Stiri

Istoria inghetatei pana in zilele noastre

Inghetata a evoluat din gheata cu arome, care era populara printre nobilimea romana din secolul al IV-lea i.Hr. Imparatul Nero este cunoscut ca fiind primul care a importat zapada din munti si a umplut-o cu sucuri de fructe si miere. In secolul al 13-lea, Marco Polo s-a intors din China cu retete pentru prepararea inghetatei cu apa si lapte. De aici cu timpul a aparut si clasicul aparat de vafe (http://www.contigrup.ro/produse/aparate-vafe). 

Aparat de vafe – primele descoperiri in domeniul inghetatei

Descoperirea ca sarea ar reduce punctul de inghet al ghetii crapate, a condus la prima metoda practica de a face inghetata. Producerea de inghetata in casa a fost mult simplificata prin inventarea congelatorului din lemn cu palete rotative.

In 1851, prima inghetata en-gros a fost produsa in Baltimore. Odata cu dezvoltarea frigului mecanic, a devenit posibila distributia de inghetata pe scara larga. Saloanele cu inghetata au inflorit in acea perioada. Cu frigidere si congelatoare, acum aparate de uz casnic standard, mai mult de jumatate din toate deserturile congelate, sunt consumate acasa.

Inghetata este un produs pe baza de lactate congelate, din crema sau lapte, plus zahar si arome. Crema de inghetata si inghetata de tip francez contin, de asemenea, oua. Sute de arome au fost concepute, cele mai populare fiind vanilia, ciocolata si capsuni.

Cum a aparut inghetata in Europa de Est

Deserturile pe baza de gheata au fost introduse in Europa din Est. Marco Polo a reluat descrierea sortimentelor de fructe din calatoriile sale in China. Bucatarii italieni au elaborat retete si tehnici pentru prepararea apei si a laptelui; Buontalenti, unul dintre bucatarii luati in Franta de Catherine de Medici, a pregatit pentru prima data astfel de tratamente pentru curtea franceza.

In 1670, un sicilian, Francisco Procopio, a deschis o cafenea in Paris si a inceput sa vanda inghetate si serbeturi, care au devenit atat de populare incat pana in 1676, erau 250 de gelaterii in capitala franceza.

Cum a aparut inghetata in SUA

In Statele Unite, inghetata a fost servita de George Washington, Thomas Jefferson si Dolley Madison. Philadelphia a devenit centrul de fabricare a inghetatei in Statele Unite; inghetata-soda a fost inventata in SUA, in 1874. Conul de inghetata (vafa), portabil si autonom, a aparut la Targul Mondial din 1904 din St. Louis, Missouri, S.U.A, la fel si un aparat de vafe, capabil sa produca astfel de conuri.

Inghetata comerciala se realizeaza prin combinarea, sub agitare constanta, a ingredientelor lichide (lapte, smantana, siropuri etc.). Aceste lichide sunt incalzite si combinate cu ingrediente uscate (zahar, stabilizatori, oua uscate sau lapte) pentru a forma un amestec, care este apoi pasteurizat si omogenizat.

Amestecul este maturat cateva ore intr-o cuva refrigerata, apoi combinat cu fructe maruntite, nuci sau alte substante solide. Amestecul este agitat in timp ce este inghetat pentru a incorpora aerul si a controla marimea cristalelor de gheata care se formeaza.

Inghetata partial congelata este extrasa in pachete si poarta numele de inghetata solida sau “intarita”. Asa numita inghetata moale a fost inventata in 1939; este servita direct de la masina de congelare fara a se permite intarirea amestecului.

Cea pentru acasa este adesea facuta cu o baza de crema fiarta. Amestecul, cu aroma, se toarna intr-o canistra inconjurata de gheata si sare sau o unitate frigorifica. Continutul recipientului este agitat cu ajutorul unei parghii manuale sau a unui motor electric, pana cand amestecul este inghetat incet.

Aparate de inghetata – alegerea celui mai bun aparat de inghetata

Aparatele de inghetata electrice sunt impartite in doua categorii: masini in care ati inghetat vasul in avans si masini cu unitati frigorifice incorporate. O masina cu castron este mai compacta, dar este esential ca vasul sa fie complet inghetat sau pur si simplu nu va functiona. Pe masura ce vasul sta in congelator, se va auzi lichidul care se scurge in interiorul castronului. Se stie ca este gata de utilizare, atunci inghetata devine solida.

Tipuri de aparate de inghetata

Unele aparate de inghetata sunt incarcate manual, deci trebuie sa fie supravegheate si trebuie sa fie oprita masina dupa timpul recomandat de incarcare.

Cealalta optiune este o masina cu congelator incorporat. Nu mai trebuie sa fie pus vasul la inghetat pentru ca masina ingheata singurae. De obicei, este selectat un buton pentru a incepe racirea vasului si dupa cinci pâna la 10 minute se poate turna amestecul. De obicei, se poate alege ce fel de inghetata va fi facuta, cum ar fi gelato, sorbet sau inghetata normal

Aparatul va opri automat prepararea dupa ora indicata pentru fiecare tip de inghetata si apoi va trece in modul de stocare, timp de mai multe ore.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top