Atunci când trebuie să înlocuiești un dinte lipsă, cel mai probabil ți se vor prezenta mai multe opțiuni de tratament potrivite pentru situația ta particulară. Însă, de cele mai multe ori, soluția populară și des recomandată de medicii stomatologi este implantul sau puntea dentară.
Atunci când trebuie să înlocuiești un dinte lipsă, cel mai probabil ți se vor prezenta mai multe opțiuni de tratament potrivite pentru situația ta particulară. Însă, de cele mai multe ori, soluția populară și des recomandată de medicii stomatologi este implantul sau puntea dentară. Chiar dacă ambele au avantaje importante, implantul dentar este de preferat dacă îți dorești tratament de durată și capabil să înlocuiască, atât estetic, cât și funcțional, dintele natural care nu a mai putut fi salvat.
Iată 5 motive pe care să le iei în considerare în cazul în care încă oscilezi între implant sau punte dentară.
Implantul este stabil și durabil
Implanturile dentare sunt inserate direct în osul maxilarului sau mandibulei, oferind o fixare fermă, similară cu rădăcina unui dinte natural. De cele mai multe ori, implantul dentar este un tratament pentru toată viața, în condițiile în care respecți normele de igienă orală recomandate. Pe de altă parte, puntea dentară este susținută de dinții vecini, care, în timp, se pot degrada, fiind predispuși la diverse afecțiuni, inclusiv carii dentare.
Implantul ajută la conservarea dinților naturali
Pentru a susține o punte dentară, dinții vecini trebuie să fie șlefuiți pentru a face loc elementelor de ancorare. Implanturile dentare nu necesită prelucrarea dinților sănătoși, asigură conservarea osoasă și reduc riscurile retracției gingivale. Pe scurt, implantul dentar protejează dantura și reduce riscul apariției cariilor dentare sau a problemelor de aliniere dentară.
Previne resorbția osului maxilar sau mandibular
Implanturile dentare stimulează osul maxilarului sau mandibulei, ajutând la prevenirea resorbției osoase. În plus, rădăcina artificială menține integritatea structurii faciale pe termen lung. Pentru că nu intră în contact cu maxilarul, ci doar acoperă locul lipsă, o punte dentară nu va avea aceeași capacitate de a păstra nivelul osos în absența unui dinte natural.
Implantul are aspect identic cu cel al danturii naturale
Implanturile sunt compuse din rădăcina artificială și coroana dentară. Sunt, așadar, proiectate pentru a se integra armonios în aspectul general al cavității orale. Coroana dentară poate fi personalizată, având aceeași structură și culoare cu dinții naturali. De altfel, în majoritatea cazurilor, implanturile oferă un aspect natural și funcționalitate mai bună decât o punte dentară, așa cum citim mai multe și aici.
Implantul este mai ușor de întreținut
Îngrijirea unui implant dentar este similară cu cea a unui dinte natural, fiind necesară doar o igienă orală regulată, cum ar fi periajul și folosirea aței dentare. Desigur, controalele regulate la medicul stomatolog rămân recomandate, așa cum se întâmplă indiferent de starea sănătății orale. În schimb, o punte dentară poate fi mai dificil de întreținut, deoarece curățarea sub elementele de ancorare poate fi mai complicată, iar riscul apariției problemelor este mai ridicat.
După cum vezi, implantul dentar are o serie de avantaje în plus față de puntea dentară. Desigur, atuul cel mai important este legat de faptul că implantul înlocuiește complet un dinte natural, pe când puntea doar acoperă un gol lipsă, având nevoie și de prelucrarea dinților din vecinătate. Discută cu medicul stomatolog despre opțiunile tale de tratament și alege soluția durabilă, calitativă pentru a te bucura de o dantură sănătoasă, pe termen lung.
Photo: Pexels
five elements digital 3