Stiri

E oficial! În România există cele mai periculoase drumuri din Uniunea Europeană!

Europa este continentul cu cele mai sigure drumuri de pe întreg globul. Conform statisticilor, într-un an, aici se produc doar 51 de accidente mortale la un milion de locuitori, semnificativ mai puțin comparat cu oricare alt continent. Iar lucrurile ar putea sta chiar și mai bine dacă situația accidentelor rutiere s-ar îmbunătăți în țări precum Bulgaria sau Polonia și în primul rând în România, unde se produc cele mai multe accidente soldate cu decese la un milion de locuitori.

Un prim loc care nu ne face cinste

Numărul de persoane care și-au pierdut viața pe străzile europene anul trecut este de aproximativ 22.800, cu 2% mai puține decât în anul precedent și aproximativ un sfert mai puține decât acum 10 ani. Cifrele sunt promițătoare, iar obiectivele Uniunii Europene de a elimina complet riscul de accident grav până în anul 2050 nu par unele imposibil de atins dacă lucrurile evoluează în acest ritm, dar există și piedici.

În Suedia, țara cu cele mai puține accidente rutiere, numărul deceselor la un milion de locuitori a scăzut la 22 în 2019, iar în Irlanda la 29. De asemenea, lucrurile stau remarcabil de bine și în țări precum Germania, Franța, Finlanda, Letonia, Luxemburg sau Croația.

La polul opus, în Polonia au loc 77 de decese în trafic la un milion de locuitori, iar în Bulgaria 89. Iar România, cu un număr aproape dublu față de media europeană, ocupă locul I la capitolul cele mai periculoase drumuri cu un număr de 96 de decese la un milion de locuitori.

Cum arată cel mai periculos drum din România?

Proiecte de dezvoltare a infrastructurii există și în România. Avem planuri de modernizare a șoselelor deja existente, precum și de extindere a lungimii autostrăzilor. Dar majoritatea lor par uitate pe hârtie, motiv pentru care drumurile noastre se transformă în adevărate șosele ale morții. Multe din accidentele din România se pot rezolva și pe cale amiabilă așa cum poți să vezi detalii pe site-urile service-urilor ce oferă servicii de constatare daune. Dar în același timp nu putem nega nici realitatea faptului că și accidentele grave sunt un lucru la ordinea zilei.

Pentru trei ani consecutivi, titlul de cel mai periculos drum din România a revenit Drumului Național 1, șosea ce unește capitala cu partea de Nord a României, trecând prin județul Prahova, parcurs anual de sute de mii de români, cu scopul principal de a ajunge în stațiunile de la munte. În zona Băneasa, acest drum este modernizat cu parapeți care separă sensurile de mers, iar condițiile de circulație sunt în general bune. Dar lucrurile se schimbă radical pe Valea Prahovei unde există și porțiuni înguste, cu o singură bandă, care devin adevărate capcane ale morții pentru amatorii de viteză, șoferii care circulă neregulamentar, dar și pentru alți participanți la trafic cu care iresponsabilii inevitabil intră în contact. În total, în anul 2019, pe acest drum au avut loc 587 de accidente rutiere din care o parte din situații au putut fi rezolvate pe cale amiabilă, dar din care au rezultat și 80 de decese.

Locul II în acest top al groazei îl ocupă șoseaua care unește Bucureștiul cu regiunea Moldovei, și anume Drumul Național 2. Doar anul trecut aici au avut loc 491 de accidente rutiere, din care 89 de persoane și-au pierdut viața.

În sfârșit, dacă ne gândim la pericole rutiere, nici Vestul țării nu face notă discordantă, aici existând Drumul Național 6, șosea care unește capitala cu partea de Vest, unde o parte din cele 409 accidente rutiere petrecute anul trecut s-au transformat în evenimente tragice pentru 66 de persoane care și-au pierdut viața.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top