Stiri

Inmormantarile urmeaza tendintele moderne – cat de conservatori sunt insa romanii

Fata de cum obisnuiau sa se organizeze inmormantarile, la ora actuala suntem moderni si avem perceptie diferita. Lasam multe dintre chestiuni in seama unui organizator de profil, firmele de pompe funebre fiind competitive la capitolul servicii prestate. Cu toate acestea, nu suntem la fel de moderni si deschisi la nou precum sunt europenii spre exemplu.

Incinerarea, o optiune mai rar facuta

Pentru cei care au in vedere metoda incinerarii in loc de clasica inhumare se pare ca optiunea este una austera primita in randul cresdinciosilor mai ales. Sunt rare cazurile in care defunctul isi permite sa exprime o astfel de ultima dorinta. Chiar daca este dorita, implica automat ajutor din partea unei firme de pompe funebre care sa se ocupe de formalitati, cum este spre exemplu firma bucuresteana Rarox, cu pagina oficiala funerarenonstop-bucuresti.ro.

Crematoriile nu sunt atat de multe in tara, singurele fiind regasite in  capitala si alte doua la numar in Oradea și Cluj. In astfel de conditii, oricine se  loveste de dificultatea privind transportul catre una din aceste zone. Chiar daca in cele din urma metoda incinerarii ar fi mai ieftina, intervin altfel de piedici. Una dintre acestea se leaga clar de conceptul traditional si ortodox, al pacatului arderii trupului in detrimentul ingroparii.

Pe de alta parte, cei decisi sa vada partea pragmatica din aceasta poveste – este mai ieftina, mai igienica si oricum exista agentiile de profil care pot ajuta inclusiv cu servicii de transport, care sa faciliteze modul in care este organizata incinerarea – isi vad de propriile avantaje. Spre exemplu la unul din marile centre de acest gen, procesul este supravegheat, iar ramasitele pot fi expediate oriunde in tara, asta insemnand ca familia poate sa nu fie prezenta atunci cand defunctul este transportat spre crematoriu. Implica totusi ceva mai multa tarie de caracter poate, tinand cont ca trebuie sa treceti de ceva inhibitii.

Consilierea predeces

Un serviciu regasit la una din agentiile de servicii funerare sector 1 si toate celelalte sectoare ale capitalei regasim si acest gen – consiliere predeces. Daca prima data pare sa fie absurd sau ceva prea mult, in fapt cei mai pragmatici inteleg ca este o maniera fireasca de a stabili ceea ce urmeaza in mod inevitabil.

Prin traditie, in cultura romaneasca exista o sumedenie de lucruri ce se impun a fi facute, respectate cu sfintenie, pentru ca altfel sufletul celui plecat nu isi mai gaseste linistea in viata de apoi. Sunt superstitii mai ales ce pun o presiune enorma pe familia indoliata. Asadar, in incercarea de a evita acea panica si agitatie, cu privire la resursele necesare de asemenea, pot fi stabilite anumite repere din timp.

Ar fi poate mai convenabil ca in momentul in care survine decesul sa stiti ca puteti suna imediat pe cei cu care ati stabilit un plan. Ar fi poate mai usor sa incepeti organizarea, cand amanuntele sunt puse la punct si nu trebuie sa mai lamuriti inca o data locatia, tipul de sicriu etc. Pentru un astfel de avantaj insa, se impune a fi modern, a accepta realitatea si a incepe oarecum pregatirea funerara cu un pas inainte ca decesul sa intervina. Cati dintre romani ar putea face asta?!

Imbalsamarea, o alta poveste

Desi exista un cadru legislativ care reglementeaza in ce conditii sa aiba loc priveghiul,  inmormantarea, transportul unui defunct, in realitate si mai ales in zone rurale inca se ma sfideaza sfera serviciilor moderne funerare. Unii se gandesc ca scutesc ceva bani, altii se gandesc ca se poate si fara, pe principiul traditiilor  in sate.

Agentiile de pompe funebre sau cel putin unele dintre ele dispun de morga mobila inclusiv si astfel djuc la bun sfarsit toaletarea, imbalsamarea de asemenea fara sa mai fie nevoie de transport dus-intors pana la sediu. Putini stiu insa de acest lucru.

Si preotii admit ca unele lucruri sunt duse la extrem si ca spre exemplu cand se citesc rugaciuni si predici specifice la slujba de inmormantare unii enoriasi exagereaza si interpreteaza mot a mot totul astfel incat ajung sa se preocupe inutil de unele aspecte. Sufletul nu pleaca in cealalta lume mai impacat daca se sparge un vas la iesirea din casa, nici nu se sperie cand se vede in oglinda, nu are de platit nimic in drumul sau spre ceruri si mai ales nu are nevoie de dezlegare la propriu inainte de a fi ingropat.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top