Evenimente

FIE Iasi 2015 – Programul complet

FIE Iasi 2015 - Programul complet
Festivalul Internaţional al Educaţiei este un proiect cultural – educativ anual, organizat în perioada mai – iunie (spre sfârșitul anului școlar / universitar) de către Primăria Municipiului Iaşi şi Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană, împreună cu universitățile de stat din Iași, Inspectoratul Școlar Județean, instituțiile de cultură de stat sau private, precum și operatori culturali independenți și societatea civilă.

Programul FIE este în mod deliberat un mix de evenimente cultural – educative diverse (muzică, expoziții, carte, film, operă, teatru, educație etc.), atât evenimente individuale, cât și festivaluri de sine stătătoare – un adevărat „festival al festivalurilor” – care valorifică atât spațiile convenționale, cât și pe cele alternative și care își propună să fie o manifestare de masă, adresată tuturor ieșenilor, dar și turiștilor români și străini.

FIE este un eveniment reprezentativ, dar și unul dintre pilonii de rezistență ai Iașului în demersul concertat de obținere a onorantului titlu de Capitală Europeană a Culturii în
2021.

Festivalul Internațional al Educației s-a născut în 2013, la inițiativa Primăriei Municipiului Iași și a mediului cultural – academic ieșean, cu scopul de a face cunoscută lumii întregi oferta educaţională de prim rang a Iaşului. Iaşul este un oraş al şcolilor, cu cele mai bune licee din România, cu cea mai veche universitate din ţară, cu o pleiadă de olimpici şi cu zeci de mii de studenţi.

Dar ideea s-a dezvoltat rapid, a explodat chiar, devenind imediat un veritabil fenomen cultural. În zona educaţiei a fost descoperită o sursă extraordinară de energii, de proiecte şi de iniţiative originale. Toată lumea, de la cei mici la cei mai mari, a devenit interesată de FIE. Ceea ce arată că, într-adevăr, educaţia este domeniul care poate face Iaşul foarte cunoscut în lume.

FIE a fost gândit încă de la prima ediţie şi ca un vehicul cultural menit a ajuta Iaşul în demersul său de a câştiga titlul de Capitală Europeană a Culturii. Prin urmare, Festivalul s-a diversificat exponenţial, antrenând o gamă foarte largă de evenimente culturale. Festivalul a fost dezvoltat pe o formulă cât mai vastă, ca un amestec provocator de cultură şi divertisment în aer liber, ce pune în evidenţă atât spaţiile convenţionale, cât şi pe cele neconvenţionale. Nu a fost uitată nici cultura alternativă! FIE include anual evenimente de gală, spectacole, conferinţe, dar şi acţiuni stradale, în care intrarea publicului este liberă.

Totodată, FIE reface o legătură de suflet, şi anume axa culturală Iaşi – Cernăuţi – Chişinău! De aceea, unele evenimente din cadrul FIE se desfășoară şi în aceste două superbe oraşe din Basarabia şi Bucovina de Nord. Iată o nouă dovadă că actul de cultură transcende orice graniţă, dar şi caracterul internaţional al unui festival ce pune accent pe cunoaştere. Şi – de ce nu? – şi pe autocunoaştere.

Nu în ultimul rând, FIE pune în valoare, dincolo de oferta educaţională, oraşul însuşi, cu poveştile sale, cu oamenii săi, cu proiectele sale de viitor.

Trebuie subliniate și apreciate așa cum se cuvine implicarea dedicată și contribuțiile esențiale ale universităților de stat din Iași, Inspectoratului Școlar Județean, instituțiilor de cultură de stat sau private, ale operatorilor culturali independenți și societății civile, precum și ale tuturor voluntarilor care au făcut ca Festivalul Internațional al Educației să devină un reper, o expresie vie și un punct de atracție pentru orașul nostru. Trebuie apreciat, de asemenea, rolul consilierilor locali ai municipiului Iași care, prin votul, proiectele individuale și implicarea personală, au făcut ca Festivalul Internațional al Educației să devină o frumoasă tradiție a capitalei culturale a României.

Tocmai pentru ca acest eveniment să fie o reuşită deplină, organizatorii FIE invită toţi oamenii care iubesc Iaşul, adică atât ieşenii, cât şi turiştii, să participe la cât mai multe acţiuni din cadrul Festivalului, pentru a deveni la rândul lor actori ai unui proces artistic în desfăşurare.

Programul Festivalului Internațional al Educației

Iași, 22 – 31 mai 2015

Ca și la precedentele două ediții, FIE Iași cuprinde sute de evenimente care acoperă o arie vastă din domeniul culturii și educației: teatru, muzică, film, operă, concerte, conferințe motivaționale, ateliere de creație, poezie.
Cele mai multe evenimente au loc pe Axa Culturală a Iașului: Copou – Pietonalul Ștefan cel Mare – Palatul Culturii, dar și în cartierele orașului: Alexandru cel Bun, Nicolina, Tătărași și Dacia.
Programul complet și detaliat al tuturor evenimentelor este publicat pe site-ul www.fieiasi.eu.

Cele mai importante repere FIE Iași 2015

Vineri, 22 mai

9.00-12.00 Miniexpoziții tematice în locații incluse în FIE – pictură, grafică, decorativă, arhitectură, design, sculptură (Parcul din fața Teatrului Național)

9.00-12.00 Armonii stradale din inima copiilor: ateliere de lucru, demonstrații interactive; desene pe asfalt, experimente grafice pe tehnici diferite, inițiere modelaj în lut, execuții de machete, paradă vestimentară (Parcul Copou)

9.30-12.30 Ediția a X-a a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” – Proba scrisă (Colegiul „Costache Negruzzi” Iași)

10.00-12.00 „Pași de copil în Iașii marilor zidiri” (ediția a IV-a)

10.00-12.00 Ateliere de land-art – artă creată din elemente din natură. • Ateliere de slackline – mers în echilibru pe o chingă • Jocuri de logică și gândire laterală – puzzle-uri fizice cu diferite nivele de complexitate • Photo Scavenger • Hunt Balance Rock Towers – concurs de structuri din bucăți de lemn (Parcul Copou)

11.00 Deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”
(Muzeul Unirii, Sala Dublei Alegeri)

14.00 Lansarea și vernisajul expoziției internaționale Anne Frank – O istorie pentru prezent (Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.)

Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 mai – 12 iunie 2015, între orele
10.00 și 17.00, este în format bilingv (română și maghiară), se adresează grupei de vârstă 12-18 ani, în principal, transmiţând un mesaj educaţional.

