Stiri

Google serbeaza 50 ani de la primul zbor al omului in spatiu

50 ani de la primul zbor al omului in spatiuAstazi, 12 aprilie se implinesc 50 de ani de la primul zbor al lui Yuri Gagarin in spatiu, iar Google si Youtube serbeaza aceasta zi personalizandu-si logourile. Cosmonautul sovietic, s-a nascut pe 9 martie 1934 in URSS si pe 12 aprilie 1961, la 27 de ani a reusit sa devina primul om care reuseste sa zboare in spatiul cosmic la bordul navei Vostok 1.
Nascut la Blusino, aproape de Gjatsk, ulterior locul nasterii cosmonautului ia fost schimbat numele in Gagarin.
De tanar a devenit interesat de cosmos si a inceput sa viseze la o cariera in acest domeniu.

A inceput ca ucenic intr-o metalurgie ca turnator dupa care a fost ales pentru continuarea studiilor la un liceu tehnic din Saratov, iar in timp ce studia acolo s-a inscris in “AeroClub” si a invatat sa piloteze avioane mici, acesta devenind un hobby ce-i manca din ce in ce mai mult timp. In 1955 a terminat scoala tehnica si si-a icneput formarea ca pilot militar la Scoala de Piloti de la Orenburg, acolo intalnindu-si viitoarea sotie, Valerina Goriaciova cu care si-a impreunat viata doi ani mai tarziu, 1957. Primul brevet obtinut ca pilot militar a fost pentru un MiG-15.

Incepand din 1960 a inceput Programul Spatial Sovietic, alaturi de inca 19 cosmonauti, iar dupa o serie de experimente a fost selectat pentru zborul ce avea sa aiba loc acum 50 de ani in urma.

Iuri Alexeevici Gagarin (in varianta rusa Юрий Алексеевич Гагарин) a murit pe 27 martie 1968, prabusindu-se cu un MiG-15UTI alaturi de copilotul sau Vladimir Sereghin, la o 190 km de Moscova. Exista dovezi ce pun la indoiala data mortii sale, rezultatele raportului si a expertizei nu au fost facute publice nici pana in prezent.

Mama cosmonautului, Anna, afirma intr-un interviu ca fiul dansei a fost ucis la ordinul lui Leonid Brejnev, pentru ca acesta era deranjat de popularitatea internationala a lui Gagarin si din acest motiv ii eclipsa rezultatele politice din partea celorlalte tari din lume.

In prezent, la aproape 50 de ani de al marele eveniment, oracheta ruseasca ce poarat numele lui Yuri Gagain a fost lansata catre Statia Spatiala Internationala. Soyuzul “Gagarin” era programata sa plece in spatiu pe 29 martie dar datorita unor probleme, lansarea a fost reprogramata pentru data de 4 aprilie 2011.

google-gagarin-day-50-years

Citeste si:
Evenimente in Iasi, de cea mai buna calitate din Moldova
Stiri din Iasi, rasfoieste revista presei iesene

[fblikebutton]

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top