pe locul 84 national, cu o avere estimata intre 56 – 58 milioane de euro, desi in spatele acestor cifre sta tatal sau, Neculai Apostol, fost senator PSD de Iasi. Sediul companiei este in Pascani, dar au inceput sa scada din 2010, ajungand atunci sa inregistreze o cifra de afaceri de la 45,7 milioane de euro la 36,1 milioane de euro in 2012, aceasta scadere fiind justificata prin proiectele de noi, investitii blocate, familia asteptand finantari, urmarind sa tinteasca exporturile in China , prin care familia Apostol spera sa isi dubleze cifra de afaceri depasind 100 de milioane de euro. Daca in revista Capital, Kosarom-ul familiei Apostol ii situeaza pe pozitia 84, Forbes ii pozitioneaza abia pe locul 224 cu o avere de doar 16 milioane de euro in bunuri, proprietati si lichiditati.

Pe locul trei din cei mai bogati ieseni din Top 300 Capital este Dan Fiterman impreuna cu familia sa, acesta detine spitalul Arcadia plus alte afaceri in domeniul farmaceutic, medical dar si patru cladiri de birouri clasa A, are doar 33 de ani si are o avere estimata intre 35-36 milioane de euro. Baza averii sale a pornit de la tatal sau, Solomon Fiterman, un roman plecat in perioada comunista in Israel la munca, care s-a intors in anul 1985 in tara pentru a face facultatea de medicina, iar in 1989 avea deja un capital substantial in urma afacerilor cu cablu din Israel, in Iasi fiind cunoscut ca fiind proprietarul primei cladiri de birouri din municipiu.

Locul patru este ocupat de catre Adrian Butuca, o surpriza in acest top, omisa de catre revista Forbes, ocupa locul 234 in top 300 cei mai bogati romani si are o avere estimata de 20-21 milioane de euro. Acesta este cunoscut ca fiind omul cu bani din spatele Editurii Polirom dar si prin implicatiile sale politice.

Top 18 cele mai emotionante fotografii din lume

Cel mai batran iesean in topul revistei Capital este Ion Zapodeanu, care la fel ca si Adrian Butuca, nu a fost specificat in topul Forbes din acest an, are o avere de 19-20 milioane de euro si este situat in topul general pe locul 243. Zapodeanu este singurul milionar al Romaniei care nu detine actiuni la nici o firma, acesta facandu-si averea prin cumpararea si vanzarea de proprietati din intreaga tara. Realizatorii topului sustin ca ieseanul are 20.000 de hectare de teren, 11 hectare de padure si diverse imobile si cladiri de birouri.

Pe locul 280 general se afla George Ivanescu de 37 de ani din Iasi, fiind cunoscut ca cel care s-a ocupat de constructiile lui Iulian Dascalu, avand o avere estimata de 14-15 milioane de euro. Detine doua firme Build Corp si Build Corp Prefabricate, ambele fiind prezente in toate orasele unde Iulian Dascalu a investit pri mall-urile sale. Se presupune ca defapt in spatele firmelor lui George Ivanescu s-ar afla defapt tot Iulian Dascalu,o informatie neoficiala.

Urmatorii cei mai bogati ieseni ce se afla in topul celor de la Capital sunt Danut Prisecariu in varsta de 43 de ani si Ioan Prisecaru de 52 ani, primul fiind considerat un magnat curajos care a deschis mall-ul Uvertura in Botosani, oras de 100.000 locuitori. Fostul proprietar al Moldova Mall din Iasi si care detine Hotel Traian si Hotel Astoria este singurul iesean cu mai multi bani in Forbes decat in Capital. Daca in Capital este prezent cu 12-13 milioane de euro si pozitionat pe locul 288, Forbes ii face o avere de 20 milioane de euro si il pozitioneaza pe locul 191 national.

Pasionat de vinuri? Vezi vinurile saptamanii!

Ioan Prisecaru are o avere de 11-12 milioane de euro si este pozitionat in topul general al celor de la Capital pe locul 294. Acesta are afaceri in domeniul imobiliar si este cunoscut pe plan local ca fiind unul din primii care au castigat bani din taximetrie, deschizand in anul 1993 firma Conex SRL.

Atat in topul celor de la Capital cat si a celor de la Forbes nu se afla ieseanul Gabriel Surdu, patronul grupului de firme TerraMold avea anul trecut o avere estimata la 11-12 milioane de euro, Bogdan Pitigoi, Gabriel Mardarasievici, Constantin Comanescu sau familia Parau ce detine firma Total Gaz.

La nivel national, Ion Niculae ocupa primul loc cu o avere de aproximativ 1,7 miliarde de euro, fiind urmat de familia Dan Adamescu cu 900 milioane de euro si Ion Tiriac cu 800-850 milioane de euro.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top