Stiri

Efectele meditației asupra trupului și sufletului

În societatea modernă, totul se întâmplă într-un ritm alert, iar oamenii pot fi uneori depășiți de situație prin prisma imposibilității de a se concentra pe sarcinile pe care le au de efectuat. Acest stil de viață afectează, de cele mai multe ori, bunăstarea fizică și psihică.

Din fericire, există meditația, care implică tehnici de antrenare a minții pentru a îmbunătăți puterea de concentrare și capacitatea de a redirecționa gândurile în demersul de obținere a echilibrului emoțional și fizic. Pe măsură ce oameni descoperă numeroasele beneficii asupra sănătății, meditația devine din ce în ce mai populară.

Ce este meditația?

Meditația este una dintre tehnicile utilizate în Ayurveda (Știința Vieții), un sistem cuprinzător de îngrijire a sănătății care a apărut în vremurile străvechi, în India. Scopul meditației este de a te conecta cu Sinele Interior profund.

Oamenii apelează la meditație pentru a dezvolta obiceiuri și sentimente pozitive:

 • Buna dispoziției;
 • Perspective optimiste;
 • Autodisciplina;
 • Obiceiuri sănătoase de somn, etc.

Astăzi, meditația stimulează mai multe niveluri (simțurile, mintea, intelectul, emoțiile) și include tehnici precum:

 • Contemplarea;
 • Concentrarea;
 • Utilizarea sunetelor naturii;
 • Meditația ghidată;
 • Yoga,
 • Tai Chi;
 • Qigong;
 • Exerciții de respirație;

Efectele meditației asupra trupului

 1. Reducerea stresului – stresul provoacă o serie de efecte negative la nivel fizic, iar calmarea minții, concentrarea asupra respirației și relaxarea obținute din meditație diminuează stresul. Respirația profundă și controlată permite relaxarea vaselor sanguine și scăderea tensiunii.
 2. Îmbunătățirea sănătății inimii – studiile arată că meditația determină o reducere a grosimii pereților arteriali, ceea ce conduce la diminuarea riscului de probleme grave ale inimii.
 3. Diminuarea tensiunii musculare – atragerea atenției asupra anumitor zone ale trupului și controlul respirației ajută mușchii să se relaxeze. Tehnica de Relaxare musculară progresivă, utilizată de exemplu la sfârșitul sesiunilor de yoga, are rolul de a relaxa în mod sistematic mușchii din trup.
 4. Sporirea imunității – din moment ce stresul este diminuat de meditație, trupul își îmbunătățește sistemul imunitar.

Efectele meditației asupra sufletului

 1. Stabilitate emoțională – meditația curăță sufletul de sentimente negative și te hrănește cu emoții pozitive, restabilind echilibrul emoțional.
 2. Liniște sufletească – studiile arată că oamenii au tendința de a deveni mai optimiști după 8 săptămâni de meditație, ceea ce face ca problemele să dispară pe măsură ce nivelul de fericire crește.
 3. Compasiune – oamenii care meditează zilnic dispun de un nivel superior de compasiune și simpatie.

Cum să meditezi?

Fie că meditezi în primele ore ale dimineții, fie seara, este necesar să alegi un loc liniștit și ușor întunecat. Există posibilitatea ca la început să fie dificil să te concentrezi pentru o perioadă mai lungă de timp. Totuși, începe cu o meditație de 5 minute și poți crește treptat timpul în funcție de necesități.

De asemenea, poți utiliza și uleiuri esentiale în cadrul sesiunilor de meditație. De exemplu, poți adăuga câteva picături de ulei esential de tamaie. Acest ulei esențial este recunoscut pentru proprietățile sale de vindecare a trupului și sufletului, furnizând sentimente de pace și bunăstare. În plus, sporește imunitatea, îmbunătățește sistemul nervos și reduce durerea sau inflamația.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top