Stiri

De ce să cumperi o hotă de bucătărie

Din păcate, în România nu există o lege care să ne oblige să avem un detector de fum în casă, deși ea face parte din legislația multor țări din Uniunea Europeană de mulți ani. Cu toate acestea, o hotă este necesară chiar și pentru noi, deoarece stopează dispersarea fumului, ca acesta să nu se imprime în pereți, perdele, și așa mai departe. 

Ce aspecte să iei în considerare când alegi o hotă de bucătărie

Sistemul de evacuare

Există mai multe metode de a evacua fumul și este bine de știut că nu toate vor funcționa perfect în bucătăria ta. Le putem cataloga în două tipuri: cu ventilație externă și cu ventilație internă. 

Cele cu ventilație externă dispun de un sistem unde fumul este trimis în mediul exterior, de obicei prin peretele cel mai apropiat de hotă. Totuși, există situații când nu se poate construi un astfel de sistem din cauza mai multor factori, cum ar fi poziționarea bucătăriei în casă. De aceea, uneori se folosește un sistem orizontal, cu un tub care trece prin pod și mai apoi în exteriorul casei.

Cele cu ventilație internă folosesc un sistem de filtrare al aerului. Fumul produs de acțiunile din bucătărie trece printr-un filtru, iar mai apoi este curățat pentru a fi reintrodus în cameră. Dar ele nu sunt recomandate, deoarece nu sunt la fel de eficiente precum exemplul anterior și necesită, adeseori, mai multă mentenanță: trebuie curățat foarte des, schimbate filtrele, și așa mai departe.

Capacitatea și puterea de ventilație

Puterea de ventilație va fi întotdeauna limitată de mărimea hotei, dar și de mărimea spațiului unde vei instala dispozitivul. Cu cât spațiul este mai mare, cu atât se poate instala o hotă de bucătărie mai mare și, totodată, mai puternică.

Cu toate acestea, trebuie să înțelegi că o hotă mare vine și cu un consum mai mare la energie. Dar acest aspect poate fi un pic înșelător: Dacă o hotă are o putere mare, înseamnă că nu va trebui să „muncească” atât de mult ca să scoată o cantitate X de fum, în timp ce unul de dimensiuni mici va trebui să fie deschis pentru o perioadă mai lungă de timp, adeseori la putere maximă. Dar, zgomotul produs de dispozitivele mai mari va fi, implicit, mult mai puternic și enervant pentru unii. Nivelul de zgomot poate varia între 48 de decibeli (cele de mici dimensiuni) și 71 de decibeli (cele mai mari, care au un debit de 1000 m3/h)

Puterea de ventilație mai poate fi înțeleasă ca și „debitul maxim de aer absorbit”. Acesta este calculat în m3/h (metri cubi pe oră) și poate varia de la 200 m3/h până la 1000 m3/h, în funcție de firmă și mărimea modelului. Printre brandurile cele mai cunoscute din România amintim despre: Albatros, General, Hausberg, Samus, Studio Casa, Tornado, Xavax și Zilan. 

Spațiul disponibil din bucătărie

Hota de bucătărie ar trebui să fie aleasă în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. O hotă trebuie să se afla la o distanță de cel puțin 60 de centimetri de aragaz, dar aceste detalii sunt detaliate de obicei în manualul de utilizare al dispozitivului. În plus, există mai multe modele de hotă: care se pot integra în perete, sunt suspendate de tavan, au un sistem telescopic pentru a nu deranja în mod vizual, și așa mai departe. 

Designul hotei de bucătărie

Cred că toți doresc ca toate lucrurile din casa lor să aibă un aspect plăcut și să se afle în armonie cu totul din jur. Dar, putem face o astfel de decizie gândindu-ne și din punct de vedere practic, nu doar arhitectural. O hotă cu un finisaj din metal poate fi mult mai ușor de curățat și poate arăta ca nou pentru o perioadă mult mai lungă de timp. Într-adevăr, se pot crea diverse planuri de design interior care să implice o hotă perfect, dar nu de aceea oamenii cumpără un astfel de dispozitiv. Cel mai important lucru este ca hota să funcționeze perfect și să își efectueze atributele fără nici o problemă. 

Există mai multe tipuri de hote cunoscute de către români, iar ele sunt folosite în diferite situații, în funcție de necesități și spațiul unde se va instala: de tip country, cupolară, decorativă, incorporabilă, de tip insulă, telescopică și tradițională. 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top