Entertainment

Istoria jocului de ruletă: De la originile sale europene la popularitatea globală

Puține jocuri sunt la fel de iconice și recunoscute ca ruleta. Atunci când vezi o roată de ruletă, gândul îți zboară la un cazino.

Cu roata sa învârtindu-se hipnotizant și bilele care sar de la roșu la negru și  de la par la impar, acest joc a fost un punct de atracție pentru jucători din întreaga lume care au văzut în ruletă posibilitatea unor câștiguri facile.

Cum a luat naștere și cum s-a dezvoltat de-a lungul timpului acest joc? Pentru că, dacă jucătorii de ruletă știu deja, cititorii noștri obișnuiți trebuie să cunoască faptul că există câteva tipuri de ruletă, fiecare cu regulile distincte de joc. Avem ruletă franceză, europeană și americană, ca să enumerăm doar câteva tipuri mari de ruletă.

Rădăcinile ruletei în Europa

Deși originile exacte ale ruletei pot fi dificil de urmărit, acest joc se pare că a apărut în Europa, în special în Franța, în jurul secolului al XVII-lea. Există teorii care sugerează că ruleta are legătură cu jocuri de noroc antice din Roma sau că ar putea avea influențe chineze, dar cele mai solide dovezi o plasează în Franța renascentistă.

Bineînțeles, pe atunci ruleta nu avea mecanismul sau desenul complex al celei contemporane, dar francezii acelor vremuri se bucurau de ruletă cam în același mod în care ne bucurăm și noi.

La începutul secolului al XVIII-lea, ruleta era deja populară în Franța. Varianta inițială era puțin diferită de cea modernă, având atât un zero, cât și un dublu zero. A fost în această perioadă când frații Louis și François Blanc au adus o schimbare semnificativă în joc, eliminând dublul zero și stabilind regula cu un singur zero. Acest pas nu numai că a redus avantajul casei, dar și-a câștigat popularitatea în rândul jucătorilor, ajutând la răspândirea ruletei în Europa și mai departe.

Dublu zero? Da, dar pe atunci casa își dorea să câștige aproape mereu.

Răspândirea jocului de ruletă în Europa și pe glob

Odată cu introducerea noii versiuni a ruletei, jocul a început să se răspândească în alte părți ale Europei, cum ar fi Germania și alte țări din Europa Centrală. Cazinoul din Monte Carlo, în special, a contribuit la ceea ce numim astăzi “ruleta europeană”. Ruleta a devenit rapid un joc de masă popular în saloanele de înaltă societate și a rămas așa pe măsură ce cazinourile europene s-au dezvoltat și s-au diversificat.

La apariția ruletei în Statele Unite, jocul a suferit încă o schimbare semnificativă. A fost introdus din nou dublul zero, ceea ce a creat varianta “americană” a ruletei. Această versiune cu două zero-uri este cea care domină în majoritatea cazinourilor americane și are un avantaj al casei mai mare decât versiunea europeană.

Evoluția ruletei în era digitală

În era modernă, tehnologia a transformat experiența ruletei. Jucătorii pot acum să se bucure de jocuri de ruletă online, să plaseze pariuri virtuale și să interacționeze cu crupierii reali prin intermediul tehnologiei de streaming. De asemenea, dezvoltarea realității virtuale a adus ruleta în mediul tridimensional, aducând senzația jocului live direct la tine acasă.

Diferențe între variantele europene și franceze

Deși termenii “ruletă europeană” și “ruletă franceză” sunt adesea folosiți în aceleași situații, există mici diferențe între cele două variante. Ambele au un singur zero, spre deosebire de varianta americană. Cu toate acestea, ruleta franceză include reguli suplimentare care reduc avantajul casei chiar și mai mult. De exemplu, “La Partage” și “En Prison” sunt reguli care permit jucătorilor să recupereze o parte din pariul lor dacă bila aterizează pe zero.

Ruleta este un joc cu o istorie fascinantă, o poveste care străbate secole și continente. De la sălile elegante din Europa până la cazinourile strălucitoare din Las Vegas și până la platformele digitale ale zilelor noastre, ruleta a reușit să păstreze esența sa intrigantă și emoționantă. Cu variantele sale diverse și regulile specifice, ruleta continuă să fie un joc care aduce oamenii împreună în căutarea divertismentului și a potențialului de câștig.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top