Diverse

Implementarea colectarii selective

Colectarea selectiva este una din  preocuparile pe care orice cetatean al planetei ar trebui sao aiba. Colectarea selectiva consta intr-o colectare diferentiata a mai multor tipuri de deseuri cu caracteristici similare. Aceasta separare face reciclarea mai usoara si mai viabila din punct de vedere economic, deoarece fiecare tip de deseuri are propriul sau proces de reciclare.

Politica privind deseurile solide stabileste ca fiecare oras sau comuna trebuie sa implementeze colectarea selectiva. Totusi, aceasta nu este o obligatie exclusiva a municipalitatilor; companiile responsabile pentru mediul inconjurator ar trebui sa adopte aceasta procedura durabila si in afacerile lor. In plus, cetatenii trebuie si ei responsabilizati.

Un proiect de colectare selectiva este cel mai bun mod de a arunca in mod corespunzator deseurile intr-o companie. In plus, este o modalitate de a-ti creste veniturile, mai degraba decat de a suporta costurile rezultate din eliminarea incorecta a deseurilor. Implementarea unui proiect de colectare selectiva presupune dezvoltarea a trei etape: planificare, implementare si intretinere.

 1. Etapa de planificare

Etapa de planificare este impartita in patru etape:

Primul pas: implicarea oamenilor

Pentru ca colectarea selectiva sa aiba succes, este important sa sensibilizam angajatii despre importanta implementarii sale. O singura persoana care are grija de proiect nu va avea succes, insa daca toata lumea este implicata, obiectivul va fi atins.

Al doilea pas: clasificarea si caracterizarea deseurilor

Pentru a efectua corect colectarea selectiva, este important sa cunoastem deseurile generate in companie. Mai mult, cunoasterea cantitatii si a tipului de deseuri generate va contribui la definirea ce se va face cu aceasta.

Este important sa stiti:

 • numarul de angajati – pentru a contura suma generata;
 • cantitatea zilnica de deseuri generate;
 • ce tipuri de deseuri si procente din fiecare (hartie, aluminiu, plastic, sticla, organice, periculoase etc.);
 • daca deseurile sunt deja colectate separat si unde sunt trimise;
 • punctele necesare pentru eliminarea corecta a colectorilor;
 • procedurile de curatare si colectare.

De asemenea, verificati daca compania are toate resursele necesare pentru implementarea colectiei selective, cum ar fi:

 • resursele materiale existente adicacosuri colectare selectiva;
 • numarul de persoane care efectueaza curatarea si colectarea periodica a deseurilor;
 • punctele de depozitare;

Va sfatuim sa apelati la firma cosuri-europubele.ro care va poate foeri o gamadiversificata de cosuri inox pentru colectarea selectiva, potrivite pentru orice companie, ndiferent deca vorbim despre o firma cu 30 de anagajati sau una cu 300 de angajati. In plus, acest magazin ofera si europubele de calitate, ce se incadreaza la cele mai inalte standarde impuse de Uniunea Europeana.

Al treilea pas: unde trebuie trimise deseurile

Nu este util sa efectuati colectarea selectiva daca nu stiti ce se va face cu deseurile separate. Nu are niciun rost sa il implementam daca, in cele din urma, tot ceea ce a fost separat a fost trimis in acelasi loc, adica la depozitele de deseuri.

Deseurile reciclabile colectate pot fi trimise cooperativelor de reciclare sau vandute altor companii sau companiilor de tratare a deseurilor.

Al patrulea pas: decizii strategice

Da, chiar si implementarea colectarii selective necesita o planificare strategica.

Odata ce compania cunoaste cantitatile de deseuri generate pe tipuri, necesitatile de stocare si numarul de angajati existenti, este necesar sa se ia anumite decizii, cum ar fi:

 • ce materiale reciclabile vor fi colectate;
 • cine le va colecta;
 • unde vor fi depozitate materialele;
 • cui vor fi donate sau vandute;
 • ce logistica trebuie adoptata, de la sursa la locul de depozitare;
 • de catre cine, cum si pe ce frecventa si timp vor fi colectate materialele.

Dupa aceasta urmeaza implementarea si mentinerea.

Stim ca colectarea selectiva este metoda potrivita pentru a asigura eliminarea corecta a deseurilor. Concluzia este ca, atunci cand un program de colectare selectiva este implementat intr-o organizatie, tratamentul deseurilor este mult mai usor si sansele de aparitie a impactului negativ asupra mediului si sanatatii umane sunt reduse.

 

 

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top