Stiri

Contractele și plățile cu drept de autor

Dacă ești persoană fizică autorizată, iar ceea ce îți dorești pe viitor se rezumă și la venituri constante, ca urmare a încheierii unor contracte de lungă durată, atunci ar trebui să te axezi foarte mult pe partea de contracte și plăți cu drept de autor.

Ce vizează aceste drepturi de autor? Drepturile de autor sunt drepturile pe care tu le ai, ca urmare a prestării unor activități independente, din care rezultă o serie de creații proprii, dar și un venit. Aceste venituri nu sunt altceva decât o recompensă sau o compensare materială, pentru tine ca și întreprinzător sau persoană fizică, rezultatul fiind direct proporțional cu munca pe care o depui.

Însă pe lângă toate aceste drepturi, este de menționat că partea de contracte este extrem de importantă, cu atât mai mult cu cât acestea vin la pachet atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje, din mai multe puncte de vedere.

Contractele se pot încheia, așadar, foarte rapid, fie cu un colaborator, fie cu mai mulți colaboratori sau beneficiari, în cazul acesta fiind nevoie și de alte documente și autorizații, aspect remarcat foarte des în cazul persoanele fizice autorizate, PFA. Mai mult decât atât, obligațiile și răspunderile contractuale sunt prevăzute în cadrul unui singur acord, care, la final, poate fi actualizat, în funcție de noile reglementări care apar sau de diferitele nevoi care se pot ivi.

Plata contribuțiilor va întâmpina un proces de simplificare, veniturile și taxele putând fi, astfel, calculate cu o mai mare lejeritate, în comparație cu situația fiscală a celorlalte forme de organizare legală.

Totuși, procesul de contractare și plata cu drept de autor prezintă și o serie de atribute care pun în dezavataj persoana fizică, unul dintre acestea preconizând faptul că plata luna va varia, întotodeauna, în funcție de proiectele pe care le-ai finalizat, veniturile lunare constante nefiind asigurate.

Mai mult decât atât, în funcție de cuantumul venitului lunar obținut din drepturile de autor, pe baza contractului de drepturi de autor, se va percepe un impozit care ajunge la 10% din venitul net pe care l-ai acumulat, venitul net calculându-se prin deducerea cotei forfetare de 40% din valoarea venitului brut.

Dacă, totuși, veniturile anuale obținute în urma prestării activităților dintr-un singur contract depășesc plafonul de 24.960 de lei, atunci situația taxelor va suferi schimbări, acestea urmând a fi reținute în procent de 10% din venitul net, la care se adaugă 25% CAS și 10% CASS.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top