Afaceri Iasi

Cele mai bune orase din Romania pentru afaceri, editia 2016

Forbes 40 cele mai bune orase din Romania pentru afaceri, editia 2016Revista Forbes din Romania a realizat un top 40 a celor mai bune orase din Romania pentru afaceri, din pacate sau din fericire, depinde cum este privit topul, Iasul este situat pe locul 10. Topul 40 Forbes a ajuns la a 4-a editie in care se face o analiza a oraselor bune pentru mediul de business. Modalitatea prin care au fost facute aceste selectii consta in analiza resedintelor de judete, polii de business din fiecare unitate administrativa, primele zece criterii sunt: Produsul Intern Brut, PIB-ul pe cap de locuitor, societatile comerciale cu capital strain, castigul salarial, somajul, numarul intreprinderilor active, infrastructura rutiera, infrastructura feroviara, numarul de locuinte disponibile si unitatile de invatamant.

Toate statisticile necesare au fost oferite de catre Institutul National de Statistica, Comisia Nationala de Prognoza, Oficiul National al Registrului Comertului, Ministerul Finantelor Publice si portalul listafirme.ro.

Forbes 40 cele mai bune orase din Romania pentru afaceri, editia 2016

In plus fata de anii trecuti s-au luat in calcul si primarii certati cu legea pentru ca nu poate exista un mediu de afaceri curat atata timp cat conducatorii orasului sunt certati cu legea din cauza coruptiei. De aici e usor de tras concluzia ca judetul Iasi si-a luat minusuri de la: primar certat cu legea, lipsa infrastructurii rutiere si feroviara, lucruri esentiale peuntr un mediu de afaceri curat si cu beneficii.

1. Timisoara

Pentru a doua oara consectiv si a treia oara in istorie, cel mai bun oras pentru afaceri in Romania este Timisoara.

2. Cluj-Napoca

Capitala economica a Transilvaniei a depasit in acest an Bucurestiul in topul celor mai bune orase pentru afaceri.

3. Bucuresti

Capitala Romaniei pierde teren, problemele vechi nu au fost rezolvate si a mai pierdut un loc in topul celor mai bune orase pentru afaceri.

4. Oradea

Un exemplu perfect pentru mediul de afaceri ce duce catre o comunitate prospera datorita unei strategii pe termen lung gandita de catre autoritatile locale.

5. Constanta

Arestarea primarului Radu Mazare a fost unul din cele mai mari evenimente care au dus la aceasta pozitionare a orasului in mediul de afaceri din Romania.

6. Brasov

Dezvoltarea economica a Brasovului era tinuta in asteptare si inca este de lipsa unui aeroport international si a autostrazilor.

7. Arad

Sectorul auto reprezinta unul din motivele pentru care judetul isi pastreaza pozitia de anul trecut in topul celor mai bune orase pentru afaceri.

8. Ploiesti

Orasul aurului negru revine in acest an in topul primelor zece orase pentru afaceri in Romania.

9. Pitesti

Dacia isi spune cuvantul.

10. Iasi

In ciuda problemelor pe care le are orasul atat cu primarul acuzat pentru abuz de putere si coruptie, orasul ocupa un nemeritat loc zece in acest top.

Iasul este singurul pol de crestere a regiunii de dezvoltare Nord-Est potrivit planului de dezvoltare 2014 – 2020 cu business in plina dezvoltare in IT si imobiliare dar si pentru domenii precum agricultura, farmaceutica si industria alimentara.

Dintre cele mai puternice companii care ridica mediul de business sunt: Antibiotice SA, Apavital, Cotnari, Iasicon si Conest, Salubris, Conex Distribution, Kosarom, Iasitex, ArcelorMittal Tubular Products Iasi, Continental, Delphi, Lear Corporation. In aceasta lista se mai adauga si sutele de companii de IT&C care sunt in continua crestere la Iasi.

Internet Gratuit de la Vodafone Romania pe 13 si 14 februarie

Cele mai valoroase companii din Iasi sunt urmatoarele: Antibiotice, Apavital, Cotnari, Iasicon, Salubris, Conest, Conex Distribution, Kosarom, ArcelorMittal Tubular Products si IasiTex.

Cu siguranta economia judetului ar creste considerabil daca imaginea politica ar fi una curata dar si prezenta unei infrastructuri feroviare si autostrazi. Aeroportul International Iasi are una din cele mai mari cresteri ca numar de pasageri din Romania, lucru care aduce beneficii mediului de afaceri din Judet si imprejurimile acestuia.

In clasamentul Forbes, in anul 2015, Iasul ocupa aceasi pozitie in clasamentul celor mai bune orase din Romania pentru afaceri.

11. Sibiu

12. Tirgu Mures

13. Suceava

14. Bacau

15. Alba Iulia

16. Baia Mare

17. Craiova

18. Galati

19. Resita

20. Deva

21. Targu Jiu

22. Calarasi

23. Targoviste

24. Satu Mare

12644856_10156541313565204_4764400470442257321_n

Foto: Palatul Culturii Iasi, fotografie realizata de catre Andrei Cucu.

Facebook Comments Box

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Primele imagini cu interiorul Palatului Culturii Iasi | Iasi 4u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top