Buna Ziua Iasi

Totul despre fumat, scrumiere bar si originea cuvantului scrumiera

Fumatul este o activitate controversata. Fumatul, la inceputurile civilizatiei, nu era o activitate de consum in masa, ci ceva sacru: era exclusiv un privilegiu al preotilor. Civilizatia Maya si Aztecii, deja in jurul anului 1000 i.Hr., suflau fum spre Soare si in directia punctelor cardinale pentru a comunica cu zeii. Fumul, „imaterial” la fel cum ar putea fi un spirit, era un instrument religios important.

Fumatul tutunului, descris pentru prima data in momentul descoperirii Americii, de catre cronicari precum Bartolomeo de Las Casas, era un obicei frecvent in randul societatii Taino (populatia precolumbiana care traia in actualul Santo Domingo). Mai tarziu, guvernatorul spaniol din Santo Domingo, Don Fernando Oviedo spunea ca printre numeroasele arte satanice, nativii poseda una extrem de nefasta, inhalarea fumului frunzelor pe care le numesc tutun, care duce la o stare profunda de inconstienta. Functia fumatului de tutun in randul nativilor americani a fost, prin urmare, de a provoca o stare de euforie prin inhalarea puternica si in cantitati mari. Tutunul era, de asemenea, mestecat, considerat cu puteri de vindecare presupuse, sau amestecat cu cenusa si folosit ca si guma de mestecat. Acesta este modul in care tribul Yanomami din Brazilia il foloseste si astazi cu, se pare, efecte pozitive asupra pH-ului gurii si asupra sanatatii dintilor lor. Indienii din America de Nord fumau pipa, dar numai in ceremonii spirituale sau in timpul consiliilor batranilor tribului.

In 1560, un ambasador portughez in Franta, Jean Nicot, a promovat tutunul ca planta medicinala (si de la el provine numele ingredientului activ, nicotina). Dar a devenit in curand o materie prima pentru fumat in randul marinarilor si soldatilor europeni. Acest lucru nu inseamna, insa, ca in Europa sau Asia nu s-a fumat niciodata inainte de descoperirea tutunului in America.

Ce se fuma inainte? Arienii din zona Iranului actual si vechea populatie scitica, cunoscuta de istoricul si calatorul grec Herodot – au folosit seminte de canepa (Cannabis sativa), cu alte cuvinte marijuana, pentru a inhala fumul pasiv.

Sumerienii, cu mult inainte, foloseau opiu in anumite ceremonii, sub forma de tinctura si poate il si fumau. Opiul in Orientul Indepartat si hasisul in Orientul Mijlociu au devenit deja raspandite in Evul Mediu. Primul s-a transformat apoi intr-un flagel social in China coloniala unde, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, a izbucnit Razboiul Opiului (Razboiul Anglo-Chinez).

 

Deja in secolul al XVII-lea, britanicii au inceput sa produca tutun, iar consumatorii nu erau numai soldatii, ci se regaseau si in randul intelectualilor care fumau trabucuri sau pipa. Erau scriitori, poeti si pictori. Au intrat in scena si cateva femei, care au fondat Ordinul Tabacarilor in Anglia.

Fumatul s-a raspandit si mai mult incepand cu sfarsitul secolului XIX si inceputu secolului XX. Pe langa tigari, mai exista si alte accesorii fara de care fumatul nu ar fi acelasi. Vorbim despre brichete sau scrumiere. Brichetele pot fi inlocuite cu chibrituri, insa scrumierele sunt absolut indispensabile pentru a nu arunca resturile pe jos. Astfel, o scrumiera este un recipient destinat sa primeasca cenusa si mucurile de tigari si trabucuri. Cele mai cunoscute modele de scrumiere, de dimensiuni mici, sunt destinate uzului casnic. Cu toate acestea, exista si scrumiere bar, cu un design putin diferit, dar si modele mari, numite scrumiere exterioare, asezate la sol sau fixate pe perete in locuri publice, aeroporturi etc.

Scrumierele pentru casa si pentru bar sunt, in general, mobile si decorative. De exemplu, la magazinul Raki.ro sunt disponibile scrumiere pentru bar, dar care pot fi folosite si in propria locuinta. Acestea au un aspect deosebit. Sunt scrumiere in culori diferite, cu designuri foarte interesante, ce pot fi incorporate in mai multe tipuri de stiluri interioare. Exista scrumiere simple, antivant sau cu mecanism care, dupa ce ai terminat de fumat, te ajuta sa ascunzi cenusa si chistocul.

Scrumierele sunt, de asemenea, suporturi publicitare pentru tot felul de branduri comerciale, in special restaurante. Ele pot fi personalizate pentru cei care doresc sa isi promoveze marca in acest mod inedit.

Cuvantul “scrumiera”, in sensul sau actual, nu a aparut insa pana in jurul anului 1890 in Europa. Acesta deriva, desigur, de la scrum si provine din frantuzescul “cendrier” care inseamna cenusa. Scrumiera desemneaza exact ceea ce face: colecteaza cenusa, scrumul.

Scrumierele sunt accesorii extrem de utile, dupa cum spuneam, pentru ca ne impiedica sa aruncam scrumul si resturile de tigari pe jos. Resturile acestora polueaza solul si, de aceea, este indicat sa fie depozitate in recipiente ca acestea si, ulterior, sa fie aruncate intr-un loc special pentru ca ele nu pot fi reciclate.

Desigur, nu promovam fumatul care, dupa cum se stie este un obicei nociv atat pentru tine, cat si pentru cei din jurul tau (fumatul pasiv poate fi al fel de daunator precum cel activ). Insa, daca fumezi sau ai o cunostinta care are acest obicei, ii poti face o frumoasa surpriza. O scrumiera cadou nu este niciodata de prisos. Din contra, un fumator va avea scrumiere la indemana in fiecare colt al casei. Scrumierele de la Raki sunt frumoase si rezistente, asa ca pot sa stea perfect si in spatii deschise, mai ales ca sunt concepute special pentru baruri. Dupa cum stim, fumatul in spatii inchise este interzis in Romania, de aceea, doar barurile si restaurantele care au si terase au astfel de scrumiere. De aceea, ele trebuie sa fie realizate din materiale foarte rezistente la lumina soarelui sau la intemperii.  Daca fumezi sau daca stii pe cineva care o face, sau daca esti proprietarul unui local cu terasa, alege scrumiere precum cele de la raki.ro.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top