Expoziția prezintă Holocaustul prin prisma vieții Annei Frank și îndeamnă vizitatorii să reflecteze asupra unor noțiuni precum prejudecăți, gândire stereotipă, discriminare și unde pot duce acestea dacă se încalcă principiile democratice. Pe toată durata expoziției, la orele 11.00, 13.00 și 16.00, în Sala de proiecție va fi difuzat filmul documentar „The Short Life of Anne Frank” (30 min.). Accesul vizitatorilor este gratuit. (în colaborare cu Asociația Tikvah Oradea).

12.00 -14.00 Ateliere Creație Plastică: desen la două mâini, „pictorul orb”, „tricoul meu”, triptic (Parcul Copou)

12.00 Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” — Sesiune de conferințe
(Muzeul Unirii, Sala Dublei Alegeri)
Cu participarea scriitorilor: Theodor Codreanu, Alex Ștefănescu, acad. Mihai Cimpoi, Viorel Dinescu, Paul Gorban. Nicolae Dabija, Daniel Corbu (moderator)

13.00 Vernisajul expoziției de artă plastică „Conviețuiri” (Primăria Municipiului Iași).
30 de lucrări de artă plastică – pictură, sculptură, grafică – vor fi găzduite în holul Primăria municipiului Iaşi, în perioada 22-31 mai. Lucrările expuse fac parte din galeriile personale ale artiştilor plastici implicaţi si au ca temă de creaţie locurile, viaţa şi obiceiurile comunităţilor minoritare. Expozitia va fi prezentată de criticul de artă Constantin Tofan.

14.00-18.00 Ateliere meșteșugărești – Împletituri din fibre vegetale prin tehnica nodurilor
(Parcul Copou)

14.00 “Maratonul ideilor tinerilor” Sesiune de informare (amfiteatrul B1, Facultatea de
Economie si Administrarea Afacerilor)

14.00 Conferință Motivațională despre importanța educației parentale:
„Educația în secolul XXI. Valori, metamorfoze, provocări” (Biblioteca
Central-Universitară Iași)
Prof.dr. Camelia Gavrilă – Inspector General, Inspectoratul Școlar Județean Iași. Luminița Costache – Expert Educație, Reprezentanța UNICEF – România. Cristina Vasiliu – Șef Serviciu Dezvoltare Locală și Integrare Europeană, Consiliul Județean Vaslui. Valeriu Caragață – Administrator Public al Județului Vaslui. Prof.univ. dr. Ștefan Cojocaru
– Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Departamentul de Sociologie și Asistență Socială, director Holt România – Filiala Iași.

15.00 Spectacol-lecție Susțin elevii și profesorii Colegiului Național de Artă „O. Băncilă” Iași (amfiteatrul Colegiului „Costache Negruzzi” Iași)

16.00-20.00 Parada de deschidere FIE Iași 2015
Zeci de voluntari FIE, alături de personaje celebre, întruchipate de către

artiștii The Sky, vor merge pe traseul Copou – Piața Unirii – Teatrul Național

17.00 Concert cameral – Trio „A Piacere”
Călin Fărcăşel – flaut, Andreea Ocheana – vioară, Andrei Enoiu – pian
(Biblioteca Centrală Universitară)

18.00 Vernisajul expoziției „Visiting art history – From Altamira to Damien Hirst”
(Sala Pașilor Pierduți, Universitatea „A.I.Cuza” Iași) Prezintă criticii de artă Maria Bilașevschi și Cosmin Gînju.

18.00 Gala laureaţilor din cadrul festivalului „Cânt şi joc de pretutindeni” (Sala mare Ateneul Tătăraşi)

19:00 Gala de deschidere a Festivalului Filmului European (Casa de Cultură „M.
Ursachi” Iași)
Film: O poveste cu cântec / Lilting – Hong Khaou / Marea Britanie / 2014 / 86’

21.00 – 22.00 Spectacol de costume cu lumini și foc susținut de trupa The Sky
(Pietonal Ștefan cel Mare)

Sâmbătă, 23 mai

9.00-13.00 Ateliere meșteșugărești – Împletituri din fibre vegetale prin tehnica nodurilor
(Parcul Copou)

9.00-12.00 Armonii stradale din inima copiilor- ateliere de lucru, demonstrații interactive; desene pe asfalt, experimente grafice pe tehnici diferite, inițiere modelaj în lut, execuții de machete, paradă vestimentară (Parcul Copou)

9.00-12.00 Miniexpoziții tematice în locații incluse în FIE – pictură, grafică, decorativă, arhitectură, design, sculptură (Parcul din fața Teatrului Național)

9.30-12.30 Ediția a X-a a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” – 21-24 mai 2015 — Proba scrisă: (Colegiul „Costache Negruzzi” Iași)

10.00 – 15.00 Rugby Stadionul Tineretului din Iași
Meci amical de rugby în 15 între selecționata de juniori U16 a Iașului și selecționata U16 Chișinău.
Meciuri amicale de minirugby pe categorii de vârstă: U8 (8 jucători în echipă), U10 (10 jucători), U12 (12 jucători), U14 (13 jucători)
Rugby tag (rugby non-contact): 9 echipe (Iași, Bârlad, Piatra Neamț, Suceava) a câte 5 copii fiecare, pe categorii de vârstă (clasele III-IV, V-VI, VII-VIII)
Concurs de transformări pentru toți participanții.

11.00-13.00 Artă și manifestări interactive pe teme culturale pentru copii (Pietonal
Ștefan cel Mare)

11.00 Depunere de jerbe și flori la bustul poetului Grigore Vieru (Parcul Copou) Spectacol de muzică și poezie ,,Poetului Grigore Vieru, închinare”, prezentat de grupuri artistice ale școlilor generale din Iași.
Lansarea „Revistei de pe gard”, număr special, dedicat poetului Grigore
Vieru, realizat de Nichita Danilov şi Daniel Corbu.

