Evenimente

Programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale 2022

Începând cu ora 09:00 va avea loc o ceremonie militară și religioasă, se vor depune coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.

La ora 10.00 va începe în Piața Palatului Culturii un spectacol folcloric, cu participarea Ansamblului „Constantin Arvinte”, a artiștilor Ștefan Pintilii, Beatrice Duca și a unor tineri artiști.

Parada militară de Ziua Națională a României începe joi, 1 decembrie, la ora 11:00. De la ora 11.00 în fața Prefecturii se vor ține ceremonialul militar, depunerile de coroane, serviciul religios, alocuțiunile oficialităților și parada militară. Vor participa militari, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, precum și tehnică militară de la Brigada 15 Mecanizată, Batalionul 151 Infanterie și autospeciale de la Inspectoratul de Jandarmi Județean, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, Ministerul Justiției – Penitenciarul Iași, Direcția Regională de Informații Moldova-Nord, Poliția Locală și Serviciul de Ambulanță. Peste 250 de militari și angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor defila pe bulevardul Anastasie Panu.

Ieșenii vor putea să vadă transportoare de tip URO VAMTAC (similare Humvee-urilor) și amfibii blindate (TAB), autocamioane DAC 665T, autospeciale de intervenție de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, ATV și autoturisme de intervenție de la Inspectoratul de Jandarmi Județean, autospeciale de Poliție și de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, de la Penitenciarul Iași, de la Direcția Regională de Informații Moldova-Nord, respectiv de la Poliția Locală. Dacă vremea va permite, parada va fi completată cu un survol al unor elicoptere ale Ministerului Apărării Naționale, afirmă prefectul Bogdan Cojocaru.

Programul artistic va fi reluat la ora 12.30, fiind urmat de o masă populară: fasole (de post), cârnați, pâine, vin fiert și ceai.

Un alt moment mult așteptat va fi aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, care va avea loc la ora 17.30 pe Pietonal, în fața Primăriei.

Manifestările care vor marca Ziua Națională se vor încheia cu tradiționala retragere cu torțe, programată să înceapă la ora 19.00, coloana de militari urmând să mărșăluiască pe traseul Muzeul Unirii – Palatul Culturii.

În ziua de 1 Decembrie, traficul auto va fi restricționat între orele 6.30-14.30 pe strada Anastasie Panu, de la intersecția cu strada Elena Doamna până la intersecția cu strada Palat, precum și această din urmă stradă până în Podu-Roș.

Sursa: Ziarul de Iasi

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top