Stiri

Care sunt tipurile de injectoare și specificațiile acestora?

Sistemul de injecție este unul modern, care se folosește, în prezent, aproape pentru toate motoarele autovehiculelor. Acesta este format din mai multe elemente, printre care și injectoarele, care au rolul de a pulveriza carburantul în camera de ardere a motorului. Astfel, motorul primește puterea necesară atât pentru a porni, cât și pentru a avea performanțe dintre cele mai bune.

Totuși, în funcție de modul de comandă al injectorului, acesta poate fi împărțit în trei categorii: injector cu comandă mecanică, cu comandă electrică și cu comandă hidraulică (acesta fiind cel mai folosit în cazul motoarelor pentru autovehicule).

De asemenea, mai există o clasificare, în funcție de modul în care este controlat orificiul de pulverizare, existând două tipuri de injectoare: închise sau deschise.

Care sunt specificațiile fiecărui tip de injector?

În general, injectoarele cu comandă mecanică sunt utilizate pentru motoarele diesel ale utilajelor agricole și ale altor echipamente utile în gospodăria oamenilor, cum ar fi motopompele și generatoarele.

Injectoarele comandate electric sun comandate, de fapt, de calculatorul motorului ECU – Electronic Control Unit – fiind specifice motoarelor cu aprindere prin scânteie. Acest sistem are avantajul că determină o emisie mai mică de substanțe poluante și un consum redus de combustibil, oferind totodată o creștere a puterii și a cuplului motor.

În schimb, cel mai utilizat tip de injectoare este cel cu comandă hidraulică, în cazul cărora combustibilul este utilizat pentru a realiza comanda. Acesta este pulverizat prin intermediul unui injector cu unul sau mai multe orificii, către camera de ardere.

În ceea ce privește injectoarele deschise, acestea sunt folosite, de obicei, pentru motoarele cu putere mai mică, pe când injectoarele închise sunt cele în care pulverizarea este controlată de un arc, care este ținut pe poziția închis la nivelul orificiilor de către un arc elicoidal.

Cele mai frecvente probleme ale injectoarelor

Indiferent de tipul de injector despre care este vorba, acesta se poate înfunda în urma folosirii unui carburant de calitate inferioară, în componența căruia se pot afla o mulțime de impurități. De asemenea, și alte defecțiuni pot apărea la oricare dintre acestea, în acest caz, șoferii având posibilitatea de a alege serviciile de recondiționare injectoare, pe care le oferă unele service-uri.

Printre cele mai frecvente probleme care pot apărea în cazul injectoarelor de pe motoarele autovehiculelor sunt:

  • înfundarea – aceasta constă în acumularea de reziduuri la nivelul orificiilor injectoarelor, care se pot datora atât impurităților prezente în combustibil și a ruginii de care pot fi afectate anumite componente ale sistemului de injecție, cât și din cauza acumulării de calamină, ca urmare a ciclurilor scurte și repetate, specifice circulației din orașele aglomerate;
  • murdărirea – scurgerile de ulei, de aditivi sau chiar de combustibil pot contribui la murdărirea injectoarelor, care în aceste condiții nu mai funcționează corect, perturbând fluxul de combustibil;
  • blocarea – injectorul poate fi blocat fie pe închis, a cărui cauză este o defecțiune apărută la duza de pulverizare a combustibilului, fie pe deschis, cauzată de acumularea de rugină pe acul injectorului, astfel că debitul de carburant nu mai poate fi controlat.
Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top