13:00 Festivalul Filmului European la Iași
Films by Tudor Giurgiu – Legături bolnăvicioase – 2006 / 86’ (Casa de
Cultură Municipală)
13.00 -15.00 Ateliere Creație Plastică: desen la două mâini, „pictorul orb”, „tricoul meu”, triptic (Parcul Copou)

14:30 Festivalul Filmului European la Iași
Gelozia / La jalousie – Philippe Garrel / Franța / 2013 / 77’ (Casa de Cultură Municipală)

16.00-18.00 Fotbalul fără secrete Concurs de jonglerii cu mingea de fotbal (Parcul Copou)

16:00 Festivalul Filmului European la Iași
Celelalte mătănii / Wong Rosary – Mahmut Fazil Çoşkun / Turcia / 2009 /
90’ (Casa de Cultură Municipală)

16.00-17.00 Prolog animație stradală (Scene Dacia și Tătărași)

17.00 Vernisajul expoziției de artă plastică din Piața Unirii, Piața Artelor

17.00 Flashmob „Citesc în +” (Piața Palatului Culturii). Flashmob care are ca scop promovarea lecturii într-o manieră și un cadru nonformal. Credem că o acțiune de masă de tip flashmob este o modalitate inedită de a transmite un mesaj către societate (comunitatea locală), un mesaj
care poate altfel ar ajunge la publicul larg.
Tinerii voluntari implicați în această acțiune vor purta tricouri cu sloganul „Citesc în +”.
Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Asociația Culturală „Moldavia”Iași și voluntarii Bibliotecii.

17.30 Vernisajul expoziției de carte, grafică, fotografii „Grigore Vieru, contemporanul nostru” (Aula „Mihai Eminescu” BCU Iași) Prezintă: Acad. Valeriu Matei, Daniel Corbu şi acad. Mihai Cimpoi

17.00 – 20.00 Spectacol pe scena din Dacia – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

17.00 – 20.00 Spectacol pe scena din Tătărași – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

18.00 Prezentarea Colecției de audiobook-uri ,,Mari Poeți, Mari Opere, Mari Actori” – Patrimoniu Poetic Național, realizată de Editura Princeps Multimedia Iași. Prezintă Filomena Corbu și Camelia Gavrilă.

18.00: Vernisajul expoziției de arte vizuale „Generații Recente II – Artiști în afirmare” (Muzeul Literaturii Române Iași)
Prezintă criticii de artă Maria Bilașevschi și Cosmin Gînju

18.00 Spectacolul de muzică și poezie ,,Taina care ne apără” realizat de actorii Dorel Vișan, Maria Ploae, Nicolae Jelescu, cantautorii Adrian Naidin și Florin Săsărman.
Decernarea premiilor ,,Grigore Vieru” (Sala Mare a Ateneului Tătărași)

18:00 Festivalul Filmului European la Iași
Pasolini – Abel Ferrara / Franța / 2014 / 86’ (Casa de Cultură a Studenților)

19.20 – 20.20 Animație stradală artistică și interactivă (Pietonalul Ștefan Cel Mare)

20.00 Festivalul Filmului European la Iași
Aferim! – Radu Jude / România / 2015 / 105’ (Casa de Cultură a Studenților)
20.30: Gala Extraordinară de Operă (Palatul Culturii).

Duminică, 24 mai

9.00-12.00, Armonii stradale din inima copiilor:- ateliere de lucru, demonstrații interactive; desene pe asfalt, experimente grafice pe tehnici diferite, inițiere modelaj în lut, execuții de machete, paradă vestimentară (Parcul Copou)

9.00 Ediția a X-a a Concursului Național Transcurricular de Lectură și
Interpretare „Ionel Teodoreanu” – Gala de închidere
(Colegiul „Costache Negruzzi” Iași)

9.00-12.00, Miniexpoziții tematice în locații incluse în FIE – pictură, grafică, decorativă, arhitectură, design, sculptură (Parcul din fața Teatrului Național)

9.00-13.00 Ateliere meșteșugărești — Țesut la gherghef (Parcul Copou)

10.00 – 17.00 Street Ball
Sala Polivalentă din Iași (teren sintetic). Competiție adresată copiilor, organizată pe 2 categorii (I-IV și V-VIII), echipe 3+1 rezervă.

11.00-13.00 Artă și manifestări interactive pe teme culturale pentru copii (Pietonal Ștefan

cel Mare)

13.00 -15.00 Ateliere Creație Plastică: desen la două mâini, „pictorul orb”, „tricoul meu”, triptic (Parcul Copou)

14:00 Festivalul Filmului European la Iași Nordvest / Northwest – Michael Noer / Danemarca / 2013 / 91’(Casa de Cultură Municipală)

15:30 Festivalul Filmului European la Iași Leviatan / Leviathan – Andrey
Zvyagintsev/ Rusia / 2014 / 140’ (Casa de Cultură Municipală)

16.00-17.00 Prolog animatie stradala Scene Dacia și Tătărași

16.00-18.00 Fotbalul fără secrete • Concurs de jonglerii cu mingea de fotbal (Parcul
Copou)

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Dacia – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Tătărași – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

18:00 Festivalul Filmului European la Iași Ida – Paweł Pawlikowski / Polonia / 2013 / 82’ (Casa de Cultură Municipală)

18.00: Bădăranii (Sala Studio, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași) Regia: Prof. Univ.dr. Mihaela Werner
Anul III, specializarea Artele spectacolului-Actorie, Facultatea de Teatru

19.00 Festivalul de Teatru EuroArt
Teatrul “Republicii Vechi“ – BURGHEZUL GENTILOM
regia: Matei PÎNZARU
Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi. Orele 19,00.

19.20 – 20.20 Animație stradală artistică și interactivă (Pietonalul Ștefan Cel Mare)

20:00 Festivalul Filmului European la Iași Zei / Zei – Łukasz Palkowski / Polonia /
2014 / 112 (Casa de Cultură Municipală)

20.00 Spectacol de teatru folk: MAI BINE CÂNTAM LA PISICI – MIAU! regia: Andrei MAFTEI. Cu: Emeric IMRE, Adi BEZNA, Cezar POPESCU şi Andrei CERBU
(Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi)

20.30 Concert Simfonic De la Clasic la Modern susținut de Orchestra și soliștii
Universității de Arte „George Enescu”

22.00 Spectacol de lasere și lumini (Palatul Culturii).

Luni, 25 mai

9.00-12.00, Armonii stradale din inima copiilor:- ateliere de lucru, demonstrații interactive; desene pe asfalt, experimente grafice pe tehnici diferite, inițiere modelaj în lut, execuții de machete, paradă vestimentară (Parcul Copou)

9.00-12.00, Miniexpoziții tematice în locații incluse în FIE – pictură, grafică, decorativă, arhitectură, design, sculptură (Parcul din fața Teatrului Național)

10.00-12.00 „Pași de copil în Iașii marilor zidiri” (ediția a IV-a)

10.00-12.00 • Ateliere de land-art – artă creată din elemente din natură. • Ateliere de slackline – mers în echilibru pe o chingă • Jocuri de logică și gândire laterală – puzzle-uri fizice cu diferite nivele de complexitate • Photo Scavenger • Hunt Balance Rock Towers – concurs de structuri din bucăți de lemn (Parcul Copou)

11.00 Bursa Cavalerilor Cuvântului (Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași).
Parte a proiectului „Cuvintele schimbă lumea” – va oferi elevilor cu vârsta între 15-18 ani oportunitatea de a constata puterea şi capacitatea cuvântului rostit de a motiva şi de a schimba oamenii şi, prin ei, lumea în care trăim.
În cadrul activității se vor întâlni cu speakeri motivaţionali şi inspiraţionali, persoane care le vor oferi exemple de tenacitate, de curaj, de încredere în sine, de reuşită profesională şi care le vor putea servi, în plus, şi drept modele de desăvârşire umană.
Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași.

