Stiri

Motivele absenței marilor lanțuri hoteliere în Iași

Orașul Iași, cunoscut pentru bogata sa istorie și tradiție culturală, pare să rămână o excepție notabilă în ceea ce privește prezența marilor lanțuri hoteliere internaționale. Deși industria turismului înregistrează o creștere semnificativă la nivel național, de ce nu este ales acest oraș de pe malurile râului Bahlui să fie parte din această expansiune hotelieră?

Unul dintre motivele majore ar putea fi dimensiunea relativ mică a pieței locale și nivelul de cerere pentru cazare în comparație cu alte orașe mai mari din România. Marile lanțuri hoteliere, adesea, preferă orașele cu un flux consistent de turiști și o cerere constantă pe tot parcursul anului. Iașiul, în ciuda atracțiilor sale culturale și istorice, s-ar putea să nu ofere un volum suficient de turiști pentru a justifica investiții majore.

Infrastructură Limitată. Deși Iașiul a cunoscut îmbunătățiri semnificative ale infrastructurii în ultimii ani, există încă provocări legate de accesibilitatea și conexiunile de transport. Un oraș fără un aeroport internațional și cu o infrastructură rutieră în dezvoltare poate reprezenta un obstacol pentru marii operatori hotelieri care caută să-și extindă afacerile.

Diversitatea altor oferte de cazare. Prezența numeroaselor pensiuni, hoteluri boutique și alte forme de cazare alternative din Iași ar putea descuraja marile lanțuri hoteliere să își îndrepte atenția către acest oraș. Acestea ar putea prefera orașe unde competiția este mai redusă, permițându-le să ocupe un loc distinct în piață.

Strategii de dezvoltare orientate către capitală și destinații turistice mai mari. De multe ori, marile lanțuri hoteliere își orientează strategiile de dezvoltare către capitalele de țară sau către destinații turistice majore, atrase de potențialul mai mare de atragere a turiștilor internaționali și de afaceri. În acest context, Iașiul poate fi văzut drept un oraș mai puțin prioritar.

Profilul pieței de afaceri și conferințe. Un alt aspect care ar putea influența absența marilor lanțuri hoteliere în Iași este profilul pieței de afaceri și conferințe. Orașele cu o puternică activitate economică și un flux regulat de evenimente corporative sunt, adesea, preferate de aceste lanțuri.

Deși absența marilor lanțuri hoteliere în Iași poate părea o oportunitate ratată la prima vedere, aceasta oferă loc de dezvoltare pentru investiții locale, punând accent pe promovarea și consolidarea infrastructurii turistice existente și a caracterului unic al acestui oraș istoric.

Ziarul Financiar publicase cu câteva săptămâni în urmă un articol extrem de interesant legat de faptul că Iaşiul atrage investiţii publice de 1,2 mld. euro şi private de 500 mil. euro. Din sectorul privat, numai grupul IULIUS a finalizat anul acesta o investiţie de 120 mil. euro în proiectul de birouri Palas Campus, iar lista este completată de alte proiecte. Investiţii publice majore în proiecte de infrastructură de 1,2 miliarde de euro alături de investiţii de 500 de milioane de euro în proiecte private imobiliare transformă Iaşiul în unul dintre cele mai importante oraşe pe harta de investiţii a României. Acestea sunt principalele concluzii ale dezbaterii „Iași Real Estate Roundtable”, organizată de România Property Club (RPC).

Cele mai importante investiţii în infrastructură aflate în derulare sunt proiecte precum investiţia de 100 de milioane de euro pentru extinderea aeroportului cu scopul de a atinge o capacitate anuală de 3,3 milioane de pasageri. În primele 10 luni ale anului aeroportul a înregistrat un trafic record de 2 milioane de pasageri. Lista este completată de lotul Mirceşti – Paşcani din autostrada A7 – 300 de milioane de Euro, spitalul Regional de Urgenţă – 670 de milioane de euro, fonduri PNRR de 175 de milioane de euro pentru tramvaie şi modernizarea şcolilor şi blocurilor şi fonduri BERD de 40 de milioane de euro pentru depoul Dacia.

Deși orașul Iași deține prima universitate din România, primul teatru național în limba română din țară, orașul încă are mari probleme legate de strategiile de dezvoltare pe termen lung. Investițiile în zona imobiliară au făcut că Județul Iași să aibă peste 760.000 locuitori ceea ce îl face să se situeze pe locul doi din România după București, Iașiul încă are mari lipsuri. Dintre acestea enumerăm exemple precum: Autostrăzi, lanțuri hoteliere internaționale, un stadion modern, baze sportive, școli sportive, săli pentru concerte și evenimente și din acest motiv probabil marile branduri internaționale evita să se dezvolte aici. Ce lipsește orașului Iași să avem hoteluri ce fac parte din grupurile Accor, Hilton, Wyndham (Ramada), Best Western sau Marriott?

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top