Diverse

Fotografiile – amintiri ce dureaza o viata

De cand prima fotografie din istorie a vazut lumina zilei, oamenii au cautat sa capteze toate momentele din viata lor, astfel incat sa ramana cu amintiri pe viata. Cand vine vorba de fotografii, acestea au cunoscut o adevarata evolutie, iar aprecierea fata de ele a crescut considerabil. Astazi, nu mai exista eveniment la care sa nu fie adus cel putin un fotograf, care sa realizeze cele mai inedite sedinte foto, folosindu-se de cadrele din jurul sau si de lumina de care dispune. In cazul in care acesta nu dispune de cele mai favorabile cadre naturale, vine in ajutor cu aparatura profesionala si cu ajutorul ei isi creeaza propriile conditii, necesare pentru realizarea fotografiilor.

Fotograful este persoana care se ocupa de executarea de fotografii, incepand cu fixarea imaginilor (fotografiatul) pe pelicula sau, mai nou, inregistrarea lor intr-o camera digitala si terminand cu expunerea lor pe un suport solid din hartie sau pe un DVD. Este o meserie aparuta odata cu aparitia fotografiei. Meseria de fotograf nu este una usoara, contrar aparentelor pe care cu totii le observam. Surprinderea fotografiei ideale ascunde in spate ore in sir de munca si mii de cadre surprinse inainte (uneori chiar si conditiile meteo nefavorabile ingreuneaza destul de mult toata activitatea fotografului).

Cu toate ca fotografiile digitale sunt mult mai populare in zilele noastre (datorita telefoanelor smart care dispun de care foto bune, cu ajutorul carora oamenii isi fac poze zilnic), fotografiile tiparite inca au farmecul lor aparte. Iar atunci cand acestea sunt adunate intr-un album foto profesional, sunt si mai apreciate. Albumele foto personalizate sunt special create pentru a tine la un loc toate fotografiile realizate la un eveniment special din viata noastra, de exemplu un botez sau o nunta, pentru ca sunt puse in ordinea sirului de intamplari care au avut loc in momentul respectiv (traditii din popor, datini si asa mai departe).

O fotografie profesionala este greu de obtinut. Dupa cum s-a mai specificat, aceasta are in spate sute de ore de munca si mii de cadre surprinse. Dar o fotografie reusita nu inseamna doar un cadru perfect surprins pe camera, ci inseamna si emotia pe care o transmite, atunci cand o privesti. Da, cel mai greu este sa surprinzi emotia de pe chipul oamenilor sau emotia unui peisaj mirific. Daca privesti o fotografie si simti, in minutul urmator, ca un fior placut te incearca, inseamna ca acea fotografie a reusit sa ajunga la inima ta, prin emotia pe care a reusit sa o transmita. Stimulentul vizual este foarte puternic si primul cu care avem un impact si in lumea care ne inconjoara.

Fotograful ideal este acela care capteaza acea emotie si o transmite si privitorilor. Arta fotografica este foarte frumoasa, dar cateodata nu este apreciata la adevarata ei valoare. Doar un om care are o adevarata chemare pentru fotografie reuseste sa inteleaga cum decurge procesul intreg de captare a imaginilor si mai mult, ajuta la imbunatatirea acesteia prin contributia proprie. Partea si mai buna este ca meseria de fotograf evolueaza o data cu tehnologia, astfel incat sa tina pasul cu ea sis a reuseasca sa aduca imbunatatiri pe toate planurile.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top