11.00-12.30, Ateliere de jurnalism organizate în redacțiile revistelor de cultură și ale editurilor ieșene, cu participarea laureaților din Tabăra Națională de Jurnalism
-redacţia Revistei Timpul, sediul Editurii Adenium

12.00 -14.00 Ateliere Creație Plastică: desen la două mâini, „pictorul orb”, „tricoul meu”, triptic (Parcul Copou)

14.00-18.00 Ateliere meșteșugărești — Țesut la gherghef (Parcul Copou)

16.00-17.00 Prolog animatie stradala (Scene Dacia și Tătărași)

16.00 ALECART. COMUNITĂŢI ŞCOLARE DINAMICE: ANGAJARE CULTURALĂ ŞI RESPONSABILITATE CIVICĂ (Sala de Festivități a Colegiului Național Iași)

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Dacia – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Tătărași – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

21.00 Festivalul de Teatru EuroArt Iași: 24 – 31 mai 2015
Compania “D’aya“ – STUDII DESPRE IUBIRE regia: Chris SIMION Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi. Orele 19,00.
Chris SIMION – Conferinţă pe tema: Cine cedează? Scenaristul, sau regizorul? (Club UNDERGROUND)

17.00 Vernisajul expoziţiei de fotografie şi ziare interbelice “Ipostaze ale vieţii culturale ieşene din anii 20” (Sala Foaier Ateneul Tătăraşi)

18.00: Vernisajul expoziției de pictură și sculptură „Medicina și Arta – Ființa Umană”
(Institutul de Anatomie din UMF Iași) Prezintă criticul de artă Petru Bejan.

20.30 Spectacol Istoria Dansului / Dance History susținut de trupa The Sky (Palatul
Culturii).

Marți, 26 mai

9.00-12.00, Armonii stradale din inima copiilor:- ateliere de lucru, demonstrații interactive; desene pe asfalt, experimente grafice pe tehnici diferite, inițiere modelaj în lut, execuții de machete, paradă vestimentară (Parcul Copou)

9.00-12.00, Miniexpoziții tematice în locații incluse în FIE – pictură, grafică, decorativă, arhitectură, design, sculptură (Parcul din fața Teatrului Național)

10.00-12.00 • Ateliere de land-art – artă creată din elemente din natură. • Ateliere de slackline – mers în echilibru pe o chingă • Jocuri de logică și gândire laterală – puzzle-uri fizice cu diferite nivele de complexitate • Photo Scavenger • Hunt Balance Rock Towers – concurs de structuri din bucăți de lemn (Parcul Copou)

10.00-12.00 „Pași de copil în Iașii marilor zidiri” (ediția a IV-a)

10.00 Lansare de carte Alexander Nawrocki (Casa cu Absidă, USR Filiala Iași)

Festivalul de Teatru EuroArt Iași:
Nicoleta BOLCĂ – Conferinţă pe tema: Tinerii în teatrul de stat!
Universitatea de Arte G. ENESCU Iaşi. Orele 14,00. Radu NICHIFOR – Lectură publică
Club EMBARGO. Orele 16,00.

Teatrul “I. D. Sîrbu“ – DAMA CU CAMELII – regia: Radu NICHIFOR
Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi.

14.00-18.00 Ateliere meșteșugărești — Prelucrarea și decorarea lemnului cu inserție metalică (Parcul Copou)

14.00 Maratonul ideilor tinerilor ( Amfiteatrul B1, FEAA, UAIC)
Evenimentul îşi propune să încurajeze cooperarea dintre Fundaţia “Iaşi – Capitală Culturală Europeană” şi mediul universitar.
Invitaţi: Dan Doboş, Director executiv FICCE, Mihai Chirica – Viceprimar Municipiul Iaşi / Elena Farca – Şef Serviciul de Relaţii Internaţionale şi Parteneriate Europene / Vlad Ciobanu – Şef cabinet Primar Municipiul Iaşi, Prof. dr. Mihaela Onofrei – Director Departamentul de Finanţe, Monedă şi Administraţie Publică, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor

16.00-17.00 Prolog animație stradală Scene Dacia și Tătărași

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Dacia – Artiști amatori și profesioniști din Iași. Muzică ușoară, folclor, dans, animație

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Tătărași – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

18.00: Vernisajul expoziției de arte vizuale „Știința și arta – Motorul Civilizației”
(Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași) Prezintă criticul de artă Maria Bilașevschi.

18.00 Dezbatere„Literatura română tradusă în alte limbi”cu scriitorii Dan Lucian
Teodorovici şi Florin Irimia (Galeriile de artă Ateneul Tătăraşi)

18.00 Deschiderea oficială a Festivalului Internațional „Poezia la Iași” (Casa de Cultură
„Mihai Ursachi” din Copou)

20.30 Concert Vali Boghean & Band (Palatul Culturii).

Miercuri, 27 mai

9.00-12.00, Miniexpoziții tematice în locații incluse în FIE – pictură, grafică, decorativă, arhitectură, design, sculptură Parcul din fața Teatrului Național

9.00-12.00, Armonii stradale din inima copiilor:- ateliere de lucru, demonstrații interactive; desene pe asfalt, experimente grafice pe tehnici diferite, inițiere modelaj în lut, execuții de machete, paradă vestimentară Parcul Copou

10.00-12.00 • Ateliere de land-art – artă creată din elemente din natură. • Ateliere de

slackline – mers în echilibru pe o chingă • Jocuri de logică și gândire laterală – puzzle-uri fizice cu diferite nivele de complexitate • Photo Scavenger • Hunt Balance Rock Towers – concurs de structuri din bucăți de lemn. Parcul Copou

11.00 My European City Network (Aula Bibliotecii Central-Universitare Iași)
My European City Network este o rețea care promovează experiența patrimoniului local și european comun și care încurajează europenitatea în viața de zi cu zi a cetățenilor.
My European City este un proiect inițiat de Asociaţia Graine d’Europe din Nantes (Franţa) împreună cu șase parteneri europeni (România, Polonia, Marea Britanie, Letonia, Spania, Malta), între care și Fundația „Iași – Capitală Culturală Europeană”.

