Stiri

Condiţiile puse de SUA ca să ne ridice vizele pentru Romania

Peste 10% dintre românii care solicită o viză americană sunt refuzaţi pentru că nu pot demonstra că au „legături puternice” – proprietăţi imobiliare sau mobiliare, legături de familie, loc de muncă sau de studiu – cu ţara de baştină. Ministrul de Externe român susţine că persoanele care nu îndeplinesc aceste criterii ar trebui să nu aplice pentru Visa Waiver.

Statele Unite iau în considerare adăugarea a patru ţări, între care şi România, în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (Visa Waiver) care permite, în anumite condiţii, deplasarea în Statele Unite fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile, a anunţat, recent, secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas. În acest context, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat o serie de măsuri pentru ca România să îndeplinească cerinţele americane, mai exact o rată mică de respingere a cererilor de vize.

„Avem nevoie de sprijinul părţii americane, că până la urmă este vorba de un obiectiv comun, aşa cum este el trecut şi în declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI din 2011 şi reiterată în toate discuţiile pe care România le-a avut la cel mai înalt nivel, şi pentru asta avem nevoie să cunoaştem exact care sunt motivele care duc la respingerea anumitor cereri pe care unii cetăţeni români le fac pentru această viză de scurtă şedere. (…) Este nevoie de conştientizare publică în aşa fel încât cei care aplică pentru o astfel de viză, dacă nu îndeplinesc condiţiile pe care autorităţile americane le cer şi le verifică în fiecare caz în parte, să nu aplice, pentru că este evident că cererea va fi respinsă”, a afirmat Aurescu.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top