Evenimente

În aprilie, Iașul este în companie excelentă în materie de dans; proiectul de cercetare coregrafică No Reason to Dance

În aprilie, Iașul este în companie excelentă în materie de dans; proiectul de cercetare coregrafică No Reason to Dance? propune șapte evenimente remarcabile.

În luna aprilie, studenții Universității Naționale de Artă „George Enescu” și publicul interesat de dans din Iași vor avea la dispoziție un program intensiv de dans, odată cu începerea rezidenței No Reason to Dance?, găzduită de Muzeul Național al Literaturii, la Casa „Vasile Pogor”. O echipă internațională de dansatori, coregrafi și practicieni ai artelor mișcării din România și din Republica Moldova, condusă de coregraful irlandez Steve Batts, își începe cercetările în definirea unui limbaj al dansului, eliberat de sub influența muzicii și a firelor narative exterioare lui. Între 20 și 29 aprilie, artiștii vor alterna între activitățile propriului laborator de cercetare coregrafică și atelierele deschise în primă instanță publicului specialist, iar apoi oricui își dorește să învețe, să încerce și să experimenteze mișcarea din noi perspective.

Perspectiva dezvoltată de coregraful Steve Batts, conform căreia dansul are propria integritate artistică, susținută de intenția de a crea sens, fără a fi un limbaj secund muzicii sau narativității literare, este rezultatul unei experiențe de peste patruzeci de ani în domeniul dansului. Directorul artistic al companiei Echo Echo Dance Theatre din Derry, Irlanda de Nord, este însoțit în această cercetare de Alexandra Soshnicova și Serghey Golovnea, un duo de practicieni din Republica Moldova, care crează, predau și dansează împreună din anul 2000. Echipa este întregită de Cătălin Diaconu (practician Aikido și Contact Improvisation) și Virginia Negru (performer și facilitator ateliere de dans și CI), din România. Împreună, artiștii doresc nu doar să-și aducă împreună experiențele și perspectivele, ci și să creeze un spectacol bazat pe această cercetare, spectacol care va fi itinerat mai apoi în Derry, Iași, Chișinău și București.

Prima etapă a rezidenței începe vineri, 26 aprilie, cu o conferință intitulată „Dance as poetic movement – people, not bodies, armour off, not armour on, susținută de Steve Batts. Evenimentul va avea loc între orele 17:00 și 19:00, cu o parte de întrebări și răspunsuri deschise publicului, moderată de conf. Univ. dr. Călin Ciobotari.

Apoi, studenții, doctoranzii și profesorii Universității Naționale de Arte „George Enescu” vor putea lua contact direct cu principiile metodei propuse de Steve Batts, cu viziunea sa asupra gramaticii și sintaxei limbajului artistic al dansului, în cadrul atelierului Making and sharing phrases of movement from a poetic movement perspective, în datele de 21 și 22 aprilie, între orele 19:00 și 21:00.

Joi, 25 aprilie, între orele 19:00 și 21:00, este rândul duo-ului Virginia Negru și Cătălin Diaconu să intre într-un schimb de idei cu profesioniștii interesați, în cadrul atelierului Dancing Contact Improvisation, printr-o cercetare asupra noilor posibilități de mișcare ce se pot genera în momentul în care conștientizăm diferitele grade de tensiune poetică și conținut dramatic pe care le oferă lucrul cu distanța, apropierea, atingerea, în relație cu partenerii de scenă.

Ciclul de evenimente dedicate specialiștilor în dans se va încheia pe data de 26 aprilie, cu masterclass-ul Gravity free point, susținut de Alexandra Soshnicova și Serghey Golovnea, între orele 19:00 și 21:00. Cei doi vor propune studenților elemente de dans contemporan care, deși sofisticate și acrobatice, vor fi abordate cu multă simplitate, astfel încât să devină accesibile și ușor de aplicat, atât solo, cât și alături de colegi de scenă. Formularul de înscriere pentru această serie de evenimente este aici.

Sâmbătă, 27 aprilie, între orele 19:00 și 21:00, Virginia Negru și Cătălin Diaconu vor conduce atelierul public „Dancing is reading myself in public”, în care vor invita participanții să privească dansul ca pe o practică de ’’citire’’ a mișcărilor ce se nasc din propria memorie și imaginație incorporată, mișcări ce capătă articulare și sens odată ce îi invităm pe ceilalți să urmărească împreună cu noi această ’’lectură tăcută’’.

Continuând seria de perspective provocatoare asupra dansului ca limbaj artistic, Alexandra Soshnicova și Serghey Golovnea vor susține atelierul „Să-i privim pe ceilalți cum privim lucrările de artă”, un eveniment deschis adulților de orice vârstă, care va avea loc duminică, 28 aprilie, între orele 19:00 și 21:00.

Rezidența de la Iași se va sfârși luni, 29 aprilie, cu o seară performativă în cadrul căreia Alexandra Soshnicova, Serghey Golovnea, Virginia Negru și Cătălin Diaconu vor prezenta începând cu ora 19:00 un scurt moment de mișcare construit „la cald”, pe parcursul laboratorului lor de creație, urmat de un urmat de un dialog în care publicul va putea adresa întrebări, atât coregrafului Steve Batts cât și dansatorilor, legate de procesul de cercetare artistică a laboratorului, perspectiva coregrafică propusă, conținutul atelierelor, dar și etapele viitoare ale proiectului.

Formularul de înscriere pentru toate evenimentele pentru publicul larg din cadrul rezidenței este aici.

După o perioadă necesară de reflecție și interiorizare a experiențelor rezidenței, echipa se va reuni în spațiul companiei independente Echo Echo Dance Theatre din Derry, Irlanda de Nord, pentru a definitiva spectacolul. Prima reprezentație va avea loc la Derry, pe 29 iulie, urmând ca spectacolul să fie itinerat la Iași, Chișinău și București în luna septembrie. Aspectele cercetării, rezultatele concrete, fizice și conceptuale vor putea fi dezbătute la finalul fiecărei reprezentații în sesiunile deschise de Q&A cu artiștii și invitații locali. Pentru informații legate de datele în care vor avea loc reprezentațiile, vă rugăm să urmăriți site-ul  https://petec.ro/ dar și conturile de Facebook și Instagram. .

No Reason to Dance? deschide ușile unui public nou în zona artelor performative, subliniind faptul că dansul are nevoie de propria integritate artistică înainte de a apela la susținerea muzicii, textului sau imaginii. Iar dacă ar fi să căutăm și să analizăm gradul de înrudire cu celelalte forme artistice, dintre toate s-ar putea ca dansul să fie cel mai apropiat de intenția poetică ca formă de comunicare artistică.

Iar faptul că această cercetare are loc la Iași, nu este întâmplător, echipa recunoscând tradiția îndelungată a acestui oraș în domeniul artelor performative și importanța reconectării profesioniștilor și publicului de aici la un context european, totodată fiind spațiul în care cele trei perspective ale echipei de proiect se întâlnesc, explorează împreună și își împărtășesc concluziile.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top