Stiri

Cum ne va face sustenabilitatea viața mai bună: schimbări importante

Cunoscută și sub numele de dezvoltare durabilă, sustenabilitatea implică coexistența dintre om și natură, fără compromiterea resurselor la care viitoarele generații au dreptul. Putem să o adoptăm pe scară largă, fără să renunțăm la stilul de viață actual? Cu o serie de inovații la care nu ne-am fi gândit cu ani în urmă, individul și societatea pot să-și ajusteze favorabil existența. Dacă te întrebi care sunt capitolele de unde poate începe schimbarea ce ne-ar putea aduce un viitor mai bun, este bine de știut că ele se suprapun pe nevoile noastre de zi cu zi.

Ce înseamnă un consum sustenabil

Schimbarea începe de la fiecare individ în parte, iar dacă te întrebi cum ajungi să exploatezi într-o manieră rațională resursele, zi de zi, află că gesturile mici sunt cele care contează. Renunțarea treptată la recipientele din plastic, opțiunea pentru brandurile de fashion care se aprovizionează responsabil, folosirea electrocasnicelor de clasă energetică A+++ sau micșorarea cantității de produse procesate sunt opțiuni la îndemâna tuturor. De asemenea, opțiunea pentru producători locali va avea un impact redus asupra poluării, pe termen mediu și lung. 

Cum arată o clădire de birouri sustenabilă

Unul dintre mediile cele mai eficace în construirea unei mentalități orientate spre sustenabilitate este reprezentat de cel profesional. Preocuparea unei companii pentru bunăstarea angajaților este una dintre componentele cheie pentru exersarea activă a sustenabilității la nivel social. Un birou cu o ambianță primitoare va oferi ocupanților un aer de bună calitate, un design prietenos și materiale cu zero impact toxic asupra sănătății umane, respectiv asupra mediului. 

Cel mai bun exemplu în acest sens este reprezentat de IMMUNE Building Standard™, un ansamblu de soluții tehnice care adaptează clădirile de birouri la nevoile generate de noua normalitate. La inițiativa Genesis Property, o echipă formată din 20 de experți în sănătate a elaborat 135 măsuri ce pun pe primul loc sănătatea clădirilor, în fața unor amenințări de ordin patogen.

Printre măsurile care garantează că un parc de business poate obține calificativul Strong, Powerful sau Resilient se numără senzorii pentru deschiderea ușilor, butoanele cu autocurățare, sistemele de purificare cu UV amplasate în lifturi, senzorii pentru monitorizarea calității aerului, echipamentele de ionizare a aerului și senzorii pentru controlul umidității și pentru monitorizarea temperaturii, respectiv a concentrației de CO2

Care este legătura dintre sustenabilitate și productivitate

Beneficiile unor politici de sustenabilitate se văd atât la nivel individual, cât și în evoluția organizațiilor. Orientarea strategiei de business pe dezvoltarea durabilă deschide calea către noi parteneriate, atrage parteneri noi de business și adună la un loc minți creative ce pot implementa moduri inovatoare de a rezolva problemele specifice. Când o afacere investește în sustenabilitate, deschide o conversație la nivel de societate și inspiră o preocupare generală, dincolo de importanța clasică a profitului.

Ce se poate face pentru eficiență energetică

De la o clădire destinată locuirii, până la un parc de business, clădirile semnalizează modul în care se schimbă raportarea la mediul înconjurător. Nu ne-am putea imagina o comunitate sustenabilă decât într-un mediu urban în cale clădirile verzi abundă. Cum le recunoaștem? Acestea au un consum eficient de energie, de apă și de gaze naturale, utilizează panourile solare și beneficiază de facilități ce permit reciclarea.

Care sunt avantajele aduse societății

Preocuparea pentru efectele asupra mediului înconjurător are o mulțime de efecte pozitive, atât asupra individului, cât și asupra comunităților. Mai multă eficiență energetică înseamnă condiții de viață superioare, iar mai puține deșeuri înseamnă economie de materiale, de energie și chiar de spațiu. Practicile sustenabile din mediul de business sau din cel industrial duc, pe termen lung, la o reducere a costurilor operaționale, pe fondul accelerării potențialului de inovare.

Argumentele de mai sus arată că orientarea către sustenabilitate nu este o schimbare de care ar trebui să ne temem, ci un trend care anticipează viața firească de mâine. 

Credit foto: Shutterstock

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top