Stiri

Cum să nu mai depinzi de nimeni după ce termini facultatea

Dacă ești student în an terminal sau tocmai ce ai terminat facultatea și îți dorești să devii independent, ca să nu mai depinzi de nimeni, ai nevoie de câteva schimbări în viața ta, care să îți asigure libertatea de care ai nevoie. Drept urmare, iată câteva sfaturi utile care îți vor ușura traiul de zi cu zi și îți vor spori confortul. 

E timpul să îți cauți un job

Chiar dacă timpul nu ți-a permis să te angajezi din primii ani de facultate, fiindcă te-ai concentrat pe studii, acum a venit vremea să îți cauți un job, indiferent că e part time sau full time. Important e să un venit constant, lună de lună, ca să poți să îți asiguri strictul necesar. Așa că, bate la cât mai multe uși, depune CV-uri peste tot și vezi de unde sare iepurele. Ideal ar fi ca în timpul facultății să faci un internship, ca să te obișnuiești cu câmpul muncii și să dobândești experiență. Deși la început nu o să obții banii pe care ți-i dorești, contează să înveți cât mai multe lucruri, să experimentezi și să înveți din greșeli, ca să poți avansa în carieră. În plus, ai putea să apelezi și la joburi pe bază de proiect sau la freelancing. 

O mașină personală îți va fi de mare ajutor 

În primul rând, urmează cursurile unei școli de șoferi, ca să obții carnetul de conducere, fiindcă îți va fi de ajutor și atunci când vei dori să te angajezi în anumite companii. Apoi, ia în considerare să îți achiziționezi o mașină, ca să te deplasezi unde vrei tu, fără să mai depinzi de mijloacele de transport în comun sau de alți conducători auto. Poți să o folosești să mergi la muncă, în vacanță prin țară, când pleci la munte sau mare, ori când vrei să te plimbi prin oraș. Plus că, nu ai nevoie de un bolid cu sute de cai putere, ci de un automobil fiabil, la un preț accesibil, deci pe care să nu dai o avere. Așa că, o variantă optimă pentru tine ar fi un Renault Megane 2 sau un VW Golf 4, în funcție de nevoile tale și de bugetul pe care îl ai la dispoziție. 

Uită de stilul de viață de la cămin

După terminarea facultății trebuie să uiți de viața de la cămin și să îți cauți o locuință în care să stai cu chirie. Ideal ar fi să mai locuiești cu altcineva, ca să împărțiți chiria și cheltuielile, ca să nu îți afecteze bugetul lunar. Pe de altă parte, poți să stai și singur, dacă ai nevoie de intimitate, dar asta implică costuri mai mari. De asemenea, va trebui să te ocupi de treburile casnice. Așa că învață să gătești, fiindcă nu vei putea apela mereu la pachetul trimis de părinți. De asemenea, asigură-te că păstrezi casa curată, deci fă-ți patul zilnic, aerisește camerele, spală vasele și nu uita să folosești aspiratorul și mopul, ca să faci curățenie corespunzătoare. 

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele de care să ții cont atunci când urmează să termini facultatea. Ideal ar fi să nu aștepți până pe ultima sută de metri să te angajezi ori să îți o locuință. Fă-ți o listă cu priorități, astfel încât să atingi fiecare obiectiv în parte. Dacă nu ți ajung banii, cere ajutorul părinților, ca să te mai susțină financiar pentru o perioadă. Învață să fii pragmatic și organizat, ca să nu pierzi timpul sau să îți amâni sarcinile pe care le ai de făcut și nu pot fi amânate. Astfel, vei reuși să te adaptezi la noua ta viață și să iei deciziile potrivite, ca un adult responsabil. 

Sursă foto: Shutterstock.com 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top