Stiri

Ingrijirea corecta a urechilor la caine: sfaturi si practici recomandate

Atunci cand vine vorba de ingrijirea cainelui, urechile reprezinta o parte importanta a rutinei generale. Urechile sanatoase si curate nu numai ca contribuie la confortul cainelui tau, dar si la prevenirea unor potentiale probleme de sanatate. In acest articol, vom explora sfaturi si practici recomandate pentru ingrijirea corecta a urechilor cainelui tau.

Curatarea regulata a urechilor

Un pas esential in ingrijirea urechilor cainelui este curatarea lor regulata. Pentru multe rase, igienizarea o data pe saptamana poate fi suficienta, insa rasele cu urechi lungi si cazute, cum este caine Beagle, sau cele predispuse la infectii, pot necesita curatare mai frecventa. 

Foloseste o solutie special formulata pentru curatarea urechilor cainilor si o discheta de bumbac sau o bucata de tifon moale pentru a sterge usor interiorul urechii. Evita introducerea de vata in ureche, deoarece aceasta poate duce la deteriorarea timpanului sau la impingerea murdariei mai adanc in canalul urechii. Evita, de asemenea, folosirea betisoarelor pentru urechi.

Inspectarea regulata a urechilor

Inainte de a incepe curatarea urechilor cainelui, este important sa le inspectezi cu atentie. Fa asta si in momentele in care reveniti de la plimbari la padure sau prin iarba mare. 

Identifica eventuale semne de inflamatie, roseata, mancarime excesiva, secretii neobisnuite sau mirosuri neplacute, care pot indica o infectie. Otita la caini poate fi extrem de dureroasa. Daca observi oricare dintre aceste simptome, consulta imediat un medic veterinar pentru o evaluare mai detaliata.

Taierea parului din urechi

La unele rase cu urechi lungi, parul poate creste in canalul auditiv si poate favoriza acumularea de murdarie si umiditate. 

In functie de recomandarile medicului veterinar, poti taia cu multa atentie parul din jurul urechilor pentru a preveni aparitia de probleme. Asigura-te ca folosesti instrumente special concepute pentru taierea parului cainilor si fii foarte atent pentru a preveni ranirea accidentala. 

Daca e nevoie, roaga pe cineva sa te ajute sa mentii capul cainelui cat mai nemiscat. Un catel pe care il ranesti in timpul acestei manevre va fi mai putin dispus sa mai stea a doua oara la acest gen de tuns. 

Bai si inot

Dupa ce cainele a fost expus la apa, fie din cauza inotului, fie a baii periodice, asigura-te ca urechile sunt complet uscate. Umiditatea persistenta la nivelul pavilionului auricular poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea infectiilor micotice sau bacteriene. Foloseste o bucata de tifon curat sau un prosop moale pentru a absorbi umiditatea din urechi.

Prevenirea micozelor

Infectiile micotice reprezinta o problema comuna la nivelul urechilor cainilor, in special la rasele cu urechi cazute. Pentru a preveni aceste infectii, poti utiliza o solutie special formulata pentru a mentine echilibrul pH-ului in urechi si a preveni acumularea excesiva de cerumen. Consulta medicul veterinar inainte de a incepe orice tratament pentru a te asigura ca alegi produsele potrivite.

Vizite regulate la medicul veterinar

O parte cruciala a ingrijirii urechilor cainelui este reprezentata de vizitele regulate la medicul veterinar. Veterinarul poate oferi sfaturi specifice pentru rasa cainelui tau si poate identifica precoce eventualele probleme de sanatate. De asemenea, poti solicita, in timpul vizitei in cabinetul veterinar, sa iti explice si chiar sa iti arate cum sa cureti corect urechile cainelui.

Ingrijirea corecta a urechilor cainelui este esentiala pentru mentinerea sanatatii si bunastarii acestuia. Curatarea si inspectarea regulata, taierea parului, prevenirea infectiilor micotice, uscarea adecvata dupa baie sau inot si vizitele regulate la medicul veterinar sunt practici importante, care vor contribui la prevenirea problemelor de sanatate legate de urechi. 

In cazul in care observi orice simptome neobisnuite sau ai indoieli cu privire la ingrijirea urechilor cainelui tau, nu ezita sa apelezi la sfatul unui medic veterinar, care iti poate oferi indrumarea necesara pentru a mentine urechile cainelui sanatoase si fericite.

Sursa foto: Shutterstock 

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top