Stiri

In câteva săptămâni se schimbă buletinele în România

Cătălin Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date: „În momentul acesta avem un sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă care deja funcționează. Avem un județ conectat la acest sistem și se generează acte digitale chiar în momentele în care discutăm. Eu zic că într-un foarte scurt timp, într-un interval de câteva săptămâni, va fi accesibil de către cetățeni și de către celelalte autorități publice.

Punerea în funcțiune va fi făcută gradual, inițial la nivelul unor județe, după care va fi extins la nivelul tuturor județelor. Este vorba de actele de stare civilă, astfel încât cetățenii să poată să își poată obține certificatele de stare civilă și, foarte important, celelalte autorități publice, gradual se vor interconecta la acest sistem, astfel încât este doar o previziune pe care o fac eu. Cetățeanului, în următorii doi, trei ani, în România, nimeni, nicio autoritate publică nu-i va mai solicita certificatul de naștere sau de căsătorie, acesta putând fi obținut automat din sistemul informatic.

Teoretic, legea spune același lucru și acum. Doar că, ceea ce am făcut noi în ultimii cinci ani am digitalizat întreaga arhivă din ultima 100 de ani, începând cu ianuarie 1921.Toate actele de stare civilă care atestă nașterea, căsătoria sau decesul ori divorțul, toate au fost digitalizate.

Când va fi implementată cartea electronică de identitate?

Dacă în stare civilă vorbim de săptămâni până îl punem în funcțiune, la cartea electronică mai avem de lucrat. Proiectarea am terminat-o la finalul lunii februarie.

În momentul acesta se desfășoară niște teste tehnice pentru a verifica sub aspectul securității ceea ce am proiectat. Eu apreciez că în câteva luni, mai puțin de șase luni cartea electronică va fi disponibilă inițial în București, după care va fi extinsă într-un ritm foarte alert. Ca să să vă faceți o idee, noi avem un target anul acesta, o obligație, să avem la 31 decembrie să avem 1,7 milioane de cărți electronice de identitate în circulație.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top