Auto - Moto

Injectoarele de combustibil – componente esențiale ale echipamentului de injecție

Funcționarea economică și corectă a motorului depinde foarte mult de sistemul de injecție, din care fac parte, printre altele, și injectoarele de combustibil. Acesta este un sistem complex, extrem de precis, care trebuie să funcționeze în parametri optimi și specifici. În cazul în care sunt constatate nereguli la modul în care se simte mașina atunci când este condusă și se bănuiesc defecțiuni ale sistemului de injecție, șoferilor li se recomandă o vizită la un tehnician specializat și experimentat în reparatii injectoare și pompe de injecție.

Rolul sistemului de injecție

Sistemul de injecție îndeplinește concomitent mai multe funcții. În primul rând, presiunea carburantului este ridicată la o valoare prestabilită, urmând ca acesta să fie pulverizat în camera de ardere. Este necesar ca amestecul de carburant și de aer să fie optim. În caz contrar, arderea combustibilului nu va fi completă și, în timp, pot să apară probleme. Apoi, injectarea combustibilului trebuie să înceapă și să se termine la momente bine stabilite, iar cantitatea de carburant injectată trebuie să fie corespunzătoare cu sarcina motorului la momentul respectiv. De asemenea, în cazul sistemelor multipunct, este necesară o uniformitate a debitului de carburant pentru fiecare cilindru în parte.

Componentele sistemului de injecție

Pentru a simplifica lucrurile, sistemul de injecție se poate împărți în două componente distincte: de joasă și de înaltă presiune. La rândul lor, aceste două componente sunt alcătuite din mai multe elemente distincte. În cazul componentei de joasă presiune, se poate vorbi despre rezervorul de carburant, filtrul de carburant, pompa de transfer și conducte. Cea de-a doua componentă, de înaltă presiune este formată dintr-o pompa, un acumulator, conducte și injector.

Fiecare dintre aceste elemente joacă un rol esențial în funcționarea sistemului de injecție, însă un interes major este acordat injectoarelor de combustibil. Motivul? Cele mai multe probleme ale sistemului apar în cazul acestei componente, fiind cauzate de uzură sau de mentenanța necorespunzătoare. De asemenea, injectoarele sunt elementele cele mai complexe și solicitate.

Tipuri de injectoare de combustibil

Pentru a înțelege modul de funcționare a injectoarelor, ne putem imagina o supapă care, atunci când se deschide, pulverizează combustibil în camera de ardere a motorului. Injectoarele auto de combustibil se împart în mai multe tipuri, care depind de sistemul de injecție. Acestea sunt:

  • injectoare cu găuri;
  • injectoare cu solenoid;
  • injectoare cu ștrangulare;
  • injectoare piezoelectrice.

Dintre aceste patru tipuri diferite de injectoare de combustibil se disting injectoarele cu solenoid, care sunt echilibrate din punct de vedere hidraulic. Deși este tipul de injector cel mai folosit în sistemele de injecție, nu toate autoturismele sunt dotate cu astfel de injectoare, având în vedere tehnologia avansată necesară pentru fabricarea sa. Totuși, trebuie spus că aceste injectoare sunt extrem de moderne și funcționează în concordanță cu toți parametrii legați de emisii și poluare. În afară de nivelul redus de poluare, mașinile moderne dotate cu injectoare cu solenoid se disting și printr-un consum redus de combustibil, dar și prin motoare echilibrate din punct de vedere dinamic, cu putere și cuplu mari.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top