Stiri

Programul Prima Casă 2020: Crește garanția statului, crește creditul maxim ce poate fi contractat cu 20-40% și, în premieră, vor beneficia de garanții chiar dezvoltatorii imobiliari

Guvernul PNL discută o ordonanță de urgență care să modifice programul Prima Casă. Crește garanția statului, crește creditul maxim ce poate fi contractat cu 20-40% și, în premieră, vor beneficia de garanții chiar dezvoltatorii imobiliari, care la precedenta criză s-au dovedit cea mai riscantă categorie de debitori.

Liberalii vin cu noi măsuri de intervenție în economie folosind instrumentul preferat în lipsă de bani: garanțiile de stat. Programul Prima Casă urmează să fie modificat și redenumit în Noua Casă. Ponderea garanției statului în valoarea creditului crește până la 80%, față de 50% în prezent, în timp ce creditul maxim ce poate fi contractat crește de la 66.500 de euro la circa 79.500 de euro.

În premieră vor beneficia de garanții de stat și dezvoltatorii imobiliari, ce vor putea lua credite de până la 40 de milioane de lei (8,26 milioane de euro). Ideea sprijinirii dezvoltatorilor nu e nouă, fiind susținută și de PSD pe vremea când era la guvernare, într-o variantă care însă nu s-a mai aplicat.

11 ani de intervenție în piața creditului ipotecar Programul Prima Casă datează din 2009 de pe vremea Guvernului PDL Boc. A fost introdus ca măsură anti-criză într-un moment în care piața imobiliară se prăbușea după bula umflată cu creditul din 2006-2008. Dar, cum remarca Milton Friedman, nimic nu este atât de permanent ca un program guvernamental temporar. Așa că Prima Casă, foarte popular pentru avansul de doar 5% cerut debitorilor, a continuat și după revenirea economiei și pieței imobiliare la vremuri mai bune. Timp de mulți ani, din trei credite ipotecare acordate, două erau cu garanții de stat.

Programul Prima Casă fusese transformat, la cererea BNR, în unul “social” începând cu luna aprilie, însă noile modificări n-au fost încă aplicate din cauza lipsei normelor. Numărul locuințelor terminate în primul trimestru al anului 2020 a crescut cu 17% în termeni anuali, după maximul istoric atins în anul 2019 de 67.500 de locuințe. Potrivit BNR, 65% din locuințele nou livrate au fost în mediul urban și locuințele noi au reprezentat 59% din tranzacțiile imobiliare rezidențiale încheiate în perioada mai 2019- aprilie 2020.

Stire preluata de pe https://www.profit.ro/

Facebook Comments Box

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Guvernul propune majorarea plafonului pentru creditele luate prin Programul ”Noua Casă” – Iasi 4u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top