Diverse

Investiti in invertoare ieftine de lunga durata pentru casa!

Atunci cand vorbim despre panouri solare si productia proprie de energie electrica, nu avem cum sa ocolim subiectul invertoarelor. In prezent, exista o gama de invertoare ieftine pe piata, eficiente, care nu necesita investitii foarte mari. Acestea sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului fotovoltaic.

Un invertor este una dintre cele mai importante echipamente dintr-un sistem de energie solara. Este un dispozitiv care converteste electricitatea de curent continuu (DC), care este ceea ce o genereaza un panou solar, in electricitate de curent alternativ (AC), pe care o foloseste reteaua electrica. In curent continuu, electricitatea este mentinuta la tensiune constanta intr-o directie. In curent alternativ, electricitatea circula in ambele directii in circuit pe masura ce tensiunea se schimba de la pozitiv la negativ. Invertoarele sunt doar un exemplu de clasa de dispozitive numite electronice de putere care regleaza fluxul de energie electrica.

In principiu, un invertor realizeaza conversia DC-la-AC prin comutarea directiei unei intrari DC inainte si inapoi foarte rapid. Ca rezultat, o intrare DC devine o iesire AC. In plus, filtrele si alte dispozitive electronice pot fi folosite pentru a produce o tensiune care variaza ca o unda sinusoidala curata, repetata, care poate fi injectata in reteaua electrica. Unda sinusoidala este o forma sau un model pe care tensiunea il face in timp si este modelul de putere pe care reteaua il poate folosi fara a deteriora echipamentul electric, care este construit pentru a functiona la anumite frecvente si tensiuni.

Primele invertoare au fost create in secolul al XIX-lea si au fost mecanice. Un motor care se invarte, de exemplu, ar fi folosit pentru a schimba continuu daca sursa de curent continuu a fost conectata inainte sau inapoi. Astazi facem comutatoare electrice din tranzistoare, dispozitive cu stare solida fara parti mobile. Tranzistoarele sunt fabricate din materiale semiconductoare precum siliciul sau arseniura de galiu. Ele controleaza fluxul de electricitate ca raspuns la semnalele electrice din exterior. Daca aveti un sistem solar de uz casnic, invertorul  probabil indeplineste mai multe functii. Pe langa convertirea energiei solare in curent alternativ, acesta poate monitoriza sistemul si poate oferi un portal pentru comunicarea cu retelele de calculatoare. Sistemele de stocare Solar-plus-baterie se bazeaza pe invertoare avansate pentru a functiona fara niciun suport din partea retelei in cazul intreruperilor, daca sunt proiectate pentru a face acest lucru

Din punct de vedere istoric, energia electrica a fost generata in principal prin arderea unui combustibil si crearea de abur, care apoi invarte un generator cu turbina, care creeaza electricitate. Miscarea acestor generatoare produce curent alternativ pe masura ce dispozitivul se roteste, care stabileste, de asemenea, frecventa sau de cate ori se repeta unda sinusoidala. Frecventa puterii este un indicator important pentru monitorizarea starii de sanatate a retelei electrice. De exemplu, daca exista prea multa sarcina – prea multe dispozitive care consuma energie – atunci energia este eliminata din retea mai repede decat poate fi furnizata. Ca urmare, turbinele vor incetini si frecventa AC va scadea. Deoarece turbinele sunt obiecte masive care se rotesc, ele rezista la schimbarile de frecventa la fel cum toate obiectele rezista la schimbarile in miscarea lor, o proprietate cunoscuta sub numele de inertie.

Pe masura ce mai multe sisteme solare sunt adaugate la retea, mai multe invertoare sunt conectate la retea decat oricand. Generarea pe baza de invertor poate produce energie la orice frecventa si nu are aceleasi proprietati inertiale ca generarea pe baza de abur, deoarece nu este implicata nicio turbina. Ca urmare, trecerea la o retea electrica cu mai multe invertoare necesita construirea de invertoare mai inteligente care sa poata raspunde la schimbarile de frecventa si la alte intreruperi care apar in timpul functionarii retelei si ajuta la stabilizarea retelei impotriva acestor intreruperi.

Operatorii de retea gestioneaza oferta si cererea de energie electrica in sistemul electric prin furnizarea unei game de servicii de retea. Serviciile de retea sunt activitati pe care operatorii de retea le efectueaza pentru a mentine echilibrul la nivelul intregului sistem si pentru a gestiona mai bine transportul de energie electrica.

Atunci cand reteaua inceteaza sa se comporte conform asteptarilor, ca atunci cand exista abateri de tensiune sau frecventa, invertoarele inteligente pot raspunde in diferite moduri. In general, standardul pentru invertoarele mici, cum ar fi cele atasate la un sistem solar de uz casnic, este sa ramana aprins in timpul sau sa „treaca prin” intreruperi mici de tensiune sau frecventa. Daca intreruperea dureaza o perioada lunga de timp sau este mai mare decat in mod normal , se vor deconecta de la retea si se vor opri. Raspunsul in frecventa este deosebit de important, deoarece o scadere a frecventei este asociata cu generarea oprita in mod neasteptat. Ca raspuns la o modificare a frecventei, invertoarele sunt configurate sa isi modifice puterea de iesire pentru a restabili frecventa standard. Resursele bazate pe invertor ar putea raspunde, de asemenea, la semnalele de la un operator pentru a-si schimba puterea de iesire, pe masura ce alte oferte si cereri de pe sistemul electric fluctueaza, un serviciu de retea cunoscut sub numele de control automat al generarii. Pentru a furniza servicii de retea, invertoarele trebuie sa aiba surse de energie pe care sa le poata controla. Aceasta ar putea fi fie generare, cum ar fi un panou solar care produce curent electricitate, fie stocare, cum ar fi un sistem de baterii care poate fi folosit pentru a furniza energie care a fost stocata anterior. Site-ul mgmenergo.com  este o buna resursa pentru a gasi invertoare ieftine realizate cu calitate de cel mai inalt nivel!

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top