Stiri

Cum va arăta tunelul rutier din faţa Palatului Culturii, pe sub Anastasie Panu!

Primăria ieşeană a lansat, la finele săptămânii trecute, prima licitaţie pentru extinderea pietonalului Ştefan cel Mare spre Palatul Culturii, până la Palas, printr-un pasaj subteran. Termenul lucrării pentru acest tunel de 70 de metri ar urma să fie de 30 de luni de la start. Durata mare de timp nu se justifică decât prin eventuale descoperiri arheologice, pentru că la execuţie este prevăzut un termen de 6 luni. Linia de tramvai va fi mutată integral pe strada A. Panu. Cu tot cu rampele de acces în pasaj, lungimea va ajunge la 340 de metri.

Un prim pas decisiv pentru extinderea pietonalului Ştefan cel Mare spre Palatul Culturii a fost făcut ieri. Primăria a lansat licitaţia de proiectare şi execuţie a pasajului subteran între străzile Panu şi Palat, o investiţie estimată la aproape 30 milioane lei. Durata lucrărilor afişată de municipalitate este controversată (30 luni) în condiţiile în care în studiul de fezabilitate sunt estimate 2 luni pentru proiectare şi 6 luni pentru execuţie. Pasajul va avea câte două benzi pe sens, iar benzile de lângă axul străzii vor avea calea de rulare pentru tramvaie.

Piaţa Palatului va fi complet reamenajată

Un efect al construirii pasajului Panu va fi extinderea pietonalului spre Palatul Culturii. De asemenea, relocarea căii de rulare a tramvaielor va duce şi la eliminarea traficului auto din faţa Palatului şi, implicit, a parcării. Din punct de vedere tehnic, pasajul va avea o lungime de 70 metri cu o lăţime de 15 metri, în timp ce rampele de acces vor avea 120 metri (dinspre str. Panu) şi, respectiv, 150 metri (dinspre str. Palat). Rampa de intrare în pasaj, dinspre str. Panu, va fi în dreptul Casei Dosoftei (înainte de actuala trecere pentru pietoni), iar rampa de ieşire pe str. Palat va fi după cealaltă trecere pentru pietoni. Lucrările vor afecta un tronson de 450 metri din actuala infrastructură, iar noua linie de tramvai va avea o lungime de 865 metri.

Sursa: Ziarul de Iasi

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top