Un punct fundamentl in detinerea unui teren de sport este intretinerea. Un punct neplacut pentru comunitatile ce isi doresc un joc de o calitate superioara. Prin respectarea si punerea in practica a unor reguli simple pe care le veti gasi mai jos, de mentinere si ingrijire a unui teren sportiv, totul devine mult mai usor!
Eficientizeaza semanatul
Inainte de inceperea activitatilor pe terenul de sport trebuie sa se acorde timp asezarii ierbii. Semanatul se va face in afara perioadelor in care au loc activitati sportive tinute pe terenul de sport si in afara perioadelor in care exista clima nefavorabila sau se sesizeaza prezenta insectelor. De asemenea o iarba bine cultivata ce a crescut in cele mai optime conditii este mult mai rezistenta la ciuperci. In cazul in care necesita fertilizare, aceasta va fi facuta dupa sapte, opt zile de la insamantare.
Circulatia apei si a aerului in sol
Majoritatea terenurilor de sport sunt supra-udate vara astfel favorizand dezvoltarea ciupercilor si a bolilor. Multi oameni isi calculeaza aportul de apa in timp si nu in miligrame, ceea ce duce inevitabil la supra-udare ce in timp poate duce la pierderea ierbii. Este necesar ca udarea sa fie planificata in functie de caracteristicile sportului practicat pe terenul de sport si sa se tina cont si de tipul de teren. O analiza a solului este cea mai buna metoda recomandata pentru a stabili tipul de sol si nevoile acestiua, determinand astfel cantitatea de apa necesara. Umiditatea poate fi tinuta sub control cu mai multe solutii dupa cum este necesar:
Ajuta solul cu diferiti fertilizanti
O eliberare treptata a azotului, prin limitarea numarului de intrari sau prin achizitionarea unor ingrasaminte cu eliberare lenta puternica. Excesul de azot poate provoca boli!
Ingrediente esentiale:
* Calciul – creste rezistenta la caldura si intareste peretii celulari.
* Siliciul – este un biostimulant, ajuta la imbunatatirea barierei ficice a cuticulei frunzei ajutand astfel la captarea luminii pentru terenul de sport.
* Ureea – este singura forma de azot ce patrunde in frunze, ajuta la cresterea temoprala a permeabilitatii solului si a pH-ului. Pot aparea arsuri si blocarea oligoelementelor ce necesita un pH mai scazut pentru a fi asimilate.
* Sulful si Fosforul – acestea din urma trebuie folosite cu mare atentie si in cantitati rezonabile. O cantitate in exces duce la o incetinire a osmozei sol-planta, imosibilitatea ierbii de a se hrani corect cu nutrienti esentiali.
Ajuta gazonul sa fie mai dens
Aminoacizii si peptidele permit plantelor sa acumuleze energie, mult mai rapid decat daca ar fi lasate sa le produca singure.
Complexele de oligoelemente ajuta la imbunatatirea densitatii ierbii ceea ce duce la inchidere in spatiile cu dennsitate redusa. Se recomanda utilizarea lor cu sapte zile inaintea folosirii ingrasamintelor cu azot, fosfor, potasiu sau inaintea aerarii solului.
Creste si imbunatateste solul
In rizosfera (primii centimetrii ai solului) se petrece 90% din activitatea bilologica. Microorganismele dau voie ierburilor sa se hraneasca corespunzator, este esential sa se intretina si/sau incorporeze microorganisme in sol pentru intretinerea unui gazon sportiv verde si sanatos!
Gasesti mai multe informatii pe https://sportsfields.ro/intretinere-terenuri-de-sport-naturale/.