Conferința Activismul civic în contextul tensiunilor regionale din Ucraina și Republica Moldova
Promovarea cetățeniei active
Contribuția cetățenilor la crearea unei societăți bazate pe lege, respect, echilibrul puterilor
Înțelegerea culturii politice Promovarea implicării publice Informarea și educarea cetățenilor
Invitați Claude KARNOOUH, Vasile ERNU, Lucian DÎRDALĂ
Amfitrion Florin CÎNTIC

10.00-12.00 „Pași de copil în Iașii marilor zidiri” (ediția a IV-a)

10.00 Joc interactiv: „O dictare pentru fiecare. Vino la barometrul limbii române!”; Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi

11.00 -13.00 Festivalul Internațional „Poezia la Iași” Lecturi publice în liceele și universitățile din Chișinău. Lecturi publice în liceele și universitățile ieșene

11.00-12.30 Ateliere de jurnalism organizate în redacțiile revistelor de cultură și ale editurilor ieșene, cu participarea laureaților din Tabăra Națională de Jurnalism — redacţia Revistei Timpul, sediul Editurii Adenium

14.00-18.00 Ateliere meșteșugărești — Prelucrarea și decorarea lemnului cu inserție metalică (Parcul Copou)

14.00 Festivalul de Teatru EuroArt Iași
Matei VIŞNIEC – Conferinţă despre textul dramatic
(Universitatea de Arte G. ENESCU Iaşi)

15.00 Concurs internațional de arte vizuale ”Structură și culoare”, ediția a XI-a (Galeria de
Artă de la Palatul Copiilor)

15.00 Dezbaterea Literatura pentru copii: între joc și educație (Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași).
Dezbatere care urmărește să focalizeze o temă de larg interes prin aducerea la aceeași masă de discuții a actorilor implicați în acest fenomen: scriitori, editori, bibliotecari, critici literari, universitari. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Biblioteca Națională pentru copii „Ion Creangă” Chișinău, Biblioteca „Glasul Bucovinei” Cernăuți (Ucraina), Editura Gama Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România).

16.00 Expoziţia lucrărilor înscrise în concursul „Iaşii în Europa – Europa în Iaşi”, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici – Iaşi (Galeriie de Artă Ateneul Tătăraşi)

16.30 Conferința Diversitate și limbaj comun în Europa. Către o identitate europeană: de la cetățenia civilă la cetățenia culturală (Sala Senatului UAIC)
Promovarea dialogului între culturi
Căi de rezolvare a dificultăților de comunicare în Europa
Multilingvism și utopia unui limbaj comun
Cuvinte care creează ierarhii/Discrimare socială prin limbaj
Invitați Alexandru GRĂDINARU Gheorghe-Ilie FÂRTE
Amfitrion Elena DORNESCU

17.00 – 19.00 Festivalul Internațional „Poezia la Iași”
Lecturi publice în cartierele Iaşului. Sesiuni de autografe

16.00 “Maratonul ideilor tinerilor” Sesiune de scriere a ideilor si solutiilor
(amfiteatrul B1, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor)

17.00 Biblioteca Centrală Universitară: Corul psaltic „Floralia” al specializării Muzică
Religioasă. Dirijor: Lector univ. dr. Zamfira Irina Dănilă

18.00 Premierea lucrărilor din cadrul concursului „Iaşii în Europa – Europa în Iaşi”; (Galeriile de Artă Ateneul Tătăraşi)

19.00 Festivalul de Teatru EuroArt Iași
Teatrul “Satiricus“, Chişinău – ANGAJARE DE CLOVN – regia: Sandu GRECU
(Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi)

18.00: Vernisajul expoziției de pictură și sculptură „Natura și Arta – Original și Originar” (Galeria de artă „Sala de Marmură”, str. Aleea Sadoveanu nr. 8) Prezintă criticul de artă Petru Bejan.

19.00 Sala „Eduard Caudella”: Concert cameral – Lucrări de tinereţe din creația lui
George Enescu

19.30 Lecturi underground MIHAI PINTILEI, „WISKI”

19.20 – 20.20 Animație stradală artistică și interactivă (Pietonalul Ștefan Cel Mare)

20.30 Gala Ia`Și Descoperă (Palatul Culturii).

Joi, 28 mai

9.00-12.00 Miniexpoziții tematice în locații incluse în FIE – pictură, grafică, decorativă, arhitectură, design, sculptură Parcul din fața Teatrului Național

9.00-12.00 Armonii stradale din inima copiilor:- ateliere de lucru, demonstrații interactive; desene pe asfalt, experimente grafice pe tehnici diferite, inițiere modelaj în lut, execuții de machete, paradă vestimentară Parcul Copou

10.00-12.00 Ateliere de land-art – artă creată din elemente din natură. • Ateliere de slackline – mers în echilibru pe o chingă • Jocuri de logică și gândire laterală – puzzle-uri fizice cu diferite nivele de complexitate • Photo Scavenger • Hunt Balance Rock Towers – concurs de structuri din bucăți de lemn (Parcul Copou)

10.00-12.00 „Pași de copil în Iașii marilor zidiri” (ediția a IV-a)

11.00 -13.00 Festivalul Internațional „Poezia la Iași”
Lecturi publice în liceele și universitățile ieșene

14.00 Maratonul ideilor tinerilor – premiere (cortul Fundației Iași – Capitală Culturală
Europeană)

14.00 Festivalul de Teatru EuroArt Iași
Lectură publică: Octavian JIGHIRGIU (Club EMBARGO)

14.00-18.00 Ateliere meșteșugărești – Podoabe tradiționale din mărgele (Parcul Copou)

16.00 Spectacol „Ludicul- punți de comunicare între generații” prezentat de echipa intergeneratională, în cadrul reuniunii transnaționale a Proiectului european “ComeOn” Teatrul (Ateneu Tătărași)

16.00-17.00 Prolog animație stradală (Scene Nicolina și Alexandru)

16.00 Maratonul ideilor tinerilor. Festivitatea de premiere a celor mai bune 9 idei și soluții. Cortul FICCE de pe pietonalul Ștefan cel Mare.

