Stiri

Indicele ROBOR la 6 luni scade

Noutăți în piața financiară: Indicele ROBOR la 3 luni păstrează același nivel, marcând un concret 6,40%. Cunoaștem cu toții că Indicele ROBOR la 3 luni este motorul dobânzilor pentru majoritatea împrumuturilor în lei. Între timp, Indicele ROBOR la 6 luni înregistrează o mică scădere, ajungând la 6,49%, în comparație cu anteriorul 6,50%.

ROBOR, cunoscut și ca Romanian Interbank Offer Rate, reprezintă media dobânzilor la care băncile românești împrumută fonduri între ele în moneda locală. Acest indicator vital este strâns legat de lichiditatea din piață, dictând direcția și ritmul evoluției sale.

Cu privire la evoluția creditelor pentru consumatori, Indicele de Referință pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRCC) cunoaște o ușoară coborâre, trecând de la 5,98% la 5,94%. IRCC este calculat pe baza mediei dobânzilor la care băncile se împrumută între ele, fiind aplicat cu un trimestru de întârziere față de perioada de referință.

Dinamica acestor indici este coordonată zilnic de Banca Națională a României, care compilează media aritmetică a cotațiilor oferite de zece bănci selectate. Aceste cifre indică nu doar evoluția pieței monetare, ci și influențează deciziile financiare ale consumatorilor și întreprinderilor.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top