Utile

Kombucha – ce este, ce spun studiile despre beneficiile acesteia și cât de cumpărată este de către consumatori

Kombucha – ce este această băutură oare? Poate asta te întrebi când auzi prima dată de acest cuvânt.

Astăzi îți povestesc mai multe despre kombucha: ce este,  de ce a câștigat atât de multă popularitate în ultimii ani, beneficiile susținute de cercetările științifice și de cunoștințele străvechi legate de kombucha, dar și evoluția acestei băuturi din punct de vedere al cererii pe piață de către consumatori.

Ce este kombucha?

Kombucha este o băutură fermentată obținută din ceai, zahăr și apă. Practic se face un  ceai îndulcit peste se toarnă o cultura de kombucha, cunoscută sub denumirea de ciupercă de kombucha (denumire oficială – colonie simbiotică de drojdii și bacterii, în engleză “symbiotic colony of bacteria and yeast” – SCOBY).

În timpul procesului de fermentare, ciuperca kombucha metabolizează zahărurile și nutrienții din ceai și produce o varietate de compuși bioactivi care contribuie la potențialele sale beneficii pentru sănătate.

Beneficii kombucha

Proprietăți probiotice

Kombucha este o excelentă sursă de probiotice (microorganisme benefice pentru sănătatea intestinală). Studiile au demonstrat că un consum regulat de probiotice poate îmbunătăți sănătatea digestivă și întărirea sistemului imunitar prin menținerea unui microbiom sănătos (totalitatea bacteriilor și microorganismelor care se află în organismul nostru).

Sursă de antioxidanți

Kombucha este și o sursă de antioxidanți, inclusiv acizi organici și polifenoli, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la protejarea împotriva deteriorării celulare cauzate de radicalii liberi. Acești antioxidanți pot avea efecte benefice pentru sănătatea cardiovasculară, cerebrală și metabolică.

Efecte antiinflamatorii

Unele studii au sugerat că o serie de compuși prezenți în kombucha pot avea proprietăți antiinflamatorii, ceea ce poate contribui la reducerea inflamației și a riscului de boli cronice asociate cu inflamația, cum ar fi boala cardiovasculară și diabetul de tip 2.

Perspective ale medicinei alternative

În plus față de beneficiile susținute de știință, medicina alternativă a atribuit băuturii kombucha o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv:

Detoxifierea organismului

Kombucha este o sursa de acizi organici. Se crede că acizii organici prezenți în kombucha pot contribui la detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor și a metalelor grele.

Îmbunătățirea energiei

Multe persoane au raportat că simt o creștere a nivelului de energie și vitalitate după consumul regulat de kombucha, ceea ce se atribuie nutrienților și compușilor săi activi. ( kombucha conține teină – cofeina aferentă ceaiului verde si negru)

Echilibrul emoțional

Unii susținători ai medicinei alternative sugerează că kombucha poate avea efecte pozitive asupra stării de spirit și a bunăstării emoționale, datorită conținutului său de vitamine din complexul B și a altor nutrienți care susțin sistemul nervos.

Piața kombucha – cât de cumpărată este de consumatori

Acum că am stabilit ce efecte benefice fantastice are această băutură, să vedem cât de cunoscută și de îmbrățișată este de consumatori și câți o aleg de pe rafturi în detrimentul altor băuturi mai puțin sănătoase.

Piața globală de kombucha

Puține băuturi au crescut la fel de repede ca și kombucha. În termeni procentuali și ținând cont de vremurile în care trăim, kombucha crește exponențial mai repede decât berea sau băutura de tip cola care domnină în continuare piață de băuturi răcoritoare.

Dimensiunea pieței globale de kombucha a fost evaluată la 2,15 miliarde USD în 2023 (marketfutureresearch), iar conform beveragedaily.com, piața de kombucha crește cu 25% pe an și o serie de experți din lumea băuturilor răcoritoare o consideră deja băutura viitorului.

Așadar, kombucha nu este doar un trend de moment ci este aici pentru a rămâne și pentru a ne face viața mai bună. ( De fapt, kombucha este o băutură descoperită acum 2000 de ani, este impropriu să spunem că este ceva nou – mai degrabă este o redescoperire.)

Piața de kombucha În România

În România, piața kombucha a crescut în popularitate în ultimii ani și reflectă tendințele globale în ceea ce privește interesul crescut pentru alimentele și băuturile sănătoase. Kombucha a început să fie tot mai des prezentă în magazinele de specialitate, supermarketuri și chiar în cafenele sau baruri.

Producătorii locali și internaționali au început să ofere o varietate din ce în ce mai mare de kombucha, cu diferite arome și ingrediente adăugate, pentru a satisface preferințele consumatorilor. De asemenea, există o creștere a conștientizării asupra beneficiilor pentru sănătate ale kombucha, iar consumatorii sunt din ce în ce mai interesați să încerce această băutură fermentată.

În concluzie, pentru cei care s-au trezit scriind pe google “kombucha ce este”, sper că acum s-a mai lămurit. Și nu uita: kombucha este mult mai mult decât o simplă băutură; este o redescoperire a unei băuturi vechi de 2000 de ani, care aduce o plajă largă de beneficii pentru sănătate. Cu sprijinul cercetărilor științifice și al cunoștințelor străvechi, înțelegem acum mai bine potențialul său de a îmbunătăți digestia, de a spori imunitatea și de a contribui la un echilibru metabolic sănătos. Pe măsură ce piața globală de kombucha continuă să înregistreze creșteri spectaculoase, este evident că această băutură nu este doar un trend temporar, ci o parte integrantă a peisajului băuturilor sănătoase. În România, deși încă în curs de dezvoltare, piața kombucha reflectă aceste tendințe globale, oferind o varietate din ce în ce mai mare de produse și atrăgând un interes crescând din partea consumatorilor în căutarea alternativelor sănătoase și delicioase.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top