Stiri

Înțelegerea operației de cataractă: de la diagnosticare la recuperare

Probabil ai auzit destul de des despre cataractă, o afecțiune care afectează vederea și care apare odată cu vârsta. Totul poate deveni încețoșat, iar culorile se pot estompa. Ce este cataracta mai exact? În mod succint, este o opacifiere a cristalinului din ochiul tău care ajută la focalizarea imaginilor. Operația de cataractă poate reda vederea clară celor afectați, dar procesul poate fi înfricoșător pentru mulți oameni. 

Iată ce trebuie să știi despre cataractă, de la diagnosticare până la recuperare

Diagnosticare

Diagnosticarea cataractei poate fi realizată de către un oftalmolog printr-o examinare oculară completă și la o anamneză minuțioasă. Acest specialist medical va lua în considerare istoricul medical, simptomele prezente și istoricul familial. Una dintre cele mai importante proceduri pentru diagnosticarea cataractei este examinarea cu oftalmoscopul, care permite medicului să vadă cristalinul și retina în detaliu. O altă procedură importantă este examinarea acuității vizuale, care măsoară capacitatea de a vedea clară și precisă. În cazul în care cataracta a evoluat până la un anumit nivel și rezultatele de la examinări nu sunt satisfăcătoare, se va recomanda pentru pacient operația de cataractă.

Tipuri de cataractă

Există diferite tipuri de cataractă, care se bazează pe locația exactă și cauzele lor. Cele mai comune tipuri sunt cataracta senilă, care apare la persoanele de peste 60 de ani, și cataracta congenitală, care apare la copii înainte de naștere sau în primele luni ale vieții.

Procedura de cataractă

Înainte de procedura în sine, vei intra în contact cu medicul tău care îți va explica pas cu pas ce va urma. În acest sens, dacă te confrunți cu această afecțiune, poți opta pentru realizarea operației de cataractă la Optimar Vision Care, unde cu siguranță vei avea parte de servicii impecabile. Poate fi îngrijorător să auzi despre tăierea sau îndepărtarea cristalinului, dar nu trebuie să-ți faci griji. Procedura de cataractă este una comună și bine studiată, cu un procent redus de probleme asociate. Medicul tău va efectua procedura cu ajutorul anesteziei locale și va face o mică incizie în ochiul tău pentru a îndepărta cristalinul opac. Apoi, medicul va introduce un implant artificial în locul cristalinului, astfel încât să poți vedea clar din nou. Operația de cataractă durează în mod normal între 30 și 45 de minute.

Recuperare

Viața după operația de cataractă poate fi diferită în funcție de pacient și de modul în care îți gestionezi recuperarea. După operație, ochiul tău va fi acoperit cu un pansament protectiv și poți simți disconfort ușor în primele zile. Medicul îți va da sfaturi despre cum să ai grijă de ochiul tău și despre ce trebuie să faci și să nu faci în perioada postoperatorie. Este important să urmezi sfaturile medicului și să urmărești rețeta prescrisă pentru tine. După primele zile, vei putea începe să-ți reiei rutina zilnică, dar trebuie să fii conștient de nevoile personale ale organismului tău.

Complicații și precauții

Deși procedura de cataractă este în general sigură, există unele complicații rare care pot apărea. Acestea includ inflamație, infecție sau dislocarea implantului artificial, care poate necesita o a doua intervenție chirurgicală. De asemenea, este important să urmezi sfaturile medicului pentru a evita complicațiile postoperatorii și pentru a-ți menține vederea clară pe termen lung. 

În concluzie, operația de cataractă poate fi înfricoșătoare, dar este una sigură și eficientă pentru a reda vederea clară persoanelor afectate. Este important să te informezi și să discuți cu medicul tău despre toate aspectele procedurii înainte de a lua o decizie. Odată ce ai înțeles operația de la diagnosticare până la recuperare, poți avea încredere că vei face cea mai bună alegere pentru sănătatea ochilor tăi. 

Sursa foto: Pexels.com

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top