Diverse

Istoria ciocolatei isi gaseste continuitatea la leonidas.store.ro

Cand vorbim despre https://www.leonidas.store.ro/, vorbim despre unul din cele mai cunoscute branduri de ciocolata din lume. Cu o traditie centenara, ce a strabatut atat continentul American, cat si pe cel European, ciocolata Leonidas continua sa ne incante cu cele mai delicioase praline din ciocolata neagra, alba sau cu lapte, umplute adesea cu combinatii sofisticate de fructe delicioase. Ciocolata, un aliment atat de banal in ziua de azi, are totusi o istorie fascinanta.

Stiti ce inseamna cuvantul „ciocolata”? Provine de la Nahuatl (o limba vorbita in trecut de azteci) „xocolatl” sau „chocolatl”, si inseamna „Apa amara, apa acida”. Primii care au baut-o au fost probabil Olmecii (1500 – 400 i.Hr.), o civilizatie din Mexicul Antic. Deja la acea vreme, Olmecii pisau boabele de cacao, le amestecau cu apa, le combinau cu ardei, ierburi, condimente, miere etc. Prin urmare, se poate spune ca acest aliment provine din Mexic. De-a lungul timpului, cultura de cacao s-a raspandit in civilizatiile maya (600 i.Hr.) si azteca (1400 i.Hr.). Aceste doua civilizatii au folosit-o in moduri foarte diferite. Cacaua a fost folosita in ritualurile religioase pentru inchinarea catre zeul aztec Quetzalcóatl care a dat omului copacul de cacao, si al lui Chak Ek Chuah, patronul maya al cacauei. Boabele serveau drept bani. Si numai nobilii si soldatii aflati in razboi aveau voie sa bea bautura rezultata din aceste boabe – ciocolata.

Olmecii, mayasii si aztecii au fost, prin urmare, probabil singurii care au beneficiat in acele vremuri de calitatile acestui aliment miraculos. Abia in anul 1502, un celebru explorator a descoperit boabele de cacao in timpul unei escale pe insula Guanaja, dar le-a confundat cu excremente de capra. Numele lui a fost Christopher Columbus. Abia dupa 26 de ani, aceasta mancare miracol a intrat in Europa.

Sosirea ciocolatei in Europa si industrializarea ei
In 1519, conchistadorului spaniol Hernan Cortés i s-a oferit aceasta bautura pretioasa din mainile imparatului aztec, Moctezuma II. A baut-o si apreciind-o, a decis sa aduca boabele (si reteta), in 1528, la Curtea lui Charles V, regele Spaniei. Acesta din urma, la randul sau, a apreciat bautura care a fost facuta din ea. A inceput sa fie consumata si dupa ce s-a adaugat in ea zahar, miere, ardei, vanilie, mosc etc. Medicii au prescris-o ca remediu si chiar au folosit-o in biserici. Dupa ce au cucerit civilizatia si pamanturile aztece, spaniolii au decis sa intensifice cultivarea cacauei si sa faca din asta un element de comert extrem de lucrativ. Insa, abia in 1606 ciocolata a inceput sa cucereasca treptat restul Europei. De exemplu, in acel an, florentinul Antonio Carletti a introdus-o Italia dupa ce a aflat secretele sale de fabricatie in timpul unei sederi in Indiile de Est.

In 1609, ciocolata a ajuns pentru prima data in Franta, in special datorita evreilor alungati din Spania de Inchizitie. S-au stabilit in sud-vestul Frantei (regiunea Bayonne) si au promovat aceasta mancare pretioasa, ceea ce a permis chiar si familiilor modeste sa detina propriul producator de ciocolata si sa bea aceasta bautura. Dar in 1615, ciocolata a intrat in curtea regala a Frantei, datorita casatoriei dintre regele Ludovic al XIII-lea si Anne de Austria, Infanta Spaniei. Aceasta din urma acceptase aceasta casatorie cu conditia sa i se permita sa aduca cu ea mancarea ei preferata si pe cei care au pregatit-o pentru ea. Totusi, pana la aderarea la tron a lui Ludovic al XIV-lea si a sotiei sale, Marie-Thérèse de Austria, ciocolata a primit un loc privilegiat la Versailles. Regina a baut-o in mod regulat pentru proprietatile sale energetice si afrodisiace. In ceea ce priveste regele, el era considerat suveranul cel mai indragostit de aceasta bautura.

La 28 mai 1659, acelasi rege a acordat lui David Chaillou privilegiul exclusiv de a face si de a vinde o anumita compozitie a acestei bauturi. Dupa cum ati inteles, in Franta, la acea vreme, aceasta bautura era rezervata doar oamenilor cu sange regal, bogatilor, celor puternici, clericilor si medicilor. Singura exceptie a fost regiunea Bayonne, datorita evreilor expulzati din Spania. La curtea Regelui Soare, sub conducerea celebrei Madame de Maintenon, aceasta bautura a devenit cea mai iubita moda in randul aristocratilor.

Aceasta bautura a cucerit curtea regala atat de mult, incat pozitia de „Chocolatier al regelui” a fost una dintre cele mai cautate meserii. Englezii nu au descoperit bautura pretioasa pana in 1655, cand au cucerit Jamaica. Si a fost un francez care a deschis primul boutique la Londra in 1657. Se numea „Casa cu ciocolata”. Bautura pretioasa a continuat sa se raspandeasca in Europa, apoi a ajuns in America in 1755. Productia sa s-a dezvoltat apoi in diferite tari (Brazilia, Jamaica etc.) si pe continentul african (Coasta de Fildes, Ghana etc.). Cu toate acestea, bautura pretioasa nu fusese democratizata. A ramas bautura elitei aristocratice si burgheze.

Lucrurile s-au schimbat din 1778. In primul rand, a contribuit inventia masinii hidraulice, a carei forta era folosita pentru a macina o cantitate mare de cacao. Apoi, in 1881, inginerul Poncelet a inventat mixerul de cacao. Aceste diferite masini, precum si aparitia erei industriale au oferit posibilitatea inceputului industrializarii ciocolatei; care a avut consecintele fericite ale scaderii costurilor, a cresterii randamentului si a o face accesibila tuturor categoriilor sociale. Astazi consumam cu placere ciocolata, indiferent de mediul din care venim si ne bucura si de branduri de lux, precum Leonidas, chiar daca nu suntem ruda cu Regele Soare!

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top