Diverse

Cum să te pregătești cum trebuie pentru un interviu de angajare 

Un interviu de angajare reprezintă un motiv de entuziasm, dar și unul de stres. Înainte de întâlnirea oficială îți trec tot felul de gânduri prin minte: dacă ești suficient de pregătit, dacă vei obține postul, dacă îți vor oferi salariul pe care îl vrei tu sau dacă te vei integra în colectiv. De aceea, ca să te relaxezi și să ai încredere în propriile forțe, trebuie să te pregătești intens și să iei în calcul orice scenariu care poate apărea. Iată câteva sfaturi pentru momentul decisiv. 

Află informații cheie despre compania care vrea să te angajaze

Este foarte important să te duci la interviul de angajare cu lecția învățată, pentru a nu fi pus într-o situație neplăcută, în cazul în care angajatorul îți va pune câteva întrebări despre respectiva companie. De aceea, înainte de întâlnirea propriu-zisă, fă un research cu privire la firmă. Interesează-te despre clienții acelui business, de proiectele realizate, de misiune, viziune și valori. Astfel, vei da dovadă de profesionalism și vei arăta că ești bine informat. Iar acest aspect îl va încânta pe acel angajator.

Mizează pe ceea ce știi să faci

Odată ce ai ajuns la interviu, trebuie să îți scoți calitățile în față, iar tu să ieși în evidență cu ceea ce știi să faci. Chiar dacă le-ai trecut deja în CV, nu strică să le repeți, pentru a-ți convinge angajatorul că tu ești persoana de care are nevoie. Demonstrează-i că tu ai acel tip de aptitudini care ar aduce beneficii în cadrul companiei respective. Prezintă-i în detaliu proiectele la care ai lucrat, ce fel de experiență ai în domeniu și ce te recomandă pentru acel post. 

Cunoaște-ți drepturile de angajat

În cazul în care tu ai fost fericitul candidat care a câștigat postul respectiv, trebuie să îți cunoști drepturile, iar angajatorul să le respecte. Deși la prima vedere poate părea jobul ideal pentru tine, e posibil să nu îți placă atmosfera de la birou, să nu te înțelegi cu superiorii sau din varii motive să nu mai vrei să continui la locul de muncă respectiv. Așa că, înainte să iei o decizie, citește cu atenție art. 81 Codul muncii, ca să te asiguri că drepturile îți sunt respectate. Pe de altă parte, nu uita că și tu ai îndatoriri, în calitate de angajat. 

Ascultă, dar pune și întrebări

În timpul interviului este indicat să asculți ceea ce ți se spune, dar, de asemenea, să fii activ verbal și să încurajezi dialogul. Ascultă cu atenție toate detaliile pe care ți le spune angajatorul despre compania sa, pentru a afla despre ce e vorba și ce așteptări are de la tine. Dacă ai neclarități, pune întrebări, ca să arăți că îți pasă de ceea ce spune persoana din fața ta. În plus, preia chiar tu inițiativa și pune întrebări, ca să obții cât mai multe informații. Iar atunci când ești întrebat ceva, fie că este vorba de întrebare tehnică, fie de una personală, fii sincer, pentru că cineva experimentat, care a participat la zeci de interviuri, își va da seama dacă omiți un anumit lucru. Iar asta îți va diminua șansele de a fi angajat pe postul respectiv. 

 

Cu siguranță că trebuie să te adaptezi contextului și să fii spontan când va avea loc interviul de angajare, dar nu strică să te pregătești în prealabil. Drept urmare, află cât mai multe informații despre compania respectivă, pentru a nu fi în impas atunci când angajatorul te va întreba ce știi despre viitorul tău loc de muncă. Arată-i aptitudinile și calitățile tale. Demonstrează-i că ești competent, iar firma sa are nevoie de serviciile tale. Astfel, șansele tale de a obține postul acela vor crește considerabil.

Sursă foto: unsplash.com 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top