Stiri

Parcare cu plata prin SMS si la Iasi

Parcare cu plata la Iasi prin SMSUrmeaza ca in scurt timp sa se practice si in Iasi parcarea cu plata prin SMS a 5.379 locuri de parcare de pe domeniul public, in afara celor rezidentiale. Dupa 9 ani in care proiectul a fost in asteptare s-a luat decizia de a se concesiona firmei Piconet SRL din Timisoara, companie cunoscuta la nivel national pentru dezvoltarea aplicatiei “SMS Parking Romania” ce permite plata pe loc a locului de parcare direct de pe telefonul mobil. Primaria va incasa 31,5% din costul SMS-ului pe cand in orasul dezvoltatorului castigurile sunt in masura egala. urmand ca acestia sa investeasca in urmatorii cinci ani 6,87 milioane de lei in noi locuri de parcare.

Sistemul de plata prin SMS a fost lansat in anul 2006 de o companie din Timisoara si pe langa plata prin SMS, mai este si aplicatia de smartphone TPark, care are scopul de administrare si control al parcarii ce este disponibil deja in Timisoara, Oradea si Targu Mures.

Parcare cu plata prin SMS si la Iasi

A doua companie ce a participat la licitatia organizata de Primaria Municipiului Iasi este firma ITC Alternativ Consult din Miroslava cu sediul social in Valea Adanca ce s-a asociat cu firma On Track Innovations LTD din Israel, acestia au oferit promisiuni de a investi in urmatorii 5 ani suma de 5,5 milioane de lei desi firma a avut anul trecut o cifra de afaceri de zero lei, datorii de 18.200 lei si nu detine angajati, dar este inregistrata la registrul comertului din anul 2009 si are domeniul de activitate in “activitati de servicii anexe pentru transporturi terestre”, dar firma din Israel cu care este asociata este caracterizata ca fiind un lider global in domeniu, fiind specializata inclusiv pe administrarea parcarilor prin sistemul EasyPark. Precum era de asteptat a existat si o firma care a depus o contestatie, SC Unika SRL Iasi.

In Iasi, doar RATP-ul are un sistem de plata a biletelor de transport in comun prin SMS, pe cand in tara exista multe orase ce au adoptat acest sistem de multi ani pentru a ajuta cetatenii prin oferirea alternativelor atunci cand vine vorba de a plati.

Aplicatia de smartphone TPark este disponibila pentru smartphone-uri ce functioneaza pe sistemele de operare iOS (download aici) si Android (download aici).

Parcare cu plata la Iasi prin SMS Parcare cu plata la Iasi prin SMS

Toate locurile de parcare ce se vor putea plati prin SMS vor fi semnalizate corespunzator si dotate cu parcometre, aparate pentru tichete de parcare. Tarifele vor varia in functie de zona in care vor fi acestea. Zona 0 se va va diferentia prin culoarea verde va fi cea centrala, Zona 1, semnalizata prin culoarea rosie si zona 2, prin culoarea albastra. Pretul pentru Zona 0 este de 2 Lei pe ora, Zona 1 cu 1,5 Lei pe ora si 1 Leu pentru Zona 2, toate tarifele includ TVA, dar mai exista si varianta de abonament ce include parcarea in orice tip de Zona cu un tarif mai ridicat.

Orasele din Romania in care firma Piconet SRL din Timisoara a adoptat sistemul parcarilor prin SMS sunt: Timisoara, Arad, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Brasov, Cluj Napoca, Oradea, Satu Mare, Sighisoara, Sighetu Marmatiei Ploiesti si Turda.

Facebook Comments Box

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Linkuri de weekend #2 – Bogdan Alupoaie Blog

  2. Denisa

    September 19, 2014 at 3:39 pm

    Am incercat aplicatia la Bacau si trebuie sa spun ca este o metoda de plata foarte utila…Ar fi ok daca am avea si la noi un sistem de genul acesta.
     

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top