Stiri

Cutremur in Romania! Un pericol iminent! Ce trebuie sa faci?

Recent in zona Vrancea s-a inregistrat un nou seism cu magnitudinea de 4,5, fiind unul dintre cele mai mari cutremure din 2019.

De data aceasta probabil ca nici nu l-ai simtit, cum de altfel noi toti nu simtim sute sau chiar mii de cutremure care se desfasoara annual in Romania. Cu toate acestea, istoria de arata ca aceste fenomene pot fi catastrofale atunci cand se intrunesc diferite conditii.

Grafic Cutremure in Romania in 2019

Multi dintre noi isi reamintesc momentele tragice ale hazardului seismic din 1977 si consecintele teribile care aparut in urma cutremurului.

Capitala Romaniei era in stare de soc, iar oamenii debusolati de un asemenea fenomen puternic se mobilizau pentru a ajuta scoaterea victimilor supravietuitoare de sub daramaturi.

Este importanta ntelegerea acestui fenomen si educarea oamenilor pentru a fi pregatiti in cazul unor astfel de situatii, care pot deveni momente istorice. In acest sens, ADfel Digital Marketing, o companie de promovare online prin Servicii SEO Bucuresti, desfasoara o campanie de educare si prevenire a populatiei in caz de pericole care pot afecta atat populatia situata in Bucuresti, cat si in restul tarii.

Sa ne reamintim cat de periculos poate deveni un cutremur. Un scurt videoclip din arhiva TVR:

Asadar, ce este un cutremur?

Cutremurul este un fenomen natural cauzat de eliberarea de energia Pamantului in interiorul acestuia in urma fracturarii rocilor, care sunt supse la diverse tensiuni acumulate in timp.

In Romania, cutremurele se produc de-a lungul unor falii care traverseaza zona Vrancea si de cele mai multe ori se desfasoara la adancimi mai mici de 60 km adancime sau intre 60 si 200 km adancime.

Daca simti cutremurul, inseamna ca aplitudinea lui se poate mari de la un moment la altul, iar reactia ta in acel moment poate influenta decisiv atat destinul propriei vieti, cat si a celor apropiati tie!

Ce trebuie sa faci in timpul unui cutremur?

 1. Indiferent de locul in care te aflii in momentul producerii cutremurului, gaseste rapid un loc de adapost pana la trecerea valului puternic si asteapta cateva momente ca sa fii sigur ca nu urmeaza alte replici, poate chiar mai puternice decat cel initial!
 1. Alege rapid adapostul, dar asigura-te ca deasupra capului ai structuri de rezistenta, unde ai sanse cu mult mai ridicate sa nu fii lovit de obiectele ce pot cadea de la inaltime, atunci cand esti in aer liber, obiecte decorative sau corpuri de mobila, atunci cand esti intr-o cladire sau chiar sa fii lovit de resturi de daramaturi in alte situatii.
 1. Daca te aflii in interiorul unei cladiri si nu stii unde te poti adaposti sub o structura de rezistenta, este recomandat sa te adapostesti sub o masa, un un birou sau alta piesa de mobilier solida si sa astepti pana cand esti sigur ca acel cutremur a trecut.

Sub nicio forma sa nu iesi pe balcon si sa nu incerci sa iesi afara, utilizand scarile sau liftul, daca te aflii intr-o cladire cu mai multe etaje pentru ca poti ramane blocat sau aceste zone de acces pot fi afectate, iar utilizarea lor iti poate pune viata in pericol!

 1. Daca esti pe un hol si nu ai timp sa gasesti un adapost mai bun, aseaza-te in pozitia ghemuit langa un perete interior, iar cu mainile protejeaza capul si fata de eventuale obiecte sau resturi de daramaturi.
 1. Nu te apropia si este indicat sa te indepartezi de ferestre, geamuri sau oglinzi care se pot sparge iar cioburile te pot rani. Totodata, stai departe de corpuri de mobila, in special daca acestea nu sunt ancorate in pereti sau corpuri de iluminat care pot fi afectate de cutremur si care te pot curenta.
 1. Daca esti un insotitor pentru o persoana aflata in scaun cu rotile, blocheaza rapid rotile imediat ce ai ajuns sub un toc zdravan de usa si protejeaza capul si ceafa celui aflat in scaun.
 1. Daca te aflii intr-un loc public precum un magazin, incearca sa te adapostesti in spatii cat mai departe de ferestre ori de rafturi, in special atunci cand sunt pline cu obiecte grele.
 1. Nu iesi afara unde poti fi ranit! Daca cutremurul te-a prins in lift, iar acesta s-a oprit inainte de a ajunge la destinatie, NU incerca sa iesi fortat fara ajutorul personalului calificat. Acesta poate porni in orice moment, iar tu risti sa fii prins intre iesirea din casa liftului si lift, riscand accidentari serioase sau chiar moartea!

Ramai calm, salveaza-ti energia si apasa butonul de alarma. In scurt timp vei fi auzit si ajutat sa iesi in siguranta.

 1. ATENŢIE in timpul cutremurului la obiectele care pot sa se rastoarne sau sa alunece, la tencuiala din tavan care se poate desprinde si la geamurile care se pot sparge si te pot accidenta.

 

 1. Daca esti in exteriorul unei cladiri adaposteste-te intr-un loc sigur, indepartat de ferestre, cladiri, poduri, cabluri electrice sau stalpi. Acestea pot fi eventuale pericole pentru sanatatea ta si este indicat sa pastrezi o distanta de cel putin 10 metrii de cablurile electrice rupte sau cazute la pamant.
 1. Daca in timpul cutremurului te afii intr-un vehicul, ramai in acesta pana la incetarea ultimei replici a cutremurului. Nu se stie niciodata daca cutremurul sau replica acestuia se poate transforma intr-un hazard seismic. In cazul in care sesizezi ca pe vehicul au cazut cabluri electrice si/sau copaci, este recomandat sa ramai pe loc, in masina, pana la sosirea echipajelor de interventie.

Totodata, daca sesizezi ca se formeaza ambuteiaje, nu inainta pentru a aglomera traficul, pentru ca risti sa contribui la blocarea cailor de acces fie pentru victime sau alte interventii urgente si necesare. Comportamentul tau poate influenta viata altor persoane!

 1. Daca esti surprins pe munte de cutremur fii atent la ce se afla in jurul tau si cauta un loc sigur de adapost si pe cat posibil evita copacii batrani, pante de unde pot pleca alunecari de teren, stanci de unde se pot desprinde pietre etc.

Cum poti afla rapid daca urmeaza un cutremur in Romania?

In Romania monitorizarea activitatii seismice este desfasurata de catre INFP si daca doresti sa fii notificat rapid de desfasurarea unui cutremur, iti poti instala aplicatia Telegram din Google Play sau APP Store si activand Alerta prin campul de cautare cu @alertacutremur_bot, iar apoi selectezi prima optiune.

Daca doresti ca cei dragi sa fie in siguranta in timpul unui cutremur, sa stie si ei cum sa se comporte si sa se protejeze de eventuale catastrofe seismice DISTRIBUIE mai departe, contribuind in acest mod, la salvarea de vieti!

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top