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Nicolina – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Alexandru – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

17.00 Conferință „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural” (Muzeul Universității „A.I.Cuza”)
Conferința este susținută de Cătălin Botoșineanu și face parte din cele
6 susţinute pe parcursul proiectului, rezultatele acestui amplu demers ştiinţific urmând să fie publicate într-o monografie istorică a minorităţilor din Iaşi.

17.00 – 19.00 Festivalul Internațional „Poezia la Iași”
Lecturi publice încartierele Iașului. Sesiuni de autografe

18.00: Vernisajul expoziției de arte vizuale „Profesori și absolvenți” (Universitatea de Arte „G. Enescu” Iași)
Prezintă criticul de artă Maria Bilașevschi.

18.00 Dezbatere în cadrul „O dictare pentru fiecare. Vino la barometrul limbii române!” (Sala mare Ateneul Tătăraşi)

18.00: Notă de plată mecanică (Sala Studio, Universtatea de Arte„George Enescu” Iași) Regia: lect.univ.dr. Aftanasiu Doru
Anul III, specializarea Artele spectacolului – Actorie, Facultatea de Teatru

19.00 Deschiderea oficială a Festivalului Filmului Evreiesc (Casa de Cultură „Mihai
Ursachi”)
Participă Reuven (Palgi) Hecker (Profesor universitar în cadrul Departamentului de Film și Televiziune din cadrul Universității din Tel Aviv), Liviu Carmely (regizor, Director și fondator al Arhivei de Film a Universității din Tel Aviv) și Paul Ghițiu (Director al Festivalului).
FILM: Krzystof Penderecki (1996, Israel, documentar, 55 min, rom/eng, r: Reuven
Hecker)

19.00 Concert cameral – Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi – 2015. Sala „Eduard
Caudella” (Leonard Dumitriu, Romeo Cozma, Viorel Munteanu)

19.00 Festivalul de Teatru EuroArt Iași
Teatrul “Andrei Mureşanu” – ÎMPREUNĂ – regia: Mirela BUCUR

(Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi)

19:30 Lecturi underground Călin Ciobotari „PIESA CU ACTORI”

20.00 Festivalul de Muzică Sacră și Medievală Spectacol de dansuri grecești (Pietonal
Ștefan cel Mare, zona Trei Ierarhi)

20.00 Festivalul de Teatru EuroArt Iași
Spectacol de teatru-folk: MAI BINE CÂNTAM LA PISICI – MIAU, MIAU! Andrei MAFTEI. Cu: Adi BEZNA, Cezar POPESCU şi Andrei MAFTEI (Club LA FEMME)

17.30 – 19.00 Marșul absolvenților

20.30: Concert Goran Bregovic & Wedding and Funeral Orchestra (Palatul Culturii).
Joi, 28 mai 2015, de la ora 20.30, îndrăgitul Goran Bregovic, alături de trupa sa, Wedding and Funeral Orchestra, promite să ofere un concert de neuitat pe scena din fața Palatului Culturii și, de asemenea, un moment forte în cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului Internațional al Educației. Acces liber!

Goran Bregovic este unul dintre cei mai cunoscuţi şi recunoscuţi muzicieni moderni din Balcani. S-a născut în 1950 la Sarajevo, capitala Bosniei şi Herzegovinei, dar se declară… iugoslav. Pe când avea doar 16 ani, Bregovic a pus bazele trupei Bijelo Dugme, care avea să devină una dintre cele mai populare formaţii rock din Europa.

De-a lungul timpului, a creat superbe coloane sonore pentru filme precum: „Time of the Gypsies”, „Queen Margot”, „Underground” şi „Arizona Dream”, special pentru regizorul Emir Kusturica. Creaţiile lui sunt influenţate de muzica tradiţională ţigănească, precum şi de muzica populară din Balcani.

20.45 Festivalul Filmului Evreiesc (Casa de Cultură „M. Ursachi”)
FILM: The Fading Gigolo (2013, SUA, comedie, 90 min, rom/eng, r.: John Turturro, cu: John Turturro, Woody Allen, Vanesa Paradis, Sharon Stone, Sofia Vergara, premii:: Miami FF – 2014)

21.00 Festivalul de Muzică Sacră și Medievală Concert Corul academic Byzantion (curtea
Manastirii Golia)

22.30 Festivalul Filmului Evreiesc (Casa de Cultură „M. Ursachi”)
Scurtmetraje de ficţiune
Dark Night (2005, Israel, dramă, 30 min, r/s: Leon Prudovsky, cu: Eran
Amichai, Johnny Arbid, Hanan Savyon, premii: Veneția FF)
Weitzmann Street No 10 (2006, Israel, 13 min, rom/eng, r/s: Pini Tavger, cu: Elena Yaralova, Gera Sandler, Nina Bleibtreu, premii: Dakino IFF- 2006, Ierusalim FF – 2006).

Vineri, 29 mai

9.00-12.00, Armonii stradale din inima copiilor:- ateliere de lucru, demonstrații interactive; desene pe asfalt, experimente grafice pe tehnici diferite, inițiere modelaj în lut, execuții de machete, paradă vestimentară (Parcul Copou)

9.00-12.00, Miniexpoziții tematice în locații incluse în FIE – pictură, grafică, decorativă, arhitectură, design, sculptură (Parcul din fața Teatrului Național)

10.00-12.00 • Ateliere de land-art – artă creată din elemente din natură. • Ateliere de slackline – mers în echilibru pe o chingă • Jocuri de logică și gândire laterală – puzzle-uri fizice cu diferite nivele de complexitate • Photo Scavenger • Hunt Balance Rock Towers – concurs de structuri din bucăți de lemn (Parcul Copou)

10.00-18.00 Volei pe plajă (Ștrandul Municipal Iași)

10.00-12.00 „Pași de copil în Iașii marilor zidiri” (ediția a IV-a)

11.00 Festivalul Filmului Evreiesc (Casa de Cultură „M. Ursachi”). Workshop cu studenţi ai
Universităţii de Artă din Iaşi susținut de Reuven Hecker și Liviu Carmely

11.00 -13.00 Festivalul Internațional „Poezia la Iași” – Lecturi publice în liceele și universitățile ieșene

14.00 Concursul de volume colective de proză pentru liceeni „Ionel
Teodoreanu” (Parcul Copou)
Decernarea premiilor ediției a II-a a concursului lansat de Bibliotecă în octombrie 2014. Premiul va consta în publicarea volumului câștigător și o tabără de vară pentru autori.
Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași.

14.00-18.00 Ateliere meșteșugărești – Podoabe tradiționale din mărgele (Parcul Copou)

16.00-17.00 Prolog animație stradală (Scene Nicolina și Alexandru)

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Nicolina – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Alexandru – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

17.00 GALA de premiere „O dictare pentru fiecare. Vino la barometrul limbii române!”; Sala mare Ateneul Tătăraşi

17.00 – 19.00 Festivalul Internațional „Poezia la Iași” Lecturi publice în cartierele
Iașului. Sesiuni de autografe

18.00: Vernisajul expoziției de arte vizuale „Teologia și Arta – Chipul și Asemănarea” (Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, cartier Galata Iași)
Prezintă preot paroh Mircea Stoleriu și criticul de artă Petru Bejan

18.30 Festivalul de Muzică Sacră și Medievală Concert de muzică sacră susținut de corul Comunității Lipovenești din Iași (Parcul de lânga Biserica Lipovenească)

19.00 Festivalul de Teatru EuroArt Iași
Concert extraordinar de muzică renascentistă cu voce şi lăută
Voce: prof. Renato RIDICHE; lăută: prof. Cristian LAZĂR (Muzeul Unirii Iaşi)

19.00 Opera „Inimă de copil” de Carmen Petra – Basacopol

operă în 2 acte, libret Carmen Petra – Basacopol după Cuore (Inimă de copil) de Edmondo de Amicis (Sala „Eduard Caudella”)

19.00 Festivalul de Teatru EuroArt Iași
Teatrul “Mihai Eminescu” – CÂINELE GRĂDINARULUI – regia: Alexandru VASILACHE
(Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi)

19.00: Insultă la public (Uzina cu Teatru)
Regia: asist.univ.dr. Dumitriana Condurache
Scenografie: Rodica Arghir
Anul III, specializarea Artele spectacolului-Regie, Facultatea de Teatru

19.20 – 20.20 Animație stradală artistică și interactivă (Pietonalul Ștefan Cel Mare)

19:30 Lecturi underground PECA STEFAN „SALVATIONKIT”

20.00 Festivalul Filmului Evreiesc (Casa de Cultură „M. Ursachi”)
FILM: „Go in Peace Rain” (2007, Israel, documentar, 85 min, eng/rom, r.: Reuven
Hecker)

20.00 Festivalul de Muzică Sacră și Medievală Spectacol de dansuri tradiționale grecești (Pietonalul Ștefan cel Mare)

20.30 Concert Very Classic: Marcel Pavel & Friends & Ionel Tudor Big Band (Palatul
Culturii).

21.45 Festivalul Filmului Evreiesc (Casa de Cultură „M. Ursachi”)
FILM: Igor and Cranes Journey (2012, Israel, aventură, 90 min, r: Evgeny Ruman, cu: Clil Arbel, Avinoam Mor Chaim, Dorin Kaspi, premii: Haifa FF 2012, Minsk FF 2012)

Sâmbătă, 30 mai

9.00-12.00 Armonii stradale din inima copiilor:- ateliere de lucru, demonstrații interactive; desene pe asfalt, experimente grafice pe tehnici diferite, inițiere modelaj în lut, execuții de machete, paradă vestimentară (Parcul Copou)

9.00-12.00 Miniexpoziții tematice în locații incluse în FIE – pictură, grafică, decorativă, arhitectură, design, sculptură (Parcul din fața Teatrului Național)

10.00 – 18.00 Volei pe plajă Ștrandul Municipal Iași

10.00 History Enacted – British and American Culture & Civilization Contest (Ediţia I)
– proiect multicultural de teatru şcolar în limba engleză, adresat elevilor din şcolile din judeţul Iaşi – Gala laureaţilor Colegiul „Costache Negruzzi” Iaşi

10.00 – 19.00 Ping-Pong Sala de sport a Școlii nr. 39 „George Călinescu” din Iași

10.00-12.00 Ateliere de mind-lab (Parcul Copou)

10.00 – 19.00 Badminton (Sala Polivalentă din Iași)

10.00 – 18.00 Șah (Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt)
.
11.00-13.00 Artă și manifestări interactive pe teme culturale pentru copii (Pietonal Ștefan cel Mare)

11.00 Ziua cărții pentru Copii: lansarea volumului „Universul cuvintelor” (BibliotecaJudețeană „Gh. Asachi” Iași)

11.00 -13.00 Festivalul Internațional „Poezia la Iași”
Lecturi publice în cartierele Iașului. Sesiuni de autografe

12.00-14.00 • Ateliere de land-art – artă creată din elemente din natură. • Ateliere de slackline – mers în echilibru pe o chingă • Jocuri de logică și gândire laterală – puzzle-uri fizice cu diferite nivele de complexitate • Photo Scavenger • Hunt Balance Rock Towers – concurs de structuri din bucăți de lemn (Parcul Copou)

14.00 Festivalul de Teatru EuroArt Iași
Cristian NICOLAE (Nottara) – Conferinţă pe teme teatrale (Universitatea de
Arte G. ENESCU Iaşi)

16.00-18.00 Fotbalul fără secrete. Concurs de jonglerii cu mingea de fotbal (Parcul Copou)

16.00-17.00 Prolog animație stradală (Scene Nicolina și Alexandru)

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Nicolina – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Alexandru – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

16.00 Concurs de balet „Ritmurile Baletului”, organizator : prof. Simona Petrilă; (Sala mare Ateneul Tătăraşi)

17.00 Festivalul de Muzică Sacră și Medievală Spectacol de muzică sacră și dansuri tradiționale armenești, Comunitatea Armenilor din Iași (Pietonal Ștefan cel Mare)

Second Watch (1996, Israel, comedie, 15 min, rom/eng, r: Udi Ben Arieh, cu: Ran Tellem, Amitay Yaish, Moisi Shmual, Yoav Katz, premii: Dresden FF-1996, nominalizat la Oscar -1996)
Roads (2007, Israel, dramă, 22 min, rom/eng r/s: Lior Geller, cu: Daniel Chernish, Waseem Nur Habshi, Haled Mayer Marwat, premii: Evora FF, Ierusalim FF – 2007)
Eva is leaving (2010, Israel, 17 min, dramă, r/s: Aya Somech, cu: Noa
Barkai, Elisar Girshovich, Yaron Motola, premii: Montpellier FF- 2010)
Raz and Raja (2012, Israel, comedie,18 min, r: Yona Rozenkier

18.00: Vernisajul expoziției de arte vizuale „Generații Recente I – Art of the City” (Biblioteca Central – Universitară Iași)
Prezintă criticul de artă Petru Bejan.

19.00 Ceremonia de închidere a Festivalului Internațional „Poezia la Iași”
(Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Copou)

19.00 Spectacol de teatru “Titanic vals” Sala mare Ateneul Tătăraşi

19.00 Recital de lieduri – Sonorități enesciene Lect.univ.dr. Cristina Simionescu – soprană Conf.univ.dr. Cezara Petrescu – pian
Prezintă: lect.univ.dr. Rosina Filimon Sala „Eduard Caudella”

19.00 Festivalul de Teatru EuroArt Iași
Teatrul “Muzical – Dramatic“ Cernăuţi – IUBIRE ÎN STIL BAROC
regia: Iaroslav STELMAH
Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi.

19.20 – 20.20 Animație stradală artistică și interactivă (Pietonalul Ștefan Cel Mare)

19.30 Festivalul de Muzică Sacră și Medievală – Muzică vocal instrumentală veche românească – sustinut de Anton Pann Band București (Grădina Palas)

19.30 Festivalul Filmului Evreiesc (Casa de Cultură „M. Ursachi”)
FILM: Pawns (1997, Israel, documentar, 58 min, rom/eng, r: Reuven Hecker)

20.30 Concert rock simfonic: Direcția 5 & Ionel Tudor Big Band (Palatul Culturii).

20.45 Festivalul Filmului Evreiesc (Casa de Cultură „M. Ursachi”)
FILM: Attash/Thirst (2004, Israel, dramă, 109 min, r/s: Tawfik Abu Wael, cu:
Hussein Yassin Mahajne, Amal Bweerat, Ruba Bial, premii: Cannes FF
2004)

Pinhas (2008, Israel, 30 min, r: Pini Tavger, cu: Evgenya Dodina, Anthony
Berman, Yonatan Rozen, Michael Coresh)
Remember At’lle (2013, Israel, 8 min, r/s: Maya Sarfaty, cu: Rona Talem, Liron Ben Shlosh, Noa Fridland)

Duminică, 31 mai

9.00-12.00, Armonii stradale din inima copiilor:- ateliere de lucru, demonstrații interactive; desene pe asfalt, experimente grafice pe tehnici diferite, inițiere modelaj în lut, execuții de machete, paradă vestimentară (Parcul Copou)

9.00-12.00, Miniexpoziții tematice în locații incluse în FIE – pictură, grafică, decorativă, arhitectură, design, sculptură Parcul din fața Teatrului Național

10.00 – 18.00 Volei pe plajă (Ștrandul Municipal Iași)

10.00 – 19.00 Ping-Pong (Sala de sport a Școlii nr. 39 „George Călinescu” din Iași)

10.00-12.00 Ateliere de mind-lab (Parcul Copou)

10.00 – 19.00 Badminton (Sala Polivalentă din Iași)

10.30-12.00 Desene pe asfalt (Grădina Palas Mall)

10.30-12.00, Demonstrații de navomodele, aeromodele, automodele, robotică, lansare de zmeie Cercului de navomodele de la Palatul Copiilor Iași,
(Grădina Palas Mall)

11.00-13.00 Artă și manifestări interactive pe teme culturale pentru copii (Pietonal Ștefan cel Mare)

12.00-14.00 • Ateliere de land-art – artă creată din elemente din natură. • Ateliere de slackline – mers în echilibru pe o chingă • Jocuri de logică și gândire laterală – puzzle-uri fizice cu diferite nivele de complexitate • Photo Scavenger • Hunt Balance Rock Towers – concurs de structuri din bucăți de lemn (Parcul Copou)

16.00-18.00 Fotbalul fără secrete. Concurs de jonglerii cu mingea de fotbal (Parcul Copou)

16.00-17.00 Prolog animatie stradala (Scene Nicolina și Alexandru)

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Nicolina – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

17.00 – 21.00 Spectacol pe scena din Alexandru – Artiști amatori și profesioniști din Iași.
Muzică ușoară, folclor, dans, animație

18.00 Festivalul Filmului Evreiesc (Casa de Cultură „M. Ursachi”)
Scurt metraje de ficţiune
So we said Goodbye (1991, Israel, 26 min, r: Jorge Gurvich, premii:
Ierusalim FF)
Bait (2009, Israel, dramă, 9 min, r/s: Michal Vinik, cu: Annael Jones, Veronica Kedar, Peter Somra)
Tasnim (2010, Israel, dramă, 12 min, r/s: Elite Zexer, cu: Estabrak Aqel, Maysa Daw, Nisrin Siksik, premii: Washington FF 2011)
Routine (2003, Israel, dramă, 14 min, rom/eng, r/s: Yuval Shafferman, cu:
Tava Storch, Avigdor Shafferman, Mai Gofen, premii: Manhattan FF 2013)

19.00 – Festivalul de Muzică Sacră și Medievală, Spectacol de muzica folclorică românească veche, sustinut de Ansamblul Teodor Burada (Parcul Copou- Foișor)

19.00 Festivalul de Teatru EuroArt Iași
“Teatrul Nottara“ – APRILIE, DIMINEAŢĂ
regia: Diana LUPESCU
(Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi.

19.00 Recitalul cursanților Masterclass-ului de canto susținut de Viorica Cortez Sala
„Eduard Caudella”

19.00 Spectacol de teatru “Steaua fără nume”. Sala mare Ateneul Tătăraşi

18.00 Festivalul Filmului Evreiesc (Casa de Cultură „M. Ursachi”)
FILM: Yad Vashem (2005, Israel, documentar, 55 min, rom/eng, r: Reuven Hecker)

19.20 – 20.20 Animație stradală artistică și interactivă (Pietonal Ștefan Cel Mare)

20.30: Concert Chris Norman (ex-Smokie) (Palatul Culturii)

20.30 Festivalul Filmului Evreiesc (Casa de Cultură „M. Ursachi”)
FILM: Anderswo-Anywhere Else (2014, Germania, comedie tragică, 87 min, rom/eng, r: Ester Amrami, cu: Neta Riskin, Golo Euler, Hana Laslo, premii: Berlinale – 2014)

21.00 Festivalul de Teatru EuroArt Iași
AFTER – PARTY cu Mircea DIACONU (Club UNDERGROUND)

22.10 Festivalul Filmului Evreiesc (Casa de Cultură „M. Ursachi”)
FILM: Epilogue (2012, Israel, dramă, 90 min, r/s: Amir Manor, cu: Yosef Carmen, Rivka Gur, Efrat Ben-Zur, premii: Tokyo FILMeX 2012, nominalizat la Premiile Academiei de Film din Israel 2012).

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top