Buna Ziua Iasi

Investeste intr-un GNSS RTK pentru rezultate profesionale fara marje de eroare!

Nu oricine poate sa lucreze in domeniul masuratorilor terestre, deoarece presupune atentie, indemanare si o buna stapanire a matematicii si pasiune pentru geografie. Desi in trecut aceasta meserie era practicata cu instrumente simple, in ziua de astazi se regasesc o multime de instrumente, aparaturi si tehnici speciale de masurat, iar multe folosesc GNSS RTK.

Pozitionarea bazata pe satelit se bazeaza pe masurarea distantelor dintre sateliti si receptoare. Cu pozitiile cunoscute ale satelitului si distantele masurate intre sateliti si un receptor, coordonatele receptorului pot fi calculate. Cu toate acestea, semnalele electromagnetice emise de sateliti sunt perturbate de erori atmosferice si de ceas, care degradeaza precizia de pozitionare GNSS.

Receptoarele care accepta multi-GNSS pot accesa semnale de la mai multe constelatii de satelit. Utilizarea receptoarelor multi-GNSS contribuie la scaderea timpului de surprindere a semnalului, imbunatatirea preciziei pozitiei si reducerea problemelor cauzate de obstructii, cum ar fi copacii si cladirile.

Exista doua tipuri de moduri de pozitionare. Una este pozitia punctuala, iar cealalta este pozitia relativa. Pozitionarea punctelor include pozitionarea punctului standard (SPP) si pozitionarea punctuala precisa (PPP). Diferenta lor majora este daca folosesc observarea fazei purtatoare.

Pozitionarea relativa include, de asemenea, doua tipuri: DGPS si RTK. Diferenta lor este ca acesta din urma foloseste si observatii de faza purtatoare. Pozitionarea relativa anuleaza majoritatea surselor de eroare in masurarea distantei prin exploatarea diferentelor de semnal dintre doua receptoare, deci este mai simpla si mai fiabila, dar masoara doar pozitia relativa. In practica, coordonata receptorului de referinta este fixa si cunoscuta.

Un receptor GNSS este fixat ca o statie de baza pentru care este cunoscuta locatia sa. Statia de baza primeste semnale GNSS, calculeaza pseudo-intervale catre sateliti si determina erori de gama. Statia de baza transmite corectii roverilor prin legaturi de date. Rover-urile primesc semnale GNSS, calculeaza pseudo-intervale si aplica corectii, care sunt utilizate pentru a determina pozitiile lor.

RTK este o tehnica de pozitionare relativa bazata pe faza utilizatorului, care ofera instantaneu o precizie a solutiei de pozitionare de 1-3 cm. Manipuleaza majoritatea surselor de eroare utilizand observatii dublu diferentiate si recupereaza natura intreaga a ambiguitatii fazei purtatoare. Performanta sa depinde de lungimea liniei de baza dintre utilizator si statia de referinta. RTK este cea mai populara tehnica de pozitionare precisa bazata pe GNSS disponibila.

Reteaua RTK se bazeaza pe utilizarea mai multor statii permanente la distanta mare. Datele de la statiile de referinta sunt combinate intr-o procesare de date comuna intr-un centru de control. Centrul de control calculeaza corectiile pentru erorile corelate spatial din retea. Aceste corectii sunt transmise roverului. Comparativ cu RTK cu o singura statie, avantajele RTK de retea reprezinta o mai buna modelare a erorilor corelate spatial pe o distanta mai mare, care poate fi marita in functie de distanta dintre rover si statia de referinta.

Sistemele globale de navigatie prin satelit (GNSS) fac acum parte integranta din toate aspectele vietii noastre. Pozitionare, navigare si sincronizare GNSS serviciile sunt esentiale pentru o serie de aplicatii, inclusiv:

Drum: sisteme de navigatie in vehicul pentru planificarea rutei.

Aviatie: dispozitive GNSS pentru navigatie si aterizare de precizie, care functioneaza alaturi de alte sisteme de navigatie.

Maritim: ambele sisteme de navigatie independente si integrate.

Servicii bazate pe locatie: telefoane si servicii mobile GNSS.

Agricultura: ghidare vehicul si tehnologie cu rata variabila.

Topografie: inspectii terestre si hidrografice.

Recentele cercetari stiintifice interdisciplinare deschid acum

valoarea semnalelor de navigatie pe o piata mai larga, in special pe Comunitatea de observare (EO), care le foloseste pentru a rezolva probleme in moduri noi si noi.

RTK inseamna Real-Time Kinematic. Este un sistem de pozitionare si navigatie care ofera o precizie precisa in centimetri a aeronavei, impreuna cu alte beneficii. DJI utilizeaza o combinatie de GPS si GLONASS sau GPS si BeiDou, in functie de regiunea in care ne aflam, si o statie la sol pentru a obtine rezultatele RTK. RTK pe avion este fie incorporat, fie montat manual. Sistemul RTK al aeronavei comunica cu statia terestra si cu satelitii pentru a oferi locatia exacta in timp real a aeronavei, care va ramane actualizata in timpul zborului. Locatia sistemului terestru trebuie actualizata de fiecare data cand este deplasata pentru a da rezultatele necesare si nu poate fi deplasata daca aeronava se afla in aer. O aeronava cu RTK prezinta multe avantaje.

RTK s-a dovedit a fi un mijloc fiabil si eficient pentru determinarea unei rude precise linii de baza. Cu toate acestea, aceasta metoda este limitata la linii de baza de aproximativ 10 – 20 km datorate in sensul ca erorile legate de distanta (atmosfera si orbitele satelitului) au asupra rezolutia ambiguitatii (initializare) si precizia solutiei. Precizia RTK scade pe masura ce lungimea liniei de baza creste. Topografia retelei in timp real (RTN)  a fost dezvoltat pentru a extinde aceasta limitare a intervalului de la baza la rover. Conceptul RTN este ca a grupul de statii de referinta sau de baza colecteaza observatii GNSS si le trimite in timp real la un sistem central de procesare. Procesorul central combina apoi observatii de la toate (sau un subset) statiile de referinta si calculeaza o retea .

Aceste echiapemnte sunt folosite in special de catre inginerii arhitecti care proiecteaza rute complexe feroviare, autostrade, cladiri importante sau puncte cheie pentru a uni  doua destinatii in mod sigur si eficient din punct de vedere al costurilor. Tehnologia permite realizarea multor proiecte la scala mare, iar costul acestor aparate reprezinta investitii inteligente care merita !

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top