Stiri

Cum faci din casa ta un camin sanatos pentru toata familia

Poluarea este un flagel al secolului XXI de care aproape nimeni nu este ferit. Viata moderna ofera un confort sporit, dar, in acelasi timp, creeaza si anumite probleme ce dauneaza grav sanatatii umane. In general, cand se discuta de poluare exista trei tipuri care afecteaza mai grav si mai des bunastarea fizica a oamenilor: poluarea biologica, poluarea chimica si poluarea fonica. Aceste trei aspecte negative impacteaza in mod diferit corpul uman, insa toate au un efect negativ vizibil.

Toata lumea a auzit de elementele poluante prezente la locul de munca sau pe drumurile aglomerate, atunci cand se sta in trafic cu orele, dar, din pacate, nu se discuta suficient si despre poluarea din interiorul locuintelor personale. Acest lucru nu inseamna ca nu este prezenta si aici. Daca se are in vedere ca mai mult de jumatate din zi este petrecuta acasa, copiii fiind expusi in special factorilor poluanti, atunci este necesar sa se cunoasca unele metode practice, prin care poluarea poate fi limitata sau chiar indepartata in totalitate.

Iata cum poti lupta impotriva celor trei tipuri de poluare:

  • Poluarea biologica din interiorul locuintei se refera la microorganismele care se afla in aer si in apa consumata si la alergenii biologici. Daca in privinta apei exista o rezolvare prin consumarea apei imbuteliate sau prin montarea unui filtru, mai dificila este indepartarea altor elemente, precum mucegaiurile care apar mai ales in sezonul rece. O solutie perfecta, usor de pus in aplicare in acest sens, este folosirea unor panouri radiante care incalzesc peretii incaperilor prin intermediul radiatiilor cu infrarosu si care elimina in totalitate pericolul aparitiei igrasiei. O alta idee buna ar fi folosirea unui dezumidificator electric sau chimic, care sa indeparteze umiditatea din aer;

 

  • Poluarea chimica apare prin inhalarea aerului incarcat cu tot felul de substante chimice din exterior, care patrund in interiorul locuintei in timpul aerisirii sale. O alta sursa de poluare chimica, de care nu prea se discuta, este folosirea diferitelor substante pentru realizarea curateniei in casa. Multe dintre ele au in compozitie acizi puternici, care pot elibera gaze periculoase in momentul aplicarii lor. Problema poate fi evitata prin utilizarea produselor bio sau chiar prin realizarea in casa a unor amestecuri pentru curatenie;

 

  • Poluarea fonica se refera la existenta unor sunete puternice, de natura tehnologica, din cauza traficului sau a unor activitati industriale. Aceste sunete afecteaza sanatatea intr-un mod nebanuit de catre majoritatea oamenilor. Unii nu se pot odihni corespunzator sau suficient, altii se confrunta cu afectiuni grave ale urechii, care pot duce chiar la instalarea surzeniei. Solutia este folosirea unor izolatoare fonice pentru ecranarea sunetului. Rezultate foarte bune sunt oferite si de montarea unei tamplarii cu geam termopan de calitate. Mai exista si alta idee buna, aceea de a utiliza niste echipamente care emit sunete linistitoare si care neutralizeaza zgomotele din exterior.

In concluzie, persoanele care tin la sanatatea proprie si la cea a membrilor familiei trebuie sa ia masuri de protectie impotriva poluarii, chiar de la ei de acasa, in caz contrar putand aparea efecte negative semnificative, greu de rezolvat pe parcursul vietii. 

 

surse foto: shutterstock